Türkiye, Norveç, Estonya, Letonya, İngiltere, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi ve Çek Cumhuriyeti'nden gelen 28 sivil toplum çalışanı, "STK'lar için Halkla İlişkiler Geliştirme" eğitimi amacıyla Çeşme'de bir araya geldiler. Avrupa Birliği Bakanlığı'nın desteğiyle, Erasmus Plus programı çerçevesinde, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından fonlanan proje kapsamında Çeşme'ye gelen sivil toplum çalışanları, Çeşme'deki İmece Derneği'ni de ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldılar. 24 Mayıs'ta 8 ülkeden Çeşme'ye gelen 28 sivil toplum çalışanının eğitim çalışmaları, 30 Mayıs'ta son buldu.
"STK çalışmalarının geliştirilmesi araştırması yapıldı"
Proje kapsamında Türkiye adına eğitim çalışmasına katılan Dinamik Gelişim Derneği Başkanı Zekeriya Dündar, eğitim çalışmaları hakkında bilgi vererek, "Sivil toplum çalışanlarının kendi yaptıkları çalışmaları, kimlerle çalışıyorlar, çalıştıkları hedef kitlesiyle iletişimi nasıl sağlıyorlar, sosyal medya araçlarını nasıl kullanıyorlar, bulundukları yerlerdeki kurumlarla veya belediyelerle nasıl bir işbirliği geliştiriyorlar gibi konularda bilgiler verildi. Sivil toplum kuruluşları, halkla ilişkilere, reklama, tanıtıma, hedef kitleyle iletişime çok önem vermiyorlar. O yüzden bu proje konusunu seçtik. 24 Mayıs 30 Mayıs arasında STK'lar için Halkla İlişkiler Geliştirme çalışması yaptık. Katılımcılar kendi kurumlarındaki çalışmaları analiz ettiler. Çalışmaların daha da geliştirilmesi için neler yapılabileceğini araştırdılar. Katılımcılarla birlikte Çeşme'deki sivil toplum kuruluşlarından birisi olan ve önemli çalışmalar yaptığını bildiğimiz İmece Derneği'ne ziyarete geldik. İmece Derneği bize yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Katılımcılar, yerel bir sivil toplum kuruluşunu tanıma fırsatı buldular. Ayrıca projede yemek yenilecek yer konusuna da dikkat ettik. Yemeklerimizi, Çeşme'de kadınların kurduğu bir sivil toplum kuruluşu olan ÇEŞKA'da yedik" dedi.
"STK'ların görünürlülüğünü arttırmayı hedefliyoruz"
Proje Koordinatörü ve Eğitmeni Umut Şaşmaz da bir açıklama yaparak, kendisinin de üyesi olduğu Dinamik Gelişim Derneği'nin Türkiye çapında çalışmalar yaptığını belirterek, "Çeşme'deki 5 günlük eğitim çalışmasında, sivil toplum kuruluşları için halkla ilişkiler stratejileri üzerinde eğitim verdik. Katılımcılarımız, 18 ile 35 yaş arasındaydı. Norveç'ten Greenpeace ve Kızıl Haç temsilcileri geldiler. İngiltere ve Portekiz'den önemli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de var. Her biri kendi tecrübelerini paylaştılar. Avrupa çapında bilgi, beceri ve tecrübe paylaşımı yapıldı. Özellikle medyada ve sivil toplum kuruluşlarının halkla ilişkiler yönetimi üzerine yeni stratejiler ve yeni bilgiler edindik. Halkla ilişkiler olmadan hem yeterli tanıtım yapılamıyor hem de yeterli destek alınamıyor. Bu projeyle, her türlü sivil toplum kuruluşunun yaptığı çalışmalarının görünürlülüğü ve bilinirliliğini arttırmayı ve böylece kuruluşların kapasitesini, bütçelerini arttırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
"15 bin sığınmacıya düzenli olarak destek veriyoruz"
Derneklerine ziyarette bulunan 8 ülkeden gelen sivil toplum kuruluşu çalışanına İMECE Derneği'nin çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini ifade eden dernek başkanı Ali Güray Yalvaçlı da bir açıklama yaparak, "Sığınmacılarla ilgili çalışmaya iki sene önce başlamıştık. Çeşme'deki sığınmacı krizi dindikten sonra biz de İzmir bölgesindeki sığınmacılara yardım etmeye başladık. Yaklaşık olarak ayda 15 bin sığınmacıya düzenli olarak destek götürebiliyoruz. Sadece temel ihtiyaç malzemeleri değil, eğitim faaliyetlerine de başladık. Okuma yazma ve Türkçe dil dersleri veriyoruz. Ayrıca iş geliştirme programına başladık. İzmir'de bir workshop açtık. Kadınlar, çocukları ile beraber gelip çalışabiliyorlar. Aile bütçelerine katkıda bulunabiliyorlar. Oraya gelemeyecek durumda olan kadınların evlerine dikiş makinası ve kumaş gönderiyoruz. Biz onların patronu değiliz. Bila bedel veriyoruz. Amacımız ev kadınlarına faydalı olmak. Derneğimize ziyaretimize gelen sivil toplum kuruluşu çalışanlarına bütün bu çalışmalarımız hakkında brifing verdik" diye anlattı.