Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>BÖLGE
26 Mart 2018 Pazartesi - 10:15

Seferihisar orkinos tesisine geçit vermedi

Sığacık Koyu’nda yapılması planlanan orkinos tesisi için 3 kez verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı, İzmir 1 İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Karar, Danıştay 14. Dairesi’nce de onanarak kesinleşmiş oldu.

Seferihisar orkinos tesisine geçit vermedi

İzmir 1. İdare Mahkemesi de, kapasite arttırarak Çeşme’den Sığacık’a taşınmak için proje hazırlayan bir  şirkete verilen ÇED olumlu kararını, iptal etti. Yarımadayı sevindiren mahkeme kararlarını değerlendiren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sığacık Körfezi için ardı ardına verilen iptal kararlarının uygulanması gerektiğini belirterek buradaki kafeslerin biran önce kaldırılmasını ve  tesislerin sökülerek koydan çıkarılmasını istedi.

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, bir şirketin başvurusu üzerine 2010 yılında Seferihisar ilçesi Sığacık Koyu’nda orkinos yetiştirilmesi için ÇED olumlu kararı verdi.  Çevreciler tarafından dava açılması üzerine, İzmir 4. İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararını iptal etti.  Ardından bir kez daha proje dosyası hazırlayan şirket, aynı alan için ikinci kez ÇED olumlu kararı aldı. Bu karar da  İzmir 1. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Ancak süreç bununla da bitmedi. Yeni bir başvuru dosyası hazırlayan şirket, orkinos yetiştiriciliği için aynı bölgede üçüncü kez ÇED olumlu kararı aldı. Çevreciler ile şirket arasındaki orkinos düellosu, İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme, çevrecileri haklı bularak ÇED olumlu kararını iptal etti. Ancak şirketin itirazı üzerine dosya Danıştay’a gitti. Danıştay, eksik inceleme yapıldığını belirterek kararı bozdu.  Bunun üzerine 1. İdare Mahkemesi 2017 yılının Ocak ayında bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştirdi. Yapılan bilirkişi incelemesinin ardından mahkeme bir kez daha iptal kararı verdi. ÇED olumlu kararının iptali, Danıştay 14. Dairesi tarafından da onanarak, kesinleştirilmiş oldu. Yarımada için bir diğer önemli karar da İzmir 1. İdare Mahkemesi’nden çıktı.

Kapasite arttırmına izin verilmedi

İzmir’in Çeşme ilçesi Ildır koyunda faaliyet gösteren bir şirket, ‘Çipura –Levrek Yetiştiriciliği Tür ilavesi, Kapasite ve Alan Artışı’ projesi için ÇED başvurusunda bulundu. Balık çiftliğinin Sığacık’a taşınarak kapasitesini arttırma talebi, İzmir 1. İdare Mahkemesi’nden döndü. Mahkemenin gerekçeli kararı şu şekilde: “Sığacık Körfezi’nde kurulmak istenen, balık çiftliklerinin körfez ekosistemine olan etkilerinin, uzun dönemli izlenme verilerinin bulunmadığı, mevcut verilerin balık çiftliklerinin çevresel etkilerinin, tam olarak değerlendirilmesine imkan vermediği, projenin uygulanmak istendiği deniz alanının , çevresel, deniz tabanı ve akıntı sistemi ve benzeri özellikleriyle ilgili yeterli bilgi üretilmeden mevcut tesislerin kapasite artırımlarının uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”

"Kafesler kaldırılarak tesisler sökülmeli ve koydan çıkarılmalıdır"

Yarımada için mahkemelerden gelen iptal kararlarının ardından açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, artık kanunen en üst seviyede haklılıklarını ispatladığını söyledi. Soyer, “Bu projelere neden karşı çıktığımızı hep anlattık. Sığacık Körfezi’nin bu tür tesislere uygun olmadığını söyledik ve 2010 yılından beri açtığımız davaların tamamını kazandık. Bilirkişi raporları, dava sonuçları gösteriyor ki Sığacık Körfezi orkinos balık yetiştirme tesisi için uygun değil. Mahkeme kararlarının uygulanması yasal bir zorunluluktur” dedi. Yüzlerce imza topladıklarını hatırlatan Soyer, bu imzalı dilekçeleri İzmir Valiliği’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne 16 Mart’ta teslim ettiklerini belirtti.  Tesislerin 9 yıldır koyda faaliyetlerini sürdürdüklerini ve buralara yeterince zarar verdiklerini söyleyen Soyer, 30 günlük yasal sürenin dahi beklenmeksizin tesislerin sökülmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Soyer, “Danıştay’ın ardından gidilecek, başvurulacak başka yer kalmadı. Gerekçeler bir bütün olarak ele alındığında, Sığacık Körfezindeki ardı ardına verilen iptal kararları uygulanması daha da önem kazanıyor. Buradaki kafesler kaldırılarak tesisler sökülmeli ve koydan çıkarılmalıdır. Balık çiftlikleri yapılacaksa Sığacık gibi kapalı bir körfeze değil açık denizlere yapılmalı. Belediye olarak, Yarımada halkı, Seferihisarlılar, sivil toplum kuruluşları, yazarlar hep birlikte mücadele ettik ve başardık. Davayı açtığımız ilk gün söylediğimiz gibi, bu denizleri atalarımızdan tertemiz aldık, gelecek nesillere daha temiz bırakacağız” dedi. Tesisin Sığacık’a taşınmaması için mücadele eden Urla ve Seferihisar’lılar,  mevcut orkinos ve balık çiftliklerinin de koydan çıkarılmasını bekliyor.

 

 
"İzmir'in Batı Yakası" sayfalara taşındı
 
Yol işçilerinden kadro eylemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uçun kuşlar uçun!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’na yaralı olarak getirilen ...
Çocuklar için kalplerimiz bir
İzmir sanat, iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleri, “Kalplerimiz Bir” ...
Güle güle kullan İzmir!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fahrettin Altay ile Halkapınar arasında 19 ...
 
Kent Konseyleri Gaziemir’de toplandı
Kent Konseyleri Birliği’nin Gaziemir toplantısında konuşan Başkan Şenol, ...
Konak'ta tramvaylı günler Cumartesi başlıyor
Geçtiğimiz yıl Karşıyaka tramvayını hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
Atatürk Maskının tamiratı için bilimsel çalışma tamamlandı
Buca’nın hatta İzmir’in simgeleri arasında yer alan Atatürk maskı, Buca ...
 
Narlıdere Metrosu için son adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattının ...
Doğayla buluşmanın en kestirme yolu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin on binlerce ağaç dikerek oluşturduğu İnciraltı ...
‘Toprağın Kadınları’ ödüllerini aldı
İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğü ve İzmir ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri