Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı Çeşme Belediyesi 2017 yılı Denetim Raporu’na önemli bilgiler yansıdı. Ekim ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada belediyenin eksik ve hatalarına yer verilirken sosyal yardımlar noktasında Sayıştay’ın yaptığı uyarılar dikkat çekti.
‘Kamu İdareleri Denetim Raporları’ başlığı altında belediyeleri mercek altına alan kurum kamuoyuna yaptığı bilgilendirmede önemli veriler paylaşırken, Çeşme Belediyesi ile Tüm-Bel Sen arasında imzalan sözleşmeye dair tespitlerde bulundu.
‘Sosyal Denge Sözleşmesine Konusu Dışında Hüküm Konulması’ bulgusu altında bilgi veren kurum, ‘Sosyal Haklar’ bölümünde yer alan; kreş, ulaşım ve diğer haklar ve ücretli izinler kısımlarında detaylı açıklamalar yaptı.
Buna göre; Kreş (Çocuk Bakım Evi) başlıklı 14’üncü maddesinde; “Bu Toplu İş Sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, Belediyenin mevcut ya da açacağı kreş veya anaokullarından çalışanların çocukları ücretsiz yararlanır. Çocukların sürekli ve düzenli sağlık kontrolleri işverence yaptırılır.’’
“Ulaşım” başlıklı 23’üncü maddesinde; “çalışanlar belediyenin ulaşım olanaklarından ücretsiz olarak yararlanır. Bunun olmaması durumunda, belediye kendi çalışanlarının ulaşımını sağlamak amacıyla servis aracını hizmete koyar. Güzergah sendika temsilcisi ile ortak belirlenir. İşveren mesai saatleri dışında göreve çağırdığı personele araç tahsis etmek zorundadır.”
“Diğer Haklar ve Ücretli İzinler” başlıklı 24’üncü maddesinde; “İşçi sınıfının Uluslararası Birlik ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ta tüm çalışanlar yasal olarak izinlidir. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlandığı hafta boyunca kadın çalışanlar dönüşümlü olarak birer gün ücretli izinli sayılırlar.’ maddelerinde aykırılık bulundu.
KREŞ AÇAMAZSIN, KADINLAR GÜNÜNDE İZİN VEREMEZSİN!
Sayıştay, belediyenin yasalara dayanarak yaptığı gerekli açıklamaya ise şu cevabı verdi:
"Kamu İdaresince verilen cevapta; sosyal denge tazminatı sözleşmesinin yapılma şekli ve koşullarını düzenleyen temel mevzuat hükümlerinin hiçbirinde sosyal denge sözleşmelerinin kapsamına ilişkin yasaklayıcı bir hüküm bulunmadığı, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmede 2429 sayılı Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilmeyen gün ve zamanlar ile ilgili izinler bulunduğunu bu kapsamda Dünya Kadınlar Günü’nde izin verildiğini ve Anayasa’nın 53’üncü maddesindeki “Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler.” hükmü gereğince bulguda söz konusu edilen hususların sosyal denge sözleşmesinde yer almasında herhangi bir kanuna aykırılık olmadığını belirtmişlerdir. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 15’inci maddesinde de belirtildiği üzere sosyal denge sözleşmesinin yapılma amacı sosyal denge tazminatının ödenebilecek aylık tutarını kanuni sınırlar ölçüsünde belirlemektir. Dolayısıyla bulguda da belirtildiği üzere sosyal denge sözleşmesinde sosyal denge tazminatını belirlemek dışında ulaşım ve kreş hizmeti ile ilgili düzenlemeler yapılması ve kanuni bir dayanağı olmadan memurlara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde izin verilmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir."