Çeşme’nin yıllardır süren kronik hastalığı Rezidence problemi bir kez daha gündeme geldi. İlçenin en bakir bölgelerinden biri olan Aya Saranda bölgesinde otel ruhsatı ile rezidence yapımına başlanması turizmcilerin tepkisine neden oldu.
Çeşme’nin geleceği için bu talanın durdurulması gerektiğini söyleyen deneyimli turizmci Abdullah Aküzüm, “ Bu yalnızca turizmcilerin değil tüm Çeşmelilerin sorunu. Bu talana dur demek için önce siyasilerin sonra da tüm STK’ların harekete geçmesi gerekiyor” dedi.
Çeşme’nin turizm alanı ilan edildiğini ve bölge insanının turizm sektöründen geçindiğini dile getiren Aküzüm, “Çeşme’de herkes turizmden geçiniyor. Bunun da bir planlaması vardır. Eğer Çeşme’de nitelikli yatak sayısı 40 bin olursa sezonu 8 aya çıkarırız. Şimdi ise 20 bin yatak civarında bir kapasiteye sahibiz. Bir acente para kazanması için haftada bin 500 kişiyi getirmesi gerekiyor ki, uçak parasını çıkarabilsin. Bu işin kilit noktası da acentelerin uçakları bir yıl önceden kiralamaya başlamaları. 40 bin yatağın üstü ve altı Çeşme’ye zarar verir. Turistler Çeşme’ye gelmek istiyor ama uçak çok pahalı olduğu için rakamlar az sayıda kalıyor. Çeşme 20 Euro’lık bir yer değil. Burası pahalı bir destinasyon. Türkiye’nin en kaliteli turizm destinasyonuna biz ‘Herşey dahil’ sistemini sokmadık ve kaliteden taviz vermedik. Ancak şimdi başka bir tehlike ile karşı karşıyayız. Turizm planlarımız bitti derken şimdi Rezidence tehdidi ile karşı karşıyayız. Çeşme’nin en güzel bölgelerinden birisi olan Aya Saranda, belediye tarafından yapılan planlamada 3 Km’lik gezi yolu, bisiklet yolu ve peyzaj düzenlemesi ile çok güzel bir turizm alanı olacaktı. Şimdi ise Turizm Bakanlığı’nın yolunu tutanlar “Otel yapacağız” diyerek Rezidence yapmaya başladılar. Şimdi yanımıza 70 daireli otel projesi ile izni alınmış Rezidence inşaatı devam ediyor” diye konuştu.
Otel ruhsatı ile başlanılan inşaatlara her türlü kolaylığın sağlandığını da sözlerine ekleyen Abdullah Aküzüm, “ Turizm adına her türlü kolaylıktan faydalanacaksın, sonra da Rezidence yapıp bunları satacaksın. Çeşme için bütün tehlike burada başlıyor. Turizm Bakanlığı teşvik verdiği bu apartmanları nasıl denetliyor? Bunun cevabını versinler. Aldığın teşviği kapatmak için Turizm İşletme Belgesi almak gerekiyor. Adamlar ne aldığı teşviği kapatıyor, ne de turizm tahsis belgesi alıyor ve limon satar gibi yaptıkları daireleri satıyorlar. Turizm çeşitlendirmek adına bakanlık ‘yüzde 80’i otel yüzde 20’si rezidence olsun’ diyor. Bu doğru bir karar keşke herkes böyle yapsa ama böyle yapmıyorlar. Çeşme’nin kalbine hançer sokuyorlar. Çeşme’ye çok yazık olacak. Başta tüm siyasiler olmak üzere gelin bu belaya dur diyelim. Böyle giderse tüm turizm alanlarımız rezidence olacak” diyerek sözlerini tamamladı.