Manisalılar Derneği Başkanı Savaş Tüz, Genel Sekreter Mehmet Metin ve üyeler ile yapılan toplantıda konuşan Başkan Tuz, “Çeşme’de ikili bir yaşamın hüküm sürdüğünü tespit etmenin, ilçemizin sorunlarını kavramak açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Yılın sekiz, dokuz ayı sakin sayılabilecek bir kış yaşamı hüküm sürerken yaz aylarında ise ışıltılı ve zengin bir yaşantı sosyal hayata egemen oluyor. Çeşme'de on iki ay yaşayan bizlerin çocukları hem bu parlak yaşantının birer emekçisi olarak hizmet sektöründe çalışıyorlar hem de şahit oldukları bu hayatın akışı içinde ciddi bir kültürel bunalım ve karmaşaya sürükleniyorlar” dedi.
Tüz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çocuklarımızın öz kültürlerinden kopmadan, gelişen yeni dünyanın sağlıklı bireyleri olarak yetişebilmelerini öncelikli bir mesele olarak ele alıyor ve bu amaçla kültür, sanat, spor ve eğitim alanlarında sürdürülebilir, ayakları Çeşme’nin öz gücüne ve insan kaynakların dayanan projelerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Belediye Bünyesinde yer alan Çeştur'a ait kafelerden her bölgede bir tanesi öğrenci ve gençlerimizin kullanımına tahsis edilerek, çocuklarımızın akran grubu ile temiz, ucuz ve güvenilir bir ortamda
sosyalleşme imkânı bulmaları sağlanabilir. Yine bu kafeler Wİ-Fİ ve kütüphane ile zenginleştirilerek, düzenli atölye çalışmaları, şiir ve müzik dinletileri gibi faaliyet imkanları sunulabilir. Belediye’nin ilçemizden üniversite kazanarak akademik hayata geçiş yapan gençlerimize üniversite yaşamları boyunca maddi destek sağlayacak sürdürülebilir bir burs fonu oluşturması gerektiğini düşünüyoruz.
???Her ne kadar öğrencilerimizin okullarına ulaşımı konusunda belediyemize ait bir servis imkanı bulunsa da okullarımızın zaman çizelgeleri birbirinden farkı olması ve Çeşme’nin uzak mahalleri de düşünüldüğünde bu servis imkanının yeterli olmadığı açıktır. Bu nedenle ilçemize bir toplu taşıma sistemi oluşturulması gerektiğini
düşünüyoruz. Toplu taşımanın sadece öğrencilerimiz açısından değil toplumun tüm
kesimleri açısından da bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Gerek eğitimcilerimiz gerekse sağlık çalışanlarımız maalesef kira fiyatlarının yüksek
olması ve yeterli konut bulunamaması nedeniyle kısa sürede tayin isteyerek
ilçemizden ayrılıyorlar. Öğretmen ve sağlık çalışanlarında da eksiklerimiz var. Bu nedenle toplu konut ve lojman üretiminin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.
???Yerel yönetimin görev süresi boyunca halk ile ve halkın örgütlü gücü olan Demokratik Kitle Örgütleri ile düzenli fikir alışverişi içinde bulunmasının, birlikte projeler
geliştirmek suretiyle halkın yönetime yerinden ve doğrudan katılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Katılımcı demokrasinin ve halk iradesinin en ileri medeni ölçü
haline geldiği günümüz dünyasında, Çeşme’de yaşayan her bir yurttaşın bu hakkı yaşamaya layık olduğunu, Çeşme gibi bir değere de yakışanın bu olacağını düşünüyoruz. Çeşme’mizin yok olmaya yüz tutmuş pek çok değeri var. Şayet gerekli tedbirler alınmazsa kısa sürede bu değerleri yitireceğiz ve maalesef her yere otel, villa diken bir sayfiye verine dönüşerek güzel Çeşme'yi sıradanlaşmaya terk etmiş olacağız. Bu nedenle biz dernek olarak Anason, kavun, üzüm, enginar, Sakız ve zeytin gibi tarım ürünlerimizin korunarak geliştirilmesi ve markalaştırılması gerektiğini düşünüyoruz.
Çeşmeleri ve değirmenleri ile önemli tarihi eserlere sahip ilçemizin bu değerlerinin süratle korunmasını ve geliştirilmesini, bir etnografya müzesi çalışmasının başlatılmasını öneriyoruz.
Eritre antik uygarlığına ait yerleşke ve eserlerin ön plana çıkarılması ve tarih boyu bir liman ve donanma şehri olan Çeşme’mize bir donanma ya da deniz müzesi kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanı sıra ilçemizde balıkçılığın da geliştirilmesine yönelik projelerin üretilmesini önemsiyoruz.”