Mera alanlarının ve zeytinliklerin yakınında olması ve toz nedeniyle mera alanlarına ve zeytin ağaçlarına zarar verdiği gerekçesiyle mahkemenin 3 defa iptal kararı verdiği ve Danıştay'ın da onayladığı Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için 4 Ekim tarihinde dördüncü defa "ÇED gerekli değildir" kararı verildi. Aynı tesise ek olarak yapılan Asfalt Plent Tesisi için de mahkemenin iptal kararına rağmen, 5 Ekim tarihinde ikinci defa "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.
"Zeytinlikler aynen duruyor"
Germiyanlıların Avukatı Şehrazat Mercan, mahkemenin iptal kararlarına rağmen yeniden "ÇED gerekli değildir" kararları verilmesi üzerine, her iki karar için de dava açacaklarını söyledi. Açtığı çevre davalarıyla tanınan Avukat Mercan, "Kalker Ocağı Kırma ve Eleme Tesisi için proje tanıtım dosyası ile ilgili açtığımız mahkemeler sonucunda, ^'ÇED gerekli değildir' kararlarına, 3 ayrı keşifle, 3 ayrı iptal kararı verildi. Şimdi dördüncü defa 'ÇED gerekli değildir' kararı verdiler. Ama ilk 'ÇED gerekli değildir' kararından beri zeytinlikler aynen duruyor. Kanundaki düzenleme çok açık; 'zeytinlik alanlarda, kimyevi atık bırakan, toz çıkaran tesis yapılamaz' deniliyor. Tozun az ya da çok çıkarıldığı tartışmasına giremiyorsun. Çünkü kanunun emredici ve bağlayıcı hükmü var" dedi.
"Toz çıkmaması mümkün değil"
Dördüncü defa verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı ile ilgili olarak, esas proje tanıtım dosyasında tozumanın engellendiğinin söylendiğini belirten Avukat Mercan, "Zeytinlerin toz olmaması için yolu asfaltlayacaklarmış. O bölgede mera da var. Üçüncü yargılama sırasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da mera ve zeytinlik nedeniyle davaya müdahil olmuştu. Bakanlık yetkilileri duruşmaya da gelmişlerdi. Yani bu konuda aktif bir duruş sergilediler. Projede çok küçük bir dilim meraya tecavüzlüydü. Onu geri çekmişler. Ama yine meraya sınır. Toz, sınırdan meraya geçmeyecek mi? Zaten kırma, eleme sırasında toz çıkmaması mümkün değil. Malzemenin kamyonlara doldurulması, nakliyesi sırasında tozumayı kesinlikle engelleyemezler. Bu tozumayı engellemek için su kullanmaları gerekir. O bölgede su yok. Onun için proje ile ilgili verilen rapor gerçekçi değil. O kalker ocağının devamı için verilmiş bir rapor. Bu da devletin bir ayıbı" diye konuştu.
"Kalker Ocağı için dördüncü, asfalt tesisi için ikinci iptal davasını açacağız"
Dördüncü kez verilen "ÇED gerekli değildir" kararı için tekrar dava açacaklarını ifade eden Şehrazat Mercan "Ayrıca şikayet de edeceğiz. Elimizde Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin bir kararı var. Kararda; 'mahkemeyle zeytinlik olduğu tespit edilen yere, devletin mühendisi; 'Zeytinlik vardır ama, az toz çıkar, az toz etkilemez' diyemez' denilerek ceza verildi. Bu kararı örnek göstererek biz de şikayet edeceğiz. Ayrıca bu tesise ek olarak Asfalt Plent Tesisi projesi vardı. Biz ona da dava açarak iptal ettirmiştik. Şimdi o tesis için de 5 Ekim tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün resmi internet sayfasında 'ÇED gerekli değildir' ilanı yayınlandı. Mahkemenin iptal kararına rağmen İkinci defa verilen bu karar için de tekrar dava açacağız. Böylece Asfalt Plent Tesisi için ikinci, Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için de dördüncü iptal kararını açmış olacağız" diye açıkladı.