Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>YEREL
9 Ocak 2019 Çarşamba - 13:40

Üreticilere zeytin ağacını budamanın önemi anlatıldı

Çeşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün zeytin üreticilerine yönelik budama bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Üreticilere, zeytin ağacı budama yöntemleri ve önemi uygulamalı olarak anlatıldı.

Üreticilere zeytin ağacını budamanın önemi anlatıldı

Çeşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ümit Alkoç, müdürlük bünyesinde görevli Ziraat Mühendisleri tarafından, Çeşme'deki zeytin üreticilerine yönelik, uygulamalı budama bilgilendirmesi yaptıklarını söyledi.

Zeytin üreticilerinin bilinçsiz budama ile ağaçlara zarar vermelerinin önüne geçmek ve daha verimli zeytin ağaçlarına sahip olmalarını sağlamak için verdikleri budama eğitimlerinin yararlarına dikkat çeken Alkoç, Çeşme'deki zeytin üreticilerinin uygulamalı budama bilgilendirmesi çalışmalarına gösterdikleri ilgiden duyduğu memnuniyeti de ifade etti. Alkoç, üreticilere yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının 2019 yılında da devam edeceğini sözlerine ekledi. 

2018 yılının son ayında gerçekleştirilen uygulamalı zeytin ağacı budama bilgilendirme çalışmasının ikincisi, 8 Aralık Salı günü, müdürlüğün uygulama bahçesinde yapıldı. Çeşme'deki ve Karaburun'daki zeytin üreticilerinin yanı sıra, gezi nedeniyle Çeşme'de bulunan Kilisli üreticilerin katıldığı budama bilgilendirmesini, müdürlükte görevli olan Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci yaptı. 

"Ağacın daha sağlıklı ve gür olması için budama yapılmalıdır"

Ziraat Mühendisi Keçeci, budama uygulaması yapmadan önce, zeytin ağaçlarının budanmasının önemine dikkat çekerek, "Amacımız, zeytin hasadından sonra zeytin ağacı için en önemli olan budamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda sizleri bilgilendirmek. Budama çok önemlidir. Ağacın bir yıl içerisinde, aşırı gelişmiş, obez dediğimiz dalların temizlenmesi gerekir ki, ağaç yeni zeytin sezonuna daha rahat, daha sağlıklı, daha gür girsin. Bunun için de hasat sonrası bazı teknikler uygulanarak, zeytin ağaçları budanır. Zeytin ağaçlarında 3 çeşit budama vardır; şekil, mahsul ve gençleştirme budamaları. Şekil budaması, 3-4 yaşlarındaki zeytin ağaçlarına yapılan budamadır. Bu budamayla, zeytin ağaçlarına şekil verilir. Ağacın şekilsiz büyümesinin önüne geçilir. 3-4 yaşındaki zeytin ağaçlarına yapılacak şekil budaması, gerçekten çok önemlidir. Mahsul budaması ise; ağaçlar 8-10 yaşına geldiği zaman,mahsule yatmaya başlar. Bu budamada da yoğun olan dallar seyrekleştirilir. Yani kuş, kendisini zorlamadan ağacın iç kısmına girebileceği seyreklikte olmalı. Mahsul budamasındaki amaç; ağacın rahat hava alabilmesi. Ağaç rahat hava alabilirse, mantar ve diğer hastalıklara karşı korunmuş olur. Ayrıca güneş ışığını daha iyi alacağı için zeytin taneleri daha güzel beslenir" diye anlattı.

"Her yıl yapılacak budama ile standart bir verime kavuşabiliriz"

Budamanın 4-5 yılda bir yapmaktansa, her yıl hasat sonunda kısım kısım yapılmasıyla, 'zeytinin var senesi, yok senesi'nin azaltmış olacağını vurgulayan Keçeci, "Ürünümüzü her yıl standart bir verime kavuşturmuş oluruz. Bunu da budama sayesinde gerçekleştirebiliriz. 4-5 yılda bir budama yaparsak, ağaç çalılaşmaya, yozlaşmaya başlar. Dolayısıyla ağaç, ürününü değil, dallarını, odunsu gövdesini beslemeye çalışır. Mahsulünü besleyemez. Mahsul budaması bu nedenle çok önemlidir. Ayrıca gençleştirme budaması da vardır. 70-80 yaşlarından büyük ağaçlardan daha iyi verim alabilmek için ve sert rüzgarlardan veya değişik etkenlerden dallarının kırılmasıyla oluşacak zararlardan korunmak için gençleştirme, kapaklama denilen budama yapmak gerekir. Bu tür budama da bir anda yapılmamalıdır. Üç ana dal varsa, bir tanesini bu yıl, gelecek yıl diğer dalı, sonraki yıl da son dalı budayarak gençleştirme yapılmalıdır. Böylece, budama yapılan yerden yeni sürgün çıkar. Sonraki yıla kadar da sürgün büyür. Böylece ağacımızı gençleştirerek, verim almaya devam edebiliriz. Tabi ki, gübreleme, ilaçlama ve sulama da yapılmalıdır" diye ifade etti. 

"Budama 5 bilinmeyenli denklem değil"

Budama, 5 bilinmeyenli denklem olmadığını söyleyen Ziraat Mühendisi Keçeci, "Budamanın amacı ve mantığı bellidir. Topraktan yaklaşık 1 metre yüksekten başlayarak ağacımızı şekillendirmemiz gerekir. Budama sırasında ağacın ortasından da budama yapılarak, ağacın iç kısımlarının da güneş alması sağlanır. Ancak, Kuzey Ege'deki güneş ile Çeşme'deki güneş ışığı arasında da fark var. Eğer ağacın ortasını çok açarsak, Çeşme'nin kızgın güneşi ağacın odunsu bölümlerini yakar. Ağaca zarar vermiş oluruz. İç kısımlardaki budamada, ağacın odunsu gövdesine gölge yapacak dalları bırakmak gerekir. Böylece ağacımızı zarar verebilecek güneş ışıklarından korumuş oluruz. Yani Kuzey Ege'de yapılacak budama, Çeşme'de yapılamaz. Dolayısıyla, ağacın iç kısmını çok açmamak gerekir" diye dikkat çekti.

"Budamada kullanılan araçlar mutlaka dezenfekte edilmeli"

Budama, eğer her yıl yapılamıyorsa, 2 yılda bir yapılması gerektiğini belirten Ahmet Keçeci, "Hasat Çeşme'de Aralık ayına kadar sürüyor. Hasadın hemen ardından budama yapılabilir. Budama, Şubat ayına kadar yapılmalıdır. Budamada en önemli noktalardan birisi de, kullandığımız budama makası veya testeresinin dezenfekte edilmesidir. Bordo bulamacı, çamaşır suyu ya da herhangi bir dezenfekte ilacı ile budama makası veya testerelerimizi temizlememiz gerekir. Eğer bu dezenfekte işlemini yapmazsak, bir ağaçtaki hastalık, diğer ağaçlara da bulaştırılmış olur. İstemeden sağlıklı ağaçları da hasta etmiş oluruz. Bu konuya çok dikkat edilmelidir. Ayrıca budamadan sonra bordo bulamacı ile ağaç ilaçlanmalıdır. Bu dönemde bordo bulamacı ile yapılacak ilaçlama, zeytin ağacının beslenmesini, hastalıktan korunmasını sağlayacaktır. Budanan yerlere de bordo bulamacı veya aşı macunu sürülmelidir" diye anlattı. 

Çeşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli olan Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, yaptığı bilgilendirmenin ardından, uygulama bahçesindeki zeytin ağaçlarında uygulamalı olarak budama yaptı. Bazı zeytin üreticileri de yanlarında getirdikleri budama makasları ile budama yaptılar. 

Budama bilgilendirme toplantısına katılan üreticiler, müdürlük binasının yakınındaki zeytinliklere de giderek, zeytin ağaçlarını incelediler. Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, özellikle yaşlı ağaçlardaki yanlış budamaları üreticilere gösterdi. 

Uygulamalı budama eğitimine katılan zeytin üreticilerinin, Ayasaranda Zeytinyağı Fabrikası'na da giderek, ilgililerden zeytinyağı üretimi hakkında bilgi almalarının ardından eğitim çalışması sona erdi. 

 

 

 

 
TGS’den 10 Ocak açıklaması!
 
Ege Üniversitesi'ne "Millet Bahçesi" Meclis gündeminde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TGS’den 10 Ocak açıklaması!
Türkiye Gazeteciler Sendikası 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı ile ...
Sahil Güvenlik’ten Kaçak Göçmen Operasyonu!
Çeşme ilçesinden yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan 35 kaçak ...
Bilirkişi de Ovacık JES'e karşı çıktı
Çeşme'nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Ovacık ovasında jeotermal ...
 
Emniyet Müdürü Alev, "Çeşme yılbaşı tatilini huzurlu geçirdi"
Çeşme Emniyet Müdürü Gürcan Alev, "Asayiş yönünden Çeşme huzurlu bir yılbaşı ...
Özel çocuklara özel yılbaşı eğlencesi
Çeşme Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çeşme'deki özel eğitim gören özel ...
Muhtar, mahallesi için bülten bastırdı
Fahrettinpaşa Mahallesi Muhtarı Rasim Özgül, mahallesi için yapılan çalışmalar ...
 
Çeşme'de 14 bin 165 imar barışı başvurusu
İmar barışı başvuruları 15 Haziran 2019'a kadar uzarken, Çeşme'de imar ...
Yılın son vatandaş buluşması gerçekleştirildi
Çeşme Kaymakamlığı'nın her ay gerçekleştirdiği kamu kurum yöneticileri, ...
Çeşmeli minikler kar sevinci yaşadılar
Mehmet Akpınar Anaokulu'nda eğitim gören Çeşmeli minikler, 2018'i kar ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER..."
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri