Çakabey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda İŞKUR bünyesinde yürütülen; Meslek Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim Programları, “100 Günlük Eylem Planı” ve SGK Teşvikleri hakkında bilgi verildi.
Toplantıya Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü’yle birlikte; İŞKUR Konak Hizmet Merkezi Şube Müdürü İbrahim Ay, İş ve Meslek Danışmanı Erdem Yılmaz, Aktif İş Gücü Programları Uzmanı Anıl Tanburacı, İş ve Meslek Danışmanı Uzmanı Adem Gökhan Akın katıldı.
“Çeşme’m adına üzülüyorum”
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü toplantının başında kısa bir konuşma yaparak, katılım sağlayanlara teşekkür etti. Toplantının hayırlı olmasını dileyen Başkan Köfüncü, “Lafa gelince diyorlar ki ‘Biz hiçbir şeyden faydalanamıyoruz. Biz de diyoruz ki ‘Gelin size devletimizin yetkili birimleri neyin, nasıl olduğunu anlatsın.’ Ama ne yazık ki yine esnafımızın ve işletme sahiplerimizin ilgisini çekemiyoruz. Her şeyden öte en başta Çeşme’m adına üzülüyorum. Devletimizin sunduğu imkanlardan en üst düzeyde faydalanmak isteyen bir kalbim var, odamla beraber. Böyle bir tabloyla da karşılaşınca çok üzülüyorum” diyerek sitem etti. Köfüncü, toplantıya gösterilen ilginin zayıf olmasından yakınarak, “Böyle bir toplantıyı çok büyük enerjiyle, şevkle, heyecanla başlatıyoruz ama bu noktada da benim biraz enerjim bitiyor ve heyecanım kırılıyor. Devletimiz esnafımıza ve işverenlerimize diyor ki; ‘Sizlere sunmuş olduğumuz olanaklardan faydalanın.’ Biz de bu doğrultuda gerek İŞKUR yetkililerimiz gerekse oda olarak vatandaşlarımızın bu olanaklardan haberdar olmasını arzu ederek toplantılar düzenliyoruz. Fakat ne yazık ki bugün de görmüş olduğumuz gibi bu toplantılara sadece 10-15 kişi katılıyor. Ben esnafımızın ve işletme sahiplerimizin bu toplantıya daha çok ilgi göstermesini beklerdim” dedi.
“Bilgiyi sunmak, hizmeti götürmekle mükellefiz”
İŞKUR Konak Hizmet Merkezi Şube Müdürü İbrahim Ay, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü’nün toplantıya katılımın az olmasından dolayı dile getirmiş olduğu haklı serzenişine değinerek, “Bizlerin düzenlemiş olduğu bilgilendirme toplantılarına katılım az olduğu zaman sunum şevkimizde bir nebze de olsa düşüş yaşanabiliyor. Ancak, biz kurum olarak bir kişiye de bin kişiye de bilgiyi sunmak, kurum hizmetlerini götürmekle mükellefiz. Dolayısıyla bilgide erişim ne kadar fazlaysa, toplumun bilme düzeyi de bir o kadar artar. Toplantıya katılım sağlayan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizler bu toplantıları pek çok yerde gerçekleştirdik. Katılımın zayıf olması sadece Çeşme’ye özgü bir durum değil. Bu, genel bir toplumsal bakış açısı ve yaklaşım” dedi. Bilgilendirme toplantılarını gerçekleştirme amaçlarını; 1’den, 50’den, 200’den fazla çalışanı olan işletmelerin toplantılara katılımlarını sağlayarak, onlara mevcut programları anlatmak ve teşviklerden faydalanmalarını sağlamak olarak açıklayan Ay, esnaf ve işletme sahiplerinin İŞKUR ve devlet tarafından sağlanan ayrıcalıklardan yararlanmalarının önemini vurguladı.
“İşe alım sürecinde İŞKUR’dan bilgi almanızı rica ediyoruz”
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından slaytlarla kısa ve öz bilgiler vererek esnaf ve işletme sahiplerini bilgilendiren İŞKUR Aktif İş Gücü Programları Uzmanı Anıl Tanburacı, öncelikli olarak İŞKUR’un yürütmekte olduğu programlar hakkında bilgi verdi. Meslek Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim Programları, “100 Günlük Eylem Planı” ve SGK Teşvikleri konusunda bilgiler paylaşan Tanburacı, mevcut programlardan, kurslardan ve ayrıcalıklardan yararlanabilmek adına hem iş arayanların hem de işverenlerin sahip olması gereken özellikleri anlattı. Özellikle istihdam sağlamak adına İş Başı Eğitim Programları ve “Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki” noktalarında detaylar paylaşan Tanburacı, “Bizler gerek İŞKUR, gerek SGK, gerekse devlet kanalıyla siz işletmecilere sağlanan kolaylıklardan sizleri haberdar etmek adına bu toplantıları düzenliyoruz. Yeni bir kişiyi işe almak isteyen işletmelerden de ricamız şu; işe alım sürecinden önce İŞKUR’a uğrayıp bilgi almaları” dedi.