Dünya Engelliler Günü’nde görme engellilerle birlikte pedal çevirmeye hazırlanan Eşpedal bu yıl daha büyük katılım ve daha çok ses vererek engelllik konusunda dikkat çekerek, 3 Aralık Pazar günü saat 15’de Cumhuriyet Meydanında basın açıklamasında bulunacak.
Eşpedal hakkında bilgi veren gönüllü Gündüz Altıok, “Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında ilan etmiş olduğu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, her sene birçok ülkede engelliğe ilişkin sorunlara dikkat çekmek amacıyla etkinlikler düzenlenerek toplumda bir farkındalık sağlanmaya çalışılıyor. Eşpedal Derneği olarak bizler de Türkiye'nin birçok şehrindeki temsilciliklerimizle birlikte 3 Aralık Pazar günü eş zamanlı olarak Tandem Bisiklet Korteji düzenleyerek bu özel günde farkındalık yaratmak ve kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz. Geçen sene ilkini gerçekleştimiş olduğumuz kortejimize tam 150 bisikletli katılım göstererek destek olmuş ve bizleri oldukça memnun etmişti. Bu sene daha yüksek bir katılım ile bu korteji büyütelim ve geleneksel hale getirelim istiyoruz. Pazar günü de herkesi kortejimize katılmaya davet ediyoruz” dedi.
“Aramızda mesafe yok”
Altıok, dernek hakkında da bilgi vererek, “Eşpedal, engelli bireyler ile engelsiz bireyler arasındaki mesafeleri birlikte pedallayarak aşan bir dernek. Doğa ve insan arasındaki etkileşimin en sade, en doğal haliyle bisiklet üzerinde hissedildiğini gösteriyorlar. Şehirlerde uygulanan yanlış mimari düzenlemeler sebebiyle engelli bireylerin erişilebilirlik problemini Tandem bisikletleri aracı kılarak aşmaya çalışıyorlar. Birlikte şehir içi ve şehirlerarası yolculuklara çıkıyor, kamp yapıyor ve doğayı deneyimliyorlar. Birlikte zaman geçirdikçe, hassasiyet sonucu gelişen tutum farklılıkların yerini gerçek dostluklar alıyor. Bu dostluklar topluma örnek teşkil ederek, toplumun engelliğe yönelik yanlış bakış açısını değiştiriyor. Üstelik tüm bunları yüksek bütçelerle, büyük kaynaklarla değil, oldukça basit ve sürdürebilir bir araç olan bisiklet ile gerçekleştiriyorlar” diye konuştu.
Eşpedal’ın Amacı Nedir?
Erişilebilirlik standartlarına uygun bir biçimde düzenlenmeyen kent mimarisi sebebiyle, engelli bireylerin yaşamakta oldukları şehirlerde bağımsızca hareket edemediği gerçeğinden yola çıktıklarını aktaran Altıok, “Tandem bisikleti, aracı kılarak engelli bireylerin yaşadığı şehrin kent yaşamını, doğasını, kültürel değerlerini tanıması, şehirlerarası yolculuklar yaparak başka şehirlerin de doğası ile kültürel değerlerini keşfetmesi ve bunun yanı sıra daha fazla insanla etkileşimde bulunuluyor. Sosyal hayata aktif biçimde katılım göstermesi temel amacımız olarak ifade edilebilir. Toplumsal boyutuyla ise; engellilik konusunda bilinç kazanılması, hassasiyet sonucu gelişen tutum farklılıklarının yerini gerçek dostlukların alması ve bu dostlukların tüm topluma örnek teşkil etmesini hedefliyoruz” dedi.
Eşpedal Fikri Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Eşpedal, tandem olarak adlandırılan ve iki kişinin birlikte eşgüdümlü şekilde kullanımı için tasarlanan bir bisiklet aracılığı ile görme engelli bireylerin bisiklet sürebilmesi fikrinden ortaya çıkmıştır. Bisiklet kullanım kabiliyeti yüksek ve sorumluluk sahibi bisikletçi dostlarımız ile görme engelli arkadaşlarımızı, derneğimiz bünyesinde bulunan tandem bisikletler üzerinde buluşturarak şehiriçi ve şehirlerarası turlar düzenliyoruz. Kamplı turlar gerçekleştirerek doğayı birlikte deneyimliyoruz.