Çiftlik Club Familia Otel’de düzenlenen konferansa ilçede görev yapan tüm öğretmenlerin yanı sıra, mesleki çalışma dönemini tamamlamak üzere farklı il ve ilçelerden Çeşme’ye gelen öğretmenler de katıldı.
Konferans öncesinde İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Suat Ağı kısa bir konuşma yaparak Milli Eğitim Müdürlüğünün çalışmaları ve ilçedeki eğitim öğretim atmosferi hakkında katılımcı öğretmenlere bilgi verdi.
Türk eğitim sisteminin 960 bin öğretmen ve 16 milyondan fazla öğrencisiyle devasa bir sistem olduğunu, öğrenci ve öğretmenlerin aileleriyle birlikte düşünüldüğünde sistemin neredeyse ülke nüfusunun yarısını kapsadığını vurguladı.
Suat Ağı, konuşmasında şunları söyledi:
“Bu büyüklükteki bir sistemde yapılan en küçük bir değişiklik, doğal olarak milyonlarca insanımızı etkilemektedir. Bu nedenle eğitim hakkında, her kesimden insanın konuşması, fikir beyan etmesi yadırganmamalıdır.
Bununla birlikte söylenenlerin doğruluğu araştırılmadan ve mantık süzgecinden geçirilmeden dikkate alınmasının onarılamaz sonuçlar doğurabileceğini unutmamak gerekir. Söz gelimi; “Binlerce birinci çıkaran TEOG sınavının güvenilirliği kalmamıştır” cümlesini ancak sınav hakkında bilgisi olmayanlar biri sarf edebilir. Okullarımızda yapılan sınavların sadece ülke çapında ortak olarak uygulanmasından ibaret olan bu sınavda, tüm soruları doğru cevaplayan çok sayıda öğrencinin bulunması son derece doğaldır. İlçemizde de bu durumda olan beş öğrencimiz vardır, onları canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.
Çeşme’nin ortak sınavlardaki başarısının bununla sınırlı olmadığını belirten Ağı, Çeşme’nin İzmir’in 30 ilçesi arasında 6. sırada yer aldığını vurguladı. İzmir’deki yaklaşık 500 ortaokul arasında, Çeşme’deki 9 Ortaokuldan 5’inin ilk 100’de yer aldığını, hatta bazı okulların derslere göre yapılan sıralamalarda 12. lik ve 14. lük gibi hatırı sayılır başarılara imza attığını belirtti.
Eğitim camiası olarak öğretmenlerin birbirlerine destek olması gerektiğini; okulların bina, donanım ve insan kaynağı bakımından hiçbir eksiğinin bulunmadığını tek sorununun öğretmenlerin kendilerine ve meslektaşlarına olan güvenlerinin zayıflaması olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Aytaç Açıkalın, “Meslektaş Ortamında Eğitim Sohbetleri” adını verdiği konferansta samimi üslubu ve ileri yaşına rağmen sahip olduğu yüksek enerjisiyle tüm öğretmenlerin beğenisini topladı.
Okullarda ödül, disiplin ve ceza gibi kavramların kullanılmamasını öneren Açıkalın, tüm öğretmenlerin öğrencilerine daima sevgi, anlayış ve empatiyle yaklaşması gerektiğini belirtti.
Programın sonunda söz alan Şube Müdürü Suat Ağı; “Aytaç Açıkalın, Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlikten İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar farklı mevkilerde çalışmış, daha sonra Bakanlıktan ayrılarak kariyerini akademisyen olarak sürdürmüş bir eğitim neferi. 81 yaşındaki bu eğitim efsanesini ağırlamaktan gurur duyduk. Yaşamı boyunca edindiği engin bilgi birikimini bu kadar dostane bir üslupla öğretmenlerimize aktaran kıymetli hocamıza teşekkür ediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.