6 yıl boyunca, haftada 3 gün, 4'er saat diyaliz ünitesine bağlı olarak yaşayan ve 8 Aralık 2018 tarihinde böbrek nakli olan Recep Solak (57) ile doğuştan böbrek yetmezliği olan ve 11 yıldır diyaliz ünitesine bağımlı olarak yaşarken, 3 Mart 2019 tarihinde böbrek nakli ile hayatı tamamen değişen Tanju Çiner (46), Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi'ne teşekkür ziyaretinde bulundular.
Organ nakli ile hayatları tamamen değişen Recep Solak ile Tanju Çiner, Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Atıl Birol, hastanenin Hemodiyaliz Birimi'nin Sorumlu Hekimi Dr. Hale Yazgan ile hastanenin koordineli olarak çalıştığı Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli ekibinden Nefrolog Doçent Dr. Erhan Tatar ve Organ Nakli Koordinatörü Mürvet Çağrı'yı ziyaret ederek, değişen hayatları nedeniyle teşekkür ettiler.
"Organ bağışının önemi bir kez daha ortaya çıktı"
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Atıl Birol, organ nakli ile yeni bir hayata başlayan 2 hastalarının ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Organ bağışının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Hastanemizde uzun yıllar boyunca, haftada 3 gün, 4'er saat diyaliz ünitesine bağlı olarak yaşamak zorunda kalan 2 hastamız, organ bağışı ile böbrek nakli olarak sağlıklarına kavuştular. Bizler hastane olarak; hijyen, düzen ve disiplinin ilke edinildiği Hemodiyaliz Birimi'nde hastaların organ kayıtlarının da titizlikle yenilendiğini, gerekli koordinasyonların zamanında sağlandığını görmekten mutluluk duyuyoruz. 'En büyük mirasım, organlarım' denilerek organ bağışlamanın önemini, bu 2 hastamızla bir kez daha görmüş oluyoruz. Tüm vatandaşlarımıza, organ bağışının bir can kurtaracağı gerçeğini bir kere daha hatırlatmak isteriz. Böyle mucize hayatlarda, kum tanesi kadar katkımız olabiliyorsa, ne mutlu bize" diye konuştu.
"Organ nakli hayati önem arz ediyor"
Organ Nakil Koordinatörü Mürvet Çağrı ile birlikte Çeşme'ye gelen, 2 hastanın da organ naklini gerçekleştiren Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi Organ Nakil ekibinden Nefrolog Doçent Dr.Erhan Tatar da yaptığı açıklamada, "Maalesef ülkemizde ve dünyada, organ nakli ile ilgili sıkıntılar var. Organ bekleyen hasta sayısı her geçen gün artmakta. Bununla birlikte kadavra organ sayımız ise inanılmaz ölçüde düşük. Diyalize giren hastalarımızın bir bölümünü ne yazık ki kaybediyoruz. Hayatını kaybetmeyen hastalarımızın önemli bölümü de ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalmakta.Organ nakli, onlar için hayati önem arz ediyor. Ülkemizde kadavradan nakil az olması nedeniyle, çok az sayıda nakil yapılabilmekte. Çoğu böbrek nakli, canlıdan nakil şeklinde gerçekleşiyor. Biz merkezimiz olarak, özellikle beyin ölümü bildiriminde, organ nakli farkındalığının arttırılması için özel çaba sarf ediyoruz. Mümkün olduğu kadar da, hastalarımıza kadavradan böbrek nakli yapmak için yakınlarını teşvik ediyoruz. Çeşme'de diyaliz ünitesine bağlı yaşayan hastalarımız, uzun süredir diyalize bağımlı yaşadıkları ve organ bağışı çıkmadığı için yaşama küskünler. Bu hastalarımızın tekrar hayata bağlanması için organ nakline gönül vermiş ekibe ve koordineli çalışmaya çok ihtiyaç var. Bu iki hastamızın organ naklinin gerçekleşmesi, hastanenin Hemodiyaliz Birimi ve Başhekimi'nin bizlerle koordineli çalışmasının bir sonucu" diye ifade etti.
"20 diyaliz ünitesiyle, kışın 40, yazın ise 120 hastaya hizmet veriyoruz"
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi Birim Sorumlusu Dr. Hale Yazgan da, 20 diyaliz makinesi ile, kışın 40, yaz aylarında ise 120 hastaya hizmet verdiklerini ve böbrek nakli için beklediklerini belirterek, "Hayat, aslında çoğu zaman bardağa dolu tarafından bakmayı öğretir bize. Bazen bir telefonla gelen organ nakli haberini alırsınız, bazen de gerçekten çok içten yazılmış bir minnet yazısı gelir önünüze. Bazen de sizden bahsedilir hiç bilmediğiniz yerlerde. Yaz, kış, deprem, sel, savaş, tatil, bayram demeden, durmaksızın, haftanın altı günü hizmet veren bir birim. Yaptığı işe inanan, sevgi, saygı ve hoşgörünün temelde esas alındığı, düzen, disiplin ve hijyen kurallarına riayet eden pırıl pırıl bir ekip. Umudu hiç yitirmeyen, hastaların düğünde de, cenazesinde de yanlarında olan kocaman yürekli insanlar. Haziran-Ekim ayları arasında, hasta sayısının üç dört kat artışıyla, gece seansı başlar ve bu yorucu, yıpratıcı tempoya rağmen, enerjileri hiç bitmez" diyerek, ekip olarak özverili çalıştıklarını anlattı.
Organ nakli için duyarlı olmaya davet ettiler
Teşekkür ziyaretine annesi Narin Çiner ile birlikte gelen Tanju Çiner ve kızkardeşi Zeynep Pekmezci ile birlikte gelen Recep Solak, organ nakli ile hayatlarının değişmesi nedeniyle hastane ekibine teşekkür ederek, ev baklavası ikram ettiler. Organ nakli ile yeni bir hayata başlayan her iki hasta da, organ bağışı için herkesi duyarlı olmaya davet ettiler.