Türkiye’nin ilk kadın Çevre Bakanı ve ilk kadın Turizm Bakanı Işılay Saygın sonsuzluğa uğurllandı. Saygın için ilk olarak İzmir Valiliği tarafından resmi tören düzenlendi. Törene İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kaymakamlar, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, iş insanları ile siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı.
Işılay Saygın'ın Türk bayrağına sarılı, üzerinde başörtü bulunan tabutu, tören için Konak Meydanı'na getirildi. Polis merasim mangasının omuzlarında getirilen Işılay Saygın için, ağabeyleri Metin Saygın, Işık Saygın'ın yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, eski bakanlar Vecdi Gönül, Hakan Tartan, Oktay Vural, Lütfullah Kayalar, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partilerin il yöneticileri, görevdeki ve emekli olan bürokratlar, eski başbakan Binali Yıldırım'ının Başdanışmanı Ömer Sertbaş ile sevenleri bir araya geldi. Saygı duruşundan sonra Işılay Saygın yakından tanıyan gazeteci Tayfur Göçmenoğlu, arkadaşı Güler Bulsu, Saygın'ı anlattı. Meydana konulan anı defterine Işılay Saygın için vatandaşlar düşüncelerini yazdı. Yine okul arkadaşları da üzerinde 'Ölüm sana yakışmadı, gönüllerimizdesin' yazılı çelenk gönderdi. Devlet töreninden sonra ise Işılay Saygın'ın tabutu bir kez daha tören mangası tarafından omuzlara alındı, ardından selamlamayla, cenaze namazı için Buca'daki Muradiye Camisi'ne götürülmek üzere yola çıkarıldı.
Resmi törende hazır bulunan deneyimli siyasetçiler de Işılay Saygın'ı ve hizmetlerini anlattı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "İzmir açısından önemli bir kayıp. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, bakanlığı dönemlerinde vatandaşa direk temas eden, hizmetler yapan birisiydi. Sahada yaptığımız gezilerde bizler de bunları gördük, hissettik şehrimize yaptığı katkıları. İnşallah orada yaptığı bu hizmetlerin ecrini Rabbim bol bol nasip etsin" dedi.
Eski bakanlardan Oktay Vural, "Ben 1999 yılında milletvekili oldum. O zaman İzmir'in her köyüne ulaşmaya gayret ettim. Gittiğim her yerde Işılay Hanım vardı. Onun hizmetleri anlatılıyordu. Milletvekili olarak hep onu örnek edindim. Güzel hizmetleriyle ona ulaşılabilirliğiyle örnek bir siyasetçiydi. Ayaklarını kullanan siyasetçiydi, masa başında duran siyasetçi değildi. Siyasetçi için en önemli şey yaptıklarından dolayı kendine Allah razı olsun denilmesidir" diye konuştu.
Yine eski bakanlardan Hakan Tartan ise "40 yıllık ablamdı. Türk siyasetinde hakikaten yeri doldurulmaz bir isimdi. Halkın yanında olurdu, sorunlarını tespit ederdi, onları çözerdi. Kadın hakları, çevre hakları konusunda yaptıkları unutulmaz" dedi.
Valilik önündeki resmî törenin ardından 1973 – 1980 yılları arasında önemli hizmetlerde bulunduğu Buca Belediyesi’nde özel bir tören gerçekleştirildi.
Buca’nın sembol isimlerinden olan Işılay Saygın’ın naaşı, Buca Belediyesi Hizmet Binası önüne getirildi. Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç ve belediye personeli tarafından karşılanan cenaze aracına kırmızı karanfiller bırakılarak dualar okundu.
ANNE VE BABASININ YANINDA TOPRAĞA VERİLDİ
Işılay Saygın'ın cenazesi daha sonra cenaze namazı için Buca ilçesindeki evinin yakınında bulunan Muradiye Camisi'ne götürüldü. Cami avlusunda, Saygın'ın ağabeyleri Metin Saygın ve Işık Saygın'ın yanı sıra diğer yakınları taziyeleri kabul etti, tabutunun başında gözyaşı dökültü. Aileyi acı günlerinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, eski bakanlar Vecdi Gönül, Hakan Tartan, Oktay Vural, İstemihan Talay, İmren Aykut, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partilerin il yöneticileri, görevdeki ve emekli olan bürokratlar, yalnız bırakmadı. Işılay Saygın, öğlende kılınan cenaze namazının ardından, Buca Eski Mezarlık'ta annesi Fatma Saygın ile babası Osman Nuri Saygın'ın yanında toprağa verildi. (DHA)