Çeşme'de 1950'li yıllarda Ertan Ortaokulu'nda okuyan eski öğrenciler ve 1951 yılından bu yana okulda görev yapıp emekliye ayrılan öğretmenler ile şu anda okumakta olan öğrenciler, Sıdıka Kelami Ertan Ortaokulu bahçesinde yapılan İlköğretim Haftası töreninde bir araya geldiler.
Çeşme'nin eski Belediye Başkanlarından hayırsever Nuri Ertan tarafından annesi Sıdıka ve babası Kelami Ertan adına yaptırılan ve bu yıl lise bölümünün Reisdere TOKİ evlerindeki yeni okula taşınması ile ortaokula dönüştürülen Sıdıka Kelami Ortaokulu'nun bahçesindeki tarihi buluşma, Nuri Ertan'ın katkıları ile gerçekleşti.
İlköğretim Haftası kutlamalarına Cumhuriyet Meydanı'nda, Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Vehbi Koç tarafından Atatürk Anıtı'na sunulması ile başlandı. Törenin ilk bölümü saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile sona erdi.
İlköğretim Haftası töreninin Sıdıka Kelami Ertan Ortaokulu bahçesinde yapılan ikinci bölümünde ise tarihi buluşma gerçekleşti. 1951, 1952 ve 1953 yıllarında Ertan Ortaokulu'nda okuyan ve hayatta olan eski öğrenciler ile hayatını kaybedenlerin yakınları tarihi buluşmada yerlerini aldılar. Hayırsever Nuri Ertan'ın çabaları ile gerçekleşen buluşmaya, Ertan Ortaokulu ve Ertan Lisesi'nde görev yaptıktan sonra emekli olan öğretmenler de katıldılar. 1950'li yıllarda Ertan Ortaokulu'nda okuyan eski Belediye Başkanlarından Faik Tütüncüoğlu'nun da katıldığı tarihi buluşmaya, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Vehbi Koç, Milli Eğitim Şube Müdürü Suat Ağı da tanıklık ettiler.
"Eskinin bilgisiyle yeni nesli geliştirmek mümkün değil"
Tarihi buluşmanın gerçekleştirildiği İlköğretim Haftası töreninde bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Vehbi Koç, veli kelimesini kullanmayı tercih etmediğini, anne baba kelimesini daha sıcak bulduğunu belirterek, "Anne babalar, öğretmen arayışları, okul arayışlarından daha fazla çocuklarınla ilgilenmeye zaman ayırsalar, çok daha farklı olur. Çocuğumuza evde de zaman ayırarak emek vermeliyiz. Böylece çok farklı bir neslin yetiştiğini göreceğiz. Malumunuz, bu öğretim yılının başında yeni bir müfredat değişikliği yapıldı. Bizler de dahil, herkes müfredatla ilgili görüşlerini söylüyor. Ancak sistemle ilgili eleştirileriniz, etki alanınızda mıdır? Hayır. Etki alanımızda olan şey, öğretmen, anne baba ve bir yurttaş olarak kendimizi geliştirmek: Kendimizi geliştirmezsek, gelecek nesillere vereceğimiz, mirastan başka bir şey kalmıyor. O yüzden devamlı değişim, gelişim içinde olmamız gerekiyor. Eskinin bilgisiyle yeni nesli geliştirmek mümkün değil" diye konuştu.
"Medyadan eğitime destek görmüyoruz"
Konuşmasının son bölümünde sinemaya ve medyaya eleştiri yönelten İlçe Milli Eğitim Müdürü Koç, "Türk filmlerinde elinde kitap olan, kitap okuyan bir kahraman gördünüz mü? Gazete okuyan bir kahraman gördünüz mü? Türk filmlerimizde, ya mahkeme ilamı okunur, ya da aşk mektubu okunur. Sinemanın da, sosyal medyanın da, medyanın da biraz eğitimle ilgilenmesi gerekir. Televizyon kanallarında birçok dizi var. Hiçbirinde öğretmene, öğrenciye değer katan bir konu işlenmiyor. Medyadan eğitime destek görmüyoruz. Kimse kusura bakmasın. Haber programlarında hep kötü örnekleri izliyoruz. Halbuki kötü örneklerin ortaya çıkarılması, eğitime katkı değil, zarar verir" şeklinde konuştu.
"66 yıl öncesini hatırladınız mı?" diye sordu
Eski Belediye Başkanlarından hayırsever Nuri Ertan da törende bir konuşma yaparak, eski öğrenci ve öğretmenlere, "66 yıl öncesini hatırladınız mı?" diye sorarak, "66 yıl önce rahmetli Hayri hocanın size bağırmasını, hatırladınız mı o güzel Sırrı beyi, hatırladınız mı Nezihe hocanın o tatlılığını. Hatırladınız tabi. 1950 yılında, Ağustos ayında, rahmetli babam Kelami Ertan, Çeşme'ye Belediye Başkanı seçildi. Biz, eğitimci bir insanın dördüncü kuşak torunuyuz. Dedemiz İbrahim efendi, Girit'ten Sakız'a öğretmen olarak geliyor. Dolayısıyla Hacı Vafir Ertan da öğretmen torunu, babam Kelami bey de onun çocuğu olması sebebiyle o da aynı kuşaktan. Babam, kardeşlerini topluyor. 'Çeşme'ye bir ortaokul kazandıralım' diyor. O zamanlar İzmir'de Karşıyaka Ortaokulu, Karataş Ortaokulu, Tilkilik Ortaokulu, Buca Ortaokulu ve bir de Urla Ortaokulu var. Çeşme'nin varlıklı ailelerinin çocukları, Buca Ortaokulu'nda okuyorlardı. Çeşme'de ilk ortaokul, dedeme ait olan binada, 1951 yılında açılıyor" diyerek Ertan Okulu'nun açılışını anlattı.
Konuşmaların ardından, katkılarından dolayı Nuri Ertan'a, 1951, 1952 ve 1953 yıllarında Ertan Ortaokulu'nda okuyan eski öğrencilere ve 1951'den bu yana Ertan Ortaokulu ve Ertan Lisesi'nde görev yaptıktan sonra emekli olan öğretmenlere birer plaket ve madalya verildi. Plaket dağıtımı sırasında, hayatını kaybetmiş eski öğrencilerinden birinin yakını gözyaşlarını tutamadı.
Tören, tavuklu pilav ve lokma dağıtımının ardından, hayatını kaybeden Ertan Ortaokulu ve Ertan Lisesi öğretmenleri için hatim okunmasıyla sona erdi. ?