Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>BÖLGE
7 Kasım 2018 Çarşamba - 07:53

İzmir’e “Uluslararası İnsan Hakları Köyü” kurulacak

Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu Sonbahar Çalıştayı’nı Şirince Matematik Köyü’nde gerçekleştirdi. Çalıştay’da konuşan Av. Deman Güler çok yakında İzmir’e Uluslararası İnsan Hakları Köyü kurmayı planladıklarını ve bu köyün dünyada başka bir örneğinin de olmadığını söyle

İzmir’e “Uluslararası İnsan Hakları Köyü” kurulacak

“Uluslararası İnsan Hakları Rejiminin Krizi” başlığıyla bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu Sonbahar Çalıştayı Şirince’de bulunan Matematik Köyü’nde gerçekleştirildi.

2-4 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenen çalıştaya, Abdulatif Kedir Idris, Ümit Kıvanç, Benan Molu, Bill Bowring, Cansu Akbaş Demirel, Carla Ferstman, Carlos Orjuela, Cem Terzi, F. Özgür Erol,  Jun Sasamoto,  Kasım Akbaş,  Louis Lemkow,  Micol Savia,  Nilgün Toker,  Radha D’Souza, Serdar Tekin ve Tanıl Bora konuşmacı olarak katılırken, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Uluslararası Demokrat Hukukçular Örgütü (IADL), İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Hukukçular Örgütü (ELDH) ve İzmir Dayanışma Akademisi (İDA) de destek verdi.

Etiyopya, Kanada, Japonya, Yunanistan, İspanya, İngiltere, ABD, Fransa, Azerbaycan, İtalya, İsviçre, Almanya başta olmak üzere 20'yi aşkın ülkeden konuşmacı ve katılımcının katıldığı çalıştay kapsamında; Bugünün Aynasında İnsan Haklarına Bakış, İnsan Haklarının Kıyısında Savaş ve Mülteciler, İnsancıl Hukuk Mekanizmalarının Caydırıcı Etkisi, İnsan Hakları Rejiminin Demokrasi İle İmtihanı, Uluslararası İnsan Hakları Hukuku Demokrasi İçin Vazgeçilmez midir?, Popülizm: Yerleşik Düzene İtiraz mı? İnsan Haklarının Sonu mu?, Demokratik Toplumsal Hareketler İnsan Hakları Rejiminden Ne Bekliyor? ve son olarak Uluslararası İnsan Hakları Rejiminin Geleceği: Alternatifler mi? Yeniden İnşa mı? konu başlıkları altında oturumlar gerçekleşti.

“Hukukun esas araması gereken adalettir”

Prof. Dr. Nilgün Toker insan hak ve özgürlüklerinin uluslararası sözleşmelerle tanınmasının felsefi süreçlerini değerlendirdiği konuşmasında, insan haklarının gündeme geldiğinde birçok insanda yalnızca mevcut yasaların uygulanmasını istemek yönünde bir eğilim olduğunu belirterek "Hukukun esas araması gereken adalettir, insan hakları da esasında bir adalet talebidir, her ne kadar yazılı yasalar kimi zaman hak mücadelesinin ileri taşınmasına ön ayak olsa da mahkemelerin esas görevinin adalet dağıtmak olduğunu onlara unutturmamak gerekir" dedi.

"Popülist demokrasi dili"

Çalıştayda bir diğer ilgi çekici sunumu ise yazar Tanıl Bora yaptı. Bora, popülizmin dünyadaki örneklerine yer verdiği konuşmasında avamın dilini konuşan popülist liderlerin "harbi" bir lisan konuştukları düşünülerek halk tarafından kolaylıkla kabul edildiklerini, bu tür liderlerin insan haklarını bir tür elit dili gibi damgalayarak insan haklarına uymaktan imtina ettiklerini söyleyerek, "Örneğin Filipinler başkanı Duerte hayatı boyunca insan hakları kavramını diline almamış bir lider olarak ilk defa Katar'da çalışan Filipinler vatandaşı bir kadının öldürülmesi sonrası bu kavramı kullandığında büyük yankı uyandırmıştı. Bu tür liderlere karşı insan hakları savunucularının da bir tür "popülist demokrasi diline" ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu dili de en iyi kullananlardan biri Selahattin Demirtaş’tı ancak ne yazık ki onun da durumu ortada” diye konuştu.

“İzmir’e İnsan Hakları Köyü kuracağız”

Çalıştayda Ege İnsan Hakları Okulu kurucularından biri olan ve organizasyon komitesinde yer alan Av. Deman Güler, çok yakında İzmir’de İnsan Hakları Köyü kuracaklarını da ifade etti. Güler yaptığı açıklamada Ege İnsan Hakları Okulu’nun gerçekleştirdiği bu ikinci uluslararası çalıştayın İzmir’de bu alanda büyük bir potansiyeli ortaya çıkardığını söyleyerek, “İkincisini gerçekleştirdiğimiz çalıştayla gönüllü sayımızın oldukça artığını gördük. Genç arkadaşlarımızın gösterdiği ilgi umutlarımızı da yükseltti.  Ege İnsan Hakları Okulu olarak İzmir’de tüm yıl boyunca faaliyet gösterecek bir insan hakları köyü kurmak istiyoruz. Uluslararası kapsamda faaliyet yürütecek bu köyün dünyada da şu an için bir örneği bulunmuyor. Yani İzmir bu konuna dünya çapında bir ilki de gerçekleştirmiş olacak. Bu konuyla ilgili yerel yönetimlerle de görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Çok kısa bir süre içerisinde yer konusunda da bir fikir birliğine kavuşacağımızı inanıyorum. Peki, bu köyde neler olacak, ne gibi faaliyetler sürdürülecek? Bir kere içinde bölgenin en büyük insan hakları kütüphanesi, bir insan hakları müzesi, amfiler, kapalı derslikler, yatakhaneler, misafirhaneler olacak. Yıl boyu BM, Avrupa Konseyi, AGİT, AB gibi örgütler ile ortak toplantılar yapılacak. Sivil toplum örgütleri sürekli burayı kullanacak. Akademisyenler kısa sürelerle gelip hem tatil yapacaklar hem de akademik çalışmalarında olanaklardan yararlanacaklar. Bu sayede İzmir hem insan haklarının başkenti olacak hem de ülkenin çağdaş dünya ile insan hakları açısından açılan mesafesi kapanacak” diye konuştu.

Çalıştay birçok etkinliğe de sahne oldu. Tahir Elçi Belgeseli, Askıdaki Yaşamlar Fotoğraf Sergisi ilgi ile izlenirken, Amed Şehir Tiyatrosu’nun “Qırıx” adlı oyunu ve Anadolu Quartet Müzik Grubu’nun konseri ayakta alkışlandı.

 
Tarihe saygıyla...
 
İzinden yürüyoruz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihe saygıyla...
İzmir'de "Antik Smyrna" olarak da bilinen 2 bin yıllık Agora'yı kuşatan ...
İzmir Fashion Week’den görkemli açılış
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD), Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir ...
Su sayaçlarına “dijital istasyon”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 30 ilçeden yüksek tüketim, ...
 
Karaburun'da "Bi'avuç" umut dolu toplantı
Karaburun Kent Konseyi Kırsal Kalkınma/Tarım Çalışma Grubu ve Gençlik ...
Dikmen: "Cumhuriyet, kadını özgürleştirir"
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, “Özellikle kadınlar ...
Bu fuar engellileri "iş sahibi" yapacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası ...
 
Kıyı Ege Belediyeler Birliği toplandı
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Olağanüstü Meclis toplantısı, Narlıdere Belediyesi ...
İzmir’in simgesine İngiltere’den iki ödül birden
Bu yıl yenilenip 41,7 metre yüksekliğe ulaşan İzmir, Karşıyaka İskele ...
Yer gök Cumhuriyet ışığıyla aydınlandı
İzmir'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 95. yıl kutlamaları, hafızalardan silinmeyecek ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER..."
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Alaçatı'nın Kuşları yok olmasın!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri