İzmir'de seminerde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Ege Denizi'nde yaşanan sismik hareketliliğin devam edeceğini belirterek, bu bölgedeki depremlerin büyüklüğünün 7 veya 7,5'e kadar çıkabileceğini söyledi. Moriwaki, “Bu şiddette bir deprem Türkiye’den hissedilir, ancak hasar oluşacağına dair bir öngörüm yok” diyerek, deprem tehlikesinin büyük bir yıkıma yol açmayacağını ifade etti.
Tsunami riski ve Santorini
Moriwaki, Santorini Adası'ndaki olası bir büyük depremde tsunaminin etkisini de değerlendirdi. Açık denizde 3 ila 5 metre yüksekliğinde bir tsunami oluşabileceğini belirten Moriwaki, Marmaris'e doğru gelebilecek bu tsunaminin adalar sayesinde İzmir'e ulaşamayacağını söyledi. "Arada küçük adalar varsa, tsunami engelleniyor. Bu yüzden İzmir'e kadar ulaşması pek olası değil" diye ekledi.
Santorini'nin volkanik patlaması
Santorini Adası'nda bir volkanik patlama yaşanma ihtimaline de değinen Moriwaki, böyle bir olayın Türkiye'ye büyük bir etkisi olmayacağını ancak patlamadan çıkan küllerin İzmir'e ulaşabileceğini söyledi. Bu tür olayların etkisinin sınırlı olacağını ancak dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
İzmir İçin deprem riski
Moriwaki, İzmir'in fay hattının henüz kırılmadığını belirterek, İzmir'de büyük bir deprem beklemediğini ancak bölgedeki fay hatlarının hareketliliğinin önemli olduğunu ifade etti. "İzmir'de büyük bir deprem beklemiyorum. Ancak fay hattı üzerinde hareketlilik yaşanabilir" diyerek, İzmir'in deprem riski konusunda daha temkinli olunması gerektiğini söyledi.
Yapı güvenliği konusunda da uyarılarda bulunan Moriwaki, 2000 yılında yapılan yönetmelik değişikliklerinin önemine dikkat çekti. Eski yapılarda zemin güvenliğinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, “Yumuşak zemin üzerinde sıvılaşma ihtimali yüksek. İzmir’de 6, 6,5 büyüklüğünde bir depremde, yumuşak zeminli bölgelerde yapılar kurallara uygun değilse, sallantı daha fazla hissedilir” dedi. (AA)