Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
7 Haziran 2017 Çarşamba - 11:55

Sığınmacı dramı festival filmi oldu

Ülkelerindeki savaşın milyonlarcasını göç ettirdiği Suriyelilerin Avrupa’ya kaçış hikayelerini konu alan "Yüzme Öğreniyorum" adlı filmin çekimleri Çeşme'de tamamlandı.

Sığınmacı dramı festival filmi oldu

Çeşme'de, Ayasaranda bölgesindeki bir otelin plajına kurulan setteki çekimler 3 gün sürdü.

Yüzme Öğreniyorum filminin başrollerini Suriyeli kadın Ruksan karakteriyle Gönül Nagiyeva, Hasan karakteriyle de Ergun Kuyucu paylaştılar.

Günümüzde de süren mülteci sorununu konu alan filmde, Hasan ve Ruksan Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelmiş karı kocanın, iyi bir gelecek için botla Türkiye’den Avrupa’ya geçme hayali kurmaları ve bir grup mülteci ile birlikte şişme botla kaçma çabaları anlatılıyor. 

“Milyonlarca Suriyeli mülteci aynı duyguyu yaşıyor”

Film ile ilgili bir açıklama yapan başrol oyuncusu Gönül Nagiyeva, insanların, kurbanlar ve savaşçılar diye ikiye ayrıldığını belirterek, “Bana göre insanlar kurbanlar ve savaşçılar diye ikiye ayrılır. Eğer biri mülteci haline geliyorsa hem kurban hem de savaşçıdır. Bir taraftan hayatta kalma mücadelesi, bir taraftan da gelecek kaygısıyla yaşamak çok zor. Milyonlarca Suriyeli mülteci bu aynı duyguyu yaşıyor. Bu insanlar kararlarını kendi istekleriyle değil mecburiyet karşısından veriyor” dedi.

“Botta geçen hikayemizde savaşçıyım

Filmdeki rolünde yüz ifadeleriyle olayı anlatacağını ifade eden Nagiyeva, “Filmde, kocasıyla Avrupa’ya kaçmaya çalışan Suriyeli kadın karakterindeyim. Onun içinden ne geçiyorsa konuşmadan sadece bakışlarım ve yüz ifadelerimle anlatacağım. Filmde kocamla Avrupa'ya gitmeyi başarabilecek miyiz? Bilmiyorum, bir korku var. Ya kurban olacaksınız ya da savaşçı. Ben botta geçen hikayemizde savaşçıyım. Ne olacaksa inşallah filmde göreceğiz. Bu filmde rol almak benim için çok büyük sorumluluk hem de gurur verici” diye konuştu.


“Herkes kendi işine bakarsa savaş olmaz”

Savaşların egolar yüzünden çıktığını söyleyen Nagiyeva, “Suriyelileri Türkiye'den, Türkleri Azerilerden, Azerileri Mısırlılardan ayırmıyorum. Benim için insan insandır. Bu sadece bir laf değil. Hayatımı da böyle yaşamaya çalışıyorum. Bana göre herkes kendi işine bakarsa savaş olmaz. Ne yazık ki tüm sorunlar egodan kaynaklanıyor. Yani egoların savaşı. İnşallah bir gün düzelir, insanlar güzel bir hayat sürer” şeklinde konuştu.

"Büyük bir heyecanla oynuyorum"

Ergun Kuyucu da yaptığı açıklamada, "Suriyelilerin yaşadığı trajedi, dünya çapında utanç verici bir durum. Filmin yapımcısından teklif geldiğinde senaryoyu okudum ve çok beğendim. Suriyelilerin Avrupa'ya kaçarken öldükleri haberlerini okuduğumda oradaki babaları, kocaları düşünürdüm. Çünkü doğu erkeğinin sorumlulukları var. Çünkü kadın geri planda olduğu için böylesi zor durumda erkek yokken de olmak zorundadır. Acaba haleti ruhiyeleri ne durumdadır diye merak ederdim. Bu proje önüme geldiğinde çok hoşuma gitti. Öyküde Hasan adında Suriyeli karakteri oynuyorum. Suriyelilerin başına gelen acı olaylar bizim başımıza da gelebilirdi. Biz de kaçmak zorunda kalabilirdik. Bu yüzden büyük bir heyecanla oynuyorum" dedi.

Türkiye göç yollarında birinci durak olmuştur

Filmin Yönetmeni ve Senaristi Serpil Altın, film ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yüzme Öğreniyorum filmimiz bir göç hikayesidir. Yönetmen olarak bu hikayeyi seçme sebebim; öncelikle evrensel bir hikaye olması, yaşamımızın içinde, gözümüzün önünde gerçekleşen ve kayıtsız kalmamamız gereken bir insanlık hikayesi olmasıdır. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle Suriyeli vatandaşlar ülkelerinden göç etmek zorunda kalmışlardır. Göç yollarında her daim Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi görmüş olan Türkiye, birinci durak olmuştur. Bu filmle Türkiyeli bir kadın yönetmen olarak gözümüzün önünde gerçekleşen bu umuda yolculuk hikayelerinden birine, bir kahraman üzerinden dikkat çekmek derdindeyim” diye anlattı.

Festivallerde yarışacak

Filmin yapımcısı Korhan Uğur da, “Ülkemize sığınan Suriyelilerin dramını anlatan filmimiz, Kısakes Film Festivali Pitching Platformu’ndan yapım ödülü aldı. Festivali kapsamında ‘Göç Filmleri Göç Ediyor’ mottosuyla turneye çıkacak. 22’si Türkiye’de, 10’u yurtdışında olmak üzere 32 mekanda gösterimi yapılacak. Avrupa başta olmak üzere dünyada büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz. Film, Suriyelilerin Avrupa’ya kaçış serüvenleri tüm detaylarıyla konu ediniyor. 10 dakika gibi kısa bir sürede yaşanan tüm dramı anlatmak zor olsa da yönetmenimiz Serpil Altın, tecrübeli oyuncu kadromuz ve çekim ekibimizin iyi bir film ortaya koyacağından şüphe yoktur. Filmimizin birçok festivalden ödül almasından ümitliyiz. Cannes Film Festivali, Berlin Uluslararası Film Festivali, Toronto Uluslararası Film Festivali, Doha Film Festivali, Brisbane Film Festivali, Saraybosna Film Festivali, Tahran Uluslararası Film Festivali’ne katılacağız” şeklinde konuştu.

 
En büyük sofra
 
Sepil: “Ölü toprağını kaldırdık”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriyelilerin Avrupa’ya kaçış serüveni film oluyor
‘Yüzme Öğreniyorum’ filminin çekimleri Çeşme’de başlıyor.
Uluslararası İzmir Festivali'nden 31. merhaba!
31. Uluslararası İzmir Festivali, şehitlerin hatırasına sunulan Yunus ...
Karaburun Çeşmeli yazarı ağırladı
Karaburun Kent Konseyi, çocukluğu Karaburun'da geçen Çeşmeli fotoğraf ...
 
Çeşmeli yazarlar bir araya geldi
Çeşme Belediyesi ve Çeşme Kent Konseyi’nin düzenlediği organizasyonda ...
İzmir'de Sanatın merkezi oldu!
Folkart Gallery’de 24 Mart’ta açılan 130 ressamın özel eserlerinin ilk ...
Kaybolmaya yüz tutmuş sanatları yaşatıyorlar
Çeşme Halk Eğitim Müdürlüğü kursiyerleri, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını ...
 
8 Ülkeden sivil toplum çalışanı Çeşme'de buluştu
Erasmus Plus Programı çerçevesinde, 8 ülkeden gelen sivil toplum çalışanları, ...
"İzmir Opera Binası" için Türk-Avusturya işbirliği
Kazanan konsorsiyumda dünya devi Wagner-Biro da var.
Hastaneden sahneye!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nin birbirinden yetenekli ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri