ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Üyesi ve İTO 43. Konaklama Grubu Komite Üyesi Halil Yeni'nin da katıldığı fuara, İzmir Ticaret Odası’nı temsilen İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanlık Divanı Katip Üye ve 41. Turizm, Seyahat Acentaları ve Oto Kiralama Meclis Üyesi Ali Yaramışlı, ve Turizm Müdürü Mine Güneş Kaya katıldı.
Fuarın ardından İTO heyeti, Tokyo’da düzenlenen JATA Turizm Fuarı ile ilgili izlenimlerini bir rapor halinde düzenledi. Aralarında ÇEŞTOB Üyesi Halil Yeni'n de yer aldığı İTO heyetinin hazırladığı raporda, 2 gün ticari ziyaretçiler, 2 gün de halka açık olmak üzere 4 gün tasarlanan fuarda, ticari günlerde ikili görüşmelerin yapıldığı, halk günlerinde ise bireysel turistler ya da seyahat acenteleri destinasyonlar hakkında bilgi aldıkları belirtildi.
Türkiye standı ilgi çekti
20-23 Eylül tarihleri arasında düzenlenen fuar ile ilgili hazırlanan raporda, bu yıl 136 ülkeden 1441 firma ve organizasyon ile katıldığı, fuara toplamda 207.000 ziyaretçi geldiği ifade edilirken, 7450 iş görüşmesinin yapıldığı fuarda Rusya, İspanya, İtalya, gibi ülkelerin standları ile Türkiye standlarının ilgi çektiği vurgulandı.
İTO raporunda, 2016 ve 2017 yılında Japon – Türk turizminin durma noktasına geldiği ancak, 2018 yılında Ocak veya Şubat aylarında Japon turistlerin ülkemizi ziyaret etmesi konusunda olumlu bir durum yaşandığının Japon makamlarınca da vurgulandığı belirtilerek, 2018 Nisan ayından bu yana Japon turistlerin ülkemizi ziyaret etmeye başladıkları ifade edildi. Raporda, iki ülke ilişkileri ve karşılıklı turizm hacminin artırılması konusunda ön çalışmalar olduğunun görüldüğü de belirtildi.
"2019 yılından itibaren bir ivme yaşanabilir"
Japo Seyahat Acentaları Birliği ile yapılan temaslardan da söz edilen raporda, "Japon Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Japon Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Japon Outbound Turizm Konseyi Başkanı Jungo KIKUMA, Japon Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akihiro Horisaka ve Genel Müdür Yardımcısı Kasumi Abe ile yapılan görüşmelerden, birliğin İzmir’i özel bir turizm destinasyonu olarak görmekte olduğu anlaşılmaktadır. 2018 yılı Ocak veya Şubat aylarında İzmir’e gelen heyet, bugün de İzmir’e turların artırılması için yerli ve yabancı seyahat acentelerine de tavsiye kararlarını açıklamaktadırlar. Bu durum etkili olmaktadır çünkü turların artışında, yatırımcı çekilmesinde ve turist getirilmesinde 2019 yılından itibaren bir ivme yaşanabilir" denildi. Raporda, birlik ile yapılan görüşmelerde Japonlar ile 2019 yılında etkileşim yılı oluşturulması, daha fazla uluslararası etkinlik ve geçici serginin İzmir ve Japonya arasında gerçekleştirilmesinin önerildiği de vurgulandı.
Alaçatı Ot Festivali ile ilgilendiler
İzmir’in bir Zeytin günü olması halinde Japonların buna çok ilgi göstereceği, halihazırda Seferihisar ve Alaçatı gibi yavaş yemek ve ot festivali konuları ile ilgilendiklerinin anlaşıldığı da belirtilen raporda, "Özel toplantıda ise Türkiye imajı için Japo Seyahat Acentaları Birliği tarafından İzmir yine önerilmiştir. İzmir’de daha önce ağırlandıkları için bu çağrıyı yapmaları anlam ifade etmektedir. Birliğin bayi ve kongre toplantısı yapmak için alan arayan işadamları grubunu da İzmir’e gönderme için çalışmaları olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, Çeşme-Alaçatı havalimanı projesinden bahsedilmiş, İzmir’e direk uçuşların artırılması yönünde görüş alışverişlerinde bulunulmuştur" diye ifade edildi.
Raporun son bölümünde ise, Japon firmaların adları ve e-mail adresleri yazılarak, firmaların talepleri ve bekledikleri teklifler belirtildi.