Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Sözcü TV'ye 10 gün ekran karartma cezası
Sözcü TV'ye 10 gün ekran karartma cezası
Emekliye bayram ikramiyesi 4 bin lira oldu
Emekliye bayram ikramiyesi 4 bin lira oldu
Beykoz Belediye Başkanına Gözaltı!
Beykoz Belediye Başkanına Gözaltı!
Etna Yanardağında lav akışı devam ediyor!
Etna Yanardağında lav akışı devam ediyor!
Başsavcıık'tan CHP'ye Kurultay incelemesi
Başsavcıık'tan CHP'ye Kurultay incelemesi
HABERLER>ULUSAL
25 Kasım 2024 Pazartesi - 11:36

PATRİA, MİNERVA VE MARİA

Bugün 25 Kasım..Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

PATRİA, MİNERVA VE MARİA

Tanımlama böyle...

Şimdi bugünün. anlamını ve ne ifade ettiğini daha iyi anlamak için usta gazeteci, benim de löğrencisi olmaktan gurur  duyduğum Sedat Kaya'nın kaleminden okuyalım...

"Dünya her yıl, takvimler 25 Kasım’ı gösterdiğinde, bir sessiz çığlığın yankısını hatırlar.

Bu tarih, tarihin derin karanlıklarında yitip gitmemiş, aksine kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sembolü haline gelmiştir.

O gün, Dominik Cumhuriyeti’nde zalim, faşist bir diktatörlüğün kurbanı olan cesur üç kadının, Mirabal Kardeşler’in kanla yazılmış hikayesiyle mühürlenmiştir.

Patria, Minerva ve María Teresa… Onlar yalnızca birer isim değil; umut dolu yürekleriyle, haksızlığa boyun eğmeyen bir direnişin simgesidir.

1960 yılında, adaletin ışığını arayan bu üç kız kardeş, acımasız bir rejimin pençesinde can verdi. Ama onlar ölmedi; özgürlük ve eşitlik hayalleri, dünyanın dört bir yanında yankılanarak yaşamaya devam etti.

Birleşmiş Milletler, 1999 yılında 25 Kasım’ı "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" ilan ettiğinde, aslında bu tarih yalnızca bir anı değil, bir çağrının başlangıcıydı.

Her yıl bu gün, toplumların vicdanına dokunan bir yansıma taşır. Kadınların, birer birey olarak yaşama hakkı, eşitliği ve onuru için verilen mücadelenin sesi.

Kadına yönelik şiddet, yalnızca bedenlere vurulmuş bir darbe değildir, ruhlara işlenmiş derin yaralar, nesillere bırakılmış acı bir mirastır. İşte bu yüzden, 25 Kasım’ın her notasında, "Şiddete son verin!" diye haykıran kadınların kararlılığı yankılanır. Onların sesleri bazen sokaklarda, bazen bir şiirde, bazen de bir çocuğun gözlerinde yeniden hayat bulur.

Bu gün, bir uyanış çağrısıdır. İnsanlığın vicdanına yapılan bir davettir. “Şiddet” kelimesi, yalnızca sözlüklerde kalmalı, kadınlar özgürce nefes almalı ve hayallerini korkusuzca yaşayabilmeli. Bu çağrı, toplumlara, devletlere ve bireylere bir sorumluluk yüklüyor.

Kadınları korumak, desteklemek ve şiddeti bir daha dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına kaldırmak için.

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin hikâyesi henüz bitmedi, ama bu hikâyeyi adaletle taçlandırmak elimizde. Her 25 Kasım, bir damla umut, bir damla cesaret ve bir damla dayanışmadır. Çünkü kadının olduğu yerde, hayat vardır; kadına uzanan her şiddet, insanlığa vurulmuş bir darbedir."

#25Kasım

Etiketler:
 
Başkan Denizli’den Sengel’e Meryem Ana desteği!
 
Çeşme'de Fidanlar Kadınlar için toprakla buluştuu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’de Kayyım Protestosu:
Esenyurt, Halfeti, Batman ve Mardin belediyelerine kayyım atanmasına tüm ...
Sakız Adası'nda Sahil Güvenlik toplantısı!
Türkiye ve Yunanistan Sahil Güvenlik birimleri toplantısı Sakız Adası'nda ...
İGC'den Etki Ajanlığı tepkisi!
İzmir Gazeteciler Cemiyeti meslek grupları ile birlikte ortak bir yazılı ...
 
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Fethullahçı terör örgütüne yakın medya organları, terör örgütünün lideri ...
Cumhuriyet aydını Bahriye Üçok anıldı
Cumhuriyet aydını ve yılmaz laiklik savunucusu Doç. Dr. Bahriye Üçok, ...
İstanbul'da katledilen kadınlar için eylem!
Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya ...
 
Fiyat arttıran emlakçılara ceza yağdı!
Ticaret Bakanlığı, konut kredisinde düşüş olacağı beklentisiyle hareket ...
Belediyelere abluka!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin ...
Kent Lokantalarında askıda yemek başlayacak
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ülke genelindeki Kent Lokantalarında askıda ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"GÜNEŞ TOPLA BENİM İÇİN"…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ÖLÜM BAZEN BİR TÜRKÜDE YANKILANIR, YÜZYILLAR BOYU
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
İşlevsiz stat!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
K O R K U Y O R L A R
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri