Yaz sezonunun ve festivallerin sona ermesinin ardından bir değerlendirme yapan Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Köfüncü, genel olarak bakıldığında, festivallerin, her geçen sene daha profesyonelleştiğini ve daha fazla ivme kazandığını gördüklerini ifade ederek, "Etkinliklerin, hem bölgemize, hem esnafımıza katkısı müthiş. Bilindiği üzere 2016 yılının 15 Temmuz'unda kötü bir gece geçirdik. Yavaş yavaş onun da etkisinden sıyrılmaya başladık. Esnafımız, elinden geldiğince güleryüzüyle, misafirperverliği ile tüm konuklarımızı karşılamaya devam ediyor. Çeşme'deki festivallerin bölge ve esnafa katkısını önemsiyoruz. Görüldüğü gibi her festivalde de esnaf teşkilatı olarak bulunuyoruz. Katkı vermeye çaba gösteriyoruz" diye konuştu.
"Çeşme iyi yolda"
Çeşme'nin iyi bir sezon geçirdiğine inandığını belirten Köfüncü, "Her ne kadar Ramazan ayı esnafımızı etkilese de, Temmuz ayının yarısından sonra Aşk Festivali'ne kadar olan süredeki etkinliklerle beraber, gelen turları gördükçe mutluluğumuz artıyor. Demek ki, Çeşme iyi yolda. Belediye Başkanımızın dediği gibi, 'kızımız güzel'. Talibi de çok, eleştireni de çok olacak. Ama Çeşme'ye hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor. Çeşme'nin tanıtımına da katkı koymaya çalışıyoruz. Az da olsa hatalar, eksikler olacaktır. Her şeye rağmen, yaz sezonunun kazasız, belasız, iyi geçtiği inancındayım. Türkiye'nin diğer turistik ilçelerine baktığınız zaman, güvenlik sorununun en alt safhada olduğu bir ilçeyiz. Dikkat ederseniz Çeşme'de yoğun sezonumuzda hiçbir olay olmadı. Çeşme için bu çok önemli. Can güvenliğinin, huzurun olduğu yerde güzellikler vardır. Biz de bu güzellikleri yaşıyor ve yaşatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
"Festivaller, bu sene daha profesyonelce oldu"
Çeşme'nin, yerli, lokal turizmin en canlı olduğu yer olduğunu vurgulayan Osman Köfüncü, "Yaz sezonu hareketli geçtiği için esnafımız kendisini kurtarıyor. Önemli olan sezonu uzatabilmek. Bu da festivallerle, etkinliklerle olabiliyor. Etkinlikleri her bölgemizde, artarak görmek istiyoruz. Bunların da çalışmasını belediyemiz yapıyor. Ama Çeşme merkezinde iyi bir festival ihtiyacımız var. Germiyan Festivali'nde Samsun'dan gelen turları gördüm. Germiyan'daki esnafımızla da, kendi ürünlerini pazarlayan yerli üreticimizle de görüştüğümüzde, mutlulukları hat safhadaydı. Neticede iki günlük aktivite var. Bundan sonra önemli olan gelen misafirin, 'Germiyan Festivali'ni duymuştum. Gidip Germiyan'ı göreyim' diyerek o bölgeye gelmesi. Dizi filmlerin çekildiği Ildır'da aynı şeyi yaşıyoruz. Dizinin çekildiği evleri, sokakları görmeye geliyorlar. Ildır muhtarı ile de görüştüm, dizilerin de etkisiyle gelen sayısının kat kat arttığını söyledi. Bu da bize mutluluk veriyor. Esnaf arkadaşlarımla da görüştüm, Ildır'a gelenlerin ciddi ekonomik katkıları olduğunu söylediler. Dalyan'da da, Ovacık'ta da aynı etkiyi görmek mümkün. Festivaller, bu sene daha profesyonelce oldu. Eksiklikler giderildikçe, festival gerçek hedefine varmaya başlıyor. Her sene gelen misafir sayısı artmaya başlıyor. Tabi, gelenlerin kalite standardının yüksek olması esnafımızı sevindiriyor. Bu da bizim için güzel bir şey" diye kaydetti.
"Eksiklikleri minimuma indirmeyi hedeflemeliyiz"
Her festivalin ardından değerlendirme yapmanın önemine dikkat çeken Köfüncü, "Bir festivali geçirdikten sonra, 'eksiğimiz nedir' diye masa başında toplandığımızda, bir sonraki yıl eksiklikleri minimuma indirmek için uğraş vermeliyiz. Tabi ki, gördüğümüz eksiklikler var. Ama çok etki edecek eksiklikler değil. Bizim için önemli olan, insanların rahat etmesi, huzur bulması, müşterilerin memnun ayrılması. 2018 yılına hazırlanmak için zamanımız var. Örneğin, Ot Festivali'nde eksiğimiz neydi? Şimdiden bir araya gelip, konuşarak, eksikleri belirleyip, eksiği minimuma indirmeyi hedeflemeliyiz. Dikkat ederseniz, festivallere katılım her sene hem sayı olarak artıyor, hem de kalite olarak artmaya başladı. Daha sistemli, daha programlı hareket edilmeye başlandı" diye ifade etti.
"Çeşme'nin tanıtımı için her görevi kabul edeceğiz"
Aralık ve Ocak aylarındaki Turizm Fuarları ile ilgili görüşlerini açıklayan Köfüncü, sözlerini şöyle tamamladı; "Turizm fuarlarında Çeşme Belediyesi elinden geleni yapıyor. Bu konuda Belediye Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Fuarlarda, Çeşme yazısı ve logosu altında hepimiz yer alacağız. Gerek esnaf teşkilatı olarak, gerek ÇEŞTOB, diğer kurumlardan kimler gelir bilmiyorum, bir an önce karara bağlayıp, yapılacak çalışmalar hakkında şimdiden hazırlanmamız gerekiyor. Yakın bir süre içinde Veysi Öncel beyle de görüşüp, neler yapılacağını ele alacağız. Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak, Çeşme'nin tanıtımıyla ilgili her ne görev verilirse verilsin, kabul edip, fuarlara gideceğiz. 2017 yılını böyle geçirdik. 2018 yılında daha da güzelliklerle, mutluluklarla, huzurla, savaşsız bir yıl diliyoruz."