Uzmanlara göre istirahat etmek hastalığın çabuk atlatılmasını sağlıyor. Ispanak, kereviz, turp ve narenciye gibi kış sebzelerinin ve meyvelerinin tüketilmesini öneren uzmanlar “Sigaradan uzak durun” uyarısında bulunuyor.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Yelken, kış mevsiminde havaların soğumasıyla beraber nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklıkla görülmeye başladığını söyledi.
Kronik hastalığı bulunanlar dikkatli olmalı
Hemen herkesin hayatında birkaç kez yaşadığı bu enfeksiyonlarda burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve yutma güçlüğü gibi şikayetler ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Kürşat Yelken, şunları söyledi:
“Tüm dünyada en sık görülen enfeksiyonlar olan üst solunum yolu enfeksiyonları bağışıklık sistemi normal insanlarda genellikle birkaç gün içerisinde kendi kendine düzelir. Ancak çocuklarda ve yaşlılarda, bunun yanında kronik hastalıkları bulunanlarda ciddi sağlık problemleri oluşturabilir.”
Kişisel hijyene önem vermek salgından koruyor
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına hemen etki edebilecek bir tedavi yönteminin olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kürşat Yelken, “Nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle virüslere bağlıdır ve bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotikler bu virüslere etki etmemektedir. Bu nedenle aslında en başta salgından korunma çok önemlidir, hastalık geçirenler ile yakın temastan kaçınmaya, sık el yıkama gibi kişisel hijyene önem göstermeye dikkat etmek gereklidir” dedi.
Kış sebzeleri tüketilmeli
Kış hastalıklarının tedavisinde beslenmenin önemine işaret eden Prof. Dr. Kürşat Yelken, “Sağlıklı beslenme hastalığın çabuk atlatılmasını sağlar; kış meyve ve sebzelerinin bol tüketilmesi gereklidir. Kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı gibi sebzeler az pişirilmiş veya çiğ olarak ana öğünlerde, narenciye ürünleri, elma, ayva, nar ve armut gibi kırmızı-mor ve sarı-turuncu renkli meyveler ise ara öğünlerde daha faydalı olur” dedi.
İstirahat edilmeli, sigaradan uzak durulmalı
Hastalık döneminde istirahat etmenin, sigara içmemenin ve sigara içilen ortamlardan uzak durmanın önerildiğini belirten Prof. Dr. Kürşat Yelken, “Bol sıvı alınması, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar tedavide önerilmektedir. Ancak bunlara rağmen birkaç gün içerisinde şikayetler azalmıyorsa veya artış gösteriyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.