Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>SAĞLIK
14 Kasım 2017 Salı - 18:39

Diyabet Günü'nde farkındalık yarattılar

Çeşme Devlet Hastanesi, 14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle, hastanede bir stant açarak bilgilendirici broşürler dağıttılar.

Diyabet Günü nde farkındalık yarattılar

Çeşme Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Atıl Birol, Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürü Merve Yaşar ve Dahiliye Uzmanı Dr. Zeki Karakaya, açılan stantta hastalara diyabet hastalığı hakkında aydınlatıcı bilgi verirken, hastanede açılan Diyabet Okulu'nu da tanıttılar. 

"Diyabet Okulu'nda bir öğrenci gibi eğitiliyorlar"

Başhekim Opr. Dr. Atıl Birol, Diyabet Günü ile ilgili bir açıklama yaparak, Türkiye'de her onbir kişiden birinde diyabet hastalığı bulunduğunu, yaklaşık olarak nüfusun yüzde 8 ile 10'unda diyabet rahatsızlığı bulunduğunu açıkladı. Çeşme Devlet Hastanesi'nde de 2017 yılı içinde 146 kişinin diyabet rahatsızlığından yatarak tedavi gördüğünü belirten Birol, "Ayrıca birer haftalık üç dönem halinde 13 hastamız Diyabet Okulu'muzdan mezun olmuştur. Diyabetin en önemli nedenleri, kilo ve hareketsizliktir. 2040 yılında dünya genelinde diyabetli hastanın 600 milyon olacağı öngörülmektedir.  Hastanemizde iki Dahiliye Uzmanı görev yapıyor. Onların yönlendirdiği diyabet hastaları Diyabet Okulu'muza alınıyor. Hastalarımız, bir hafta boyunca komplikasyon ve tedavisi hakkında bilgilendiriliyor. İnsülin kullanması gerekiyorsa, nasıl alacağı anlatılıyor. Bazı şeker hastalarında yara bakımı gerekiyor. Ayak yaraları çok önemlidir. Ayak bakımının nasıl yapılacağı anlatılıyor. Ayrıca diyetisyenimiz beslenme konusunda bilgi veriyor. Hastamız bir öğrenci gibi bir hafta boyunca Diyabet Okulu'nda eğitiliyor" diye konuştu. 

"Hastamızı aydınlatıyoruz"

Dahiliye Uzmanı Dr. Zeki Karakaya da diyabet hastalığı ve Diyabet Okulu hakkında bilgi vererek, "Hastanemizde hem Diyabet Okulu, hem de diyabetle ilgili görevli hekim ve personelimiz var. Diyabet Okulu'nda, gerek bizim yönlendirdiğimiz hastalar, gerekse yatarak tedavi gören hastalar da eğitim görüyorlar. Biz, beslenme düzeni ve yaşam tarzı ile ilgili önerilerde bulunuyoruz. Diyabete bağlı iyileşmeyen yaraların bakımı ile ilgili bilgilendiriyoruz. Eğer insülin tedavisini öngörüyorsak, insülin nasıl uygulanır, beklenen etkiler, tepkiler gibi konularda hastamızı aydınlatıyoruz" dedi.

"Şeker hastalığı, önemli bir hastalıktır"

Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet hastalığının pankreasın kana yaydığı insülinin yetersiz olması durumunda kan şekerinin yükselmesi olduğunu açıklayan Dahiliye Uzmanı Dr. Karakaya, "Kan şekeri yükseldiği zaman, bir zehir etkisi yapıyor. Gözde, böbreklerde, sinir sisteminde ve birçok organda zehir etkisi yaratarak, bozulmalara yol açıyor. Bu anlamda, şeker hastalığı, önemli bir hastalıktır. Dolayısıyla, önlem, tedbirler ve tedavi çok önemlidir. Şeker hastalığının iki tipi var. Birincisi; 35 yaşın altında gördüğümüz diyabet. Sebebi daha çok vücudun, mikroplara, bakteri ve virüslere karşı savunma sisteminin pankreasa verdiği zararla ortaya çıkan bir şeker hastalığıdır. Pankreas hücreleri tahribat gördüğü için görevini yapamıyor. Dolayısıyla bu kişilerde tamamen insülin yokluğu söz konusu. Bu kişiler insüline bağımlıdırlar. İkinci tip ise; 35 yaş üstünde gördüğümüz, daha çok halk arasında şeker hastalığı denilen ve yaygın olarak gördüğümüz, Tip 2 dediğimiz diyabet hastalığıdır. Bizim için önlem alınabilir ve tedavisi yapılabilir bir hastalık. Obezler, erkeklerde bel çevresi 102 santim, kadınlarda 88 santimi geçenler, vücut kilo endeksinin 25'in üzerinde olduğu kişiler, ayrıca hareketsiz yaşam tarzı olanlar, sigara içenler, aşırı alkol kullananlar ve birinci derecede aile yakınlarında şeker hastalığı bulunanlar risk altındadır" diye ifade etti. 

"Yaşam tarzlarını değiştiriyoruz"

Dahiliye Uzmanı Dr. Zeki Karakaya pankreasta insülinin olması ama insülin direncinin az olması durumunda da diyabet rahatsızlığının ortaya çıkabildiğini belirterek, "Tip 1 veya Tip 2 dediğimiz hastalarda, kan ve idrar testleri ile rahatsızlığı kolaylıkla tespit edebiliyoruz. Tip 1'lerde insülin bağımlılığı varsa insülin tedavisi, Tip 2'lerde de hayat tarzını değiştirerek, kiloluysa kilo verdirerek, vücut kitle endeksini düşürerek, sigara, alkol gibi alışkanlıklarından uzaklaştırarak, diyet anlamında da şekerli gıdaların tüketimini azaltarak diyabet tedavisi uyguluyoruz. Bunun dışında, gerekli hallerde, ilaç ve insülin tedavisi de gündeme gelebiliyor" diye açıkladı. 

 
"Dünya Zeytin Günü" Köstem Müzesi'nde kutlanacak
 
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Neden İntihar ediyorlar?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, kısa bir ...
İlk yardımı öğrendiler
Çeşme 16 Eylül İlkokulu Ana Sınıfı öğrencilerine, Çeşme Devlet Hastanesi ...
İzmir'de "Pembe farkındalık"
Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde bir araya gelen İzmirli kadınlar, ...
 
Çeşme, Obezite ve Diyet Polikliniği'ne kavuştu
Diyetisyen Tuğba Özdemir'in Çeşme Devlet Hastanesi'ne atanmasıyla, hastanede ...
Ödüllü hemşire emekli oluyor
29 yıldır sağlık sektöründe hizmet veren ve Sağlıkta Kalite Fikirleri ...
Elektronik sigarada gizli tehlike: Aroma
Türkiye’de elektronik sigara konusunda yapılan ilk araştırmalardan biri ...
 
Rotaryenlerden hastaneye cihaz bağışı
Çeşme Rotary Derneği, Çeşme Devlet Hastanesi'ne 2 adet Radyofrekans cihazı bağışladı.
Emzirme Haftası'nda anne sütünün önemi vurgulandı
1 - 7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle Çeşme Devlet Hastanesi'nde yapılan ...
Evimizdeki Gizli Tehlike: Atık İlaç
Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Ayşem ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri