MHP İzmir Milletvekili Tanrıkulu, 2 Bakan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerinde, "Aralık ayının son günlerine doğru İzmir'in Çeşme ilçesinde kayalıklara oturan bir yük gemisinden sızan yakıtın Paşa Limanı, Ilıca Yıldız Burnu ve Dalyan kıyılarına kadar ulaşması engellenememiştir. Denizde kalın bir tabaka oluşturan yakıt, kıyılara da ulaşarak, ciddi boyutlarda deniz ve çevre kirliliğine sebep olmuştur" denildi.
Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'na sorulan sorular
Tanrıkulu, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a, yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;
"1-Söz konusu yük gemisinin, bakanlığınızca, kaza öncesinde ne kadarlık hız ve yükle seyir ettiği tespit edilmiş midir?
2- Olumsuz deniz ve hava şartları konusunda söz konusu yük gemisi uyarılmış mıdır?
3- Turizm potansiyeli çok yüksek olan Çeşme'nin zarar gören denizi ve kıyılarının temizliği konusunda bakanlığınızın hangi bilimsel yöntem önerileri olmuştur?
4- Konu ile ilgili bakanlığınız, hangi tarihte, hangi işlemleri başlatmış, söz konusu gemi hakkında ne gibi cezai işlem uygulanmıştır?
5- Bakanlık olarak çevreye verilen zararın tespiti konusunda hangi çalışmalar yapılmış ve bunların sonuçları ne olmuştur?
6- Özellikle bu kirlilikten olumsuz etkilenen balıkçılarımızın zarar tespiti yapılmış mıdır? Tespit edilen zarar için ne gibi ödemeler söz konusu olacaktır?
7- Bölgede toplanan atıklar, lisanslı tesislere çıkarılmış mıdır? Atıklar, tekrar toprak ve deniz kirliliğine neden olacak mıdır? Deniz ve kıyılara yayılan yakıt ne kadardır?
8- Deniz ve kıyı güvenliği ile temizliği konusunda bakanlığınızın İzmir için hangi projeleri, ne zaman hayata geçecektir?
9- Türkiye'nin her kıyısında, bir daha böyle kazaların yaşanmaması için bakanlığınızca alınacak tedbirler nelerdir?"
Çevre ve Şehircilik Bakanı'na sorulan sorular
MHP Milletvekili Tanrıkulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı'na da şu soruları yöneltti:
1- Turizm potansiyeli çok yüksek olan Çeşme'nin, zarar gören deniz ve kıyıları hangi bilimsel yöntemlerle temizlenmekte ve bu temizlik sonrası yapılan ölçümler hangi değerlerdedir?
2- Konu ile ilgili bakanlığınız hangi tarihte, hangi işlemleri başlatmış, söz konusu gemi hakkında ne gibi cezai işlem uygulanmıştır?
3- Bakanlık olarak çevreye verilen zararın tespiti konusunda hangi çalışmalar yapılmış ve bunların sonuçları neler olmuştur?
4- Sızan yakıtın deniz dibinde ve kıyılarında oluşturduğu ağır toksit atığın etkileri ne şekilde ölçülmüştür? Denize ve kıyılara yayılan yakıt ne kadardır?
5- Toplanan atıklar, lisanslı tesislere çıkarılmış mıdır? Atıklar tekrar toprak ve deniz kirliliğine neden olacak mıdır? Temizlik için planlanan süre ne kadardır?
6- Deniz ve kıyı temizliği konusunda, Bakanlığınızın, İzmir için hangi projeleri, ne zaman hayata geçecektir?"