2019 yerel seçimleri sonrasında Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğinde düzenlenen mevzuat bilgilendirme toplantılarının ilki Muğla’nın turistik ilçesi Marmaris’te başladı. Kırkın üzerinde üye belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve belediye çalışanın katıldığı ve dört gün boyunca yeni çıkan yönetmelik ve genelgelerin uygulanması ile belediye başkanları ve meclis üyelerini görev ve yetkileri konusunda seminerlerin gerçekleşeceği program Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un açış konuşması ile start aldı. Aynı zamanda Ege Kıyı Belediyeler Birliği Başkanı da olan Abdül Batur, yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Belediyeler Birliği’nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Nüfus farklı, bütçe aynı
Başkan Batur, konuşmasında Kıyı Ege Belediyelerinin en önemli sorunlarından birinin yaz ve kış dönemlerindeki nüfus farklılığına rağmen bütçeden ayrılan payın aynı kalması olduğunu dile getirdi. Her belediyenin kendi kriterleri olduğunu belirten Batur, “Özellikle kıyı ege dendiğinde kıyıdaki turizm ile ilgili bütün kentlerimizdeki en büyük problemlerden bir tanesi yaz kış nüfusu arasındaki fark. Kış aylarında 100 bin nüfuslu bir ilçemiz, yaz sezonunda 500 bin kişiye hizmet üretiyor. Ancak İller Bankası’ndan verilen pay 100 bine göre veriliyor. Geçmişten bu yana hep tartışılan bu konuda katsayı verilmesi önerisi var ancak her belediyenin kendi kriterleri var. Bu kriterlerin toplanması konusunda çalışmalar sürüyor” diye konuştu.
Vergide güncelleme
Vatandaşa yeni bir vergi yükü olmadan belediye gelirlerinin nasıl artırılacağı konusunda Türkiye Belediyeler Birliği’nin yasa taslağı çalışması yaptığını vurgulayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Katma Değer Vergisi (KDV) ile ilgili sorunları da aktardı. Vergi iadesi alacakları tahsil edilebilirse belediye bütçelerinde iyileşme sağlanacağını ifade eden Batur, hizmet üreten iki devlet kurumu arasında KDV uygulandığı ve kurumların birbirinden vergi almak zorunda olduklarını söyledi. Başkan Batur, vergi ile ilgili kalemlerde güncelleme yapılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Haberleşme vergisi alıyoruz ancak ev telefonu kullanan kalmadı. Bunun yerine kullanılan cep telefonları ve baz istasyonlarına göre düzenlenmesi gerekiyor. Havagazı vergisi de adı gibi hava oldu, çünkü havagazı yok. Bunun yerine de doğalgaz kullanımından pay verilmeli. Su faturasından alınan katı atık vergisi ise artezyeni olan, şebeke suyu kullanılmayan işyerleri dikkate alınarak elektrik faturasından alınmalı. Motorlu taşıtlardan da yol ve trafik katkı paylarının büyükşehir ve ilçe belediyelere verilmesi gerekiyor. Tekrar hatırlatmak isterim ki belediyelerimizin gelirlerini artıracak bu önerilerimiz vatandaştan ek vergi alınması şeklinde olmayacak. Bizim önerimiz zaten bahsettiğimiz kalemlerde alınan vergilerden belediyelerimize pay aktarılması yönünde. Bunlarla ilgili çalışmalar da Türkiye Belediyeler Birliğince yürütülüyor”
Kıyı Ege Belediye Başkanları ve meclis üyelerini bir araya getiren programda, mevzuat ve yeni yönetmeliklerin nasıl uygulanacağı hakkında bilgilendirme toplantıların yanı sıra seminerler de yer alacak Seminerlere Sayıştay eski daire başkanlarından Abdurrahman Acar ve İmar şehircilik uzmanı Abdurrahman Keleş’in konuşmacı olarak katılacak.