Yaz aylarında Çeşme turizmine hizmet eden gezi tekneleri, kış aylarında geçici olarak barındıkları Ulusoy Limanı'ndaki barınaktan çıkarılınca isyan ettiler.
Geçtiğimiz günlerde U.N. Ro Ro tarafından satın alınan Ulusoy Limanı el değiştirince, limanın barınak bölümünde geçici olarak barınan gezi tekneleri, barınaktan çıkarıldılar.
Gezi tekneleri, barınaktan çıkarılmaları üzerine Emniyet Müdürlüğü yanındaki Çeşme iskelesine teknelerini bağladılar. Gezi tekneleri, Çeşme iskelesinde de barındırılmayınca, yaz aylarında hizmet verdikleri Çeşme sahilindeki yerlerine teknelerini bağlamak zorunda kaldılar. Gezi tekneleri sahipleri, Çeşme sahilindeki bağlama yerinin korunaklı olmaması nedeni ile, sert havalarda teknelerinin güvende olamayacağını belirterek, yetkililerden çözüm bulmalarını istediler.
"Çeşme Marina girişindeki mendirek, geçici çözüm olabilir"
Günübirlik Gezi Tekneleri Kooperatifi Başkanı Haydar Yamaner de yaptığı açıklamada, Ege Bölgesi'nde, gezi teknelerinin barınabileceği limanın olmadığı tek yerin Çeşme olduğunu vurgulayarak, "Çeşme'ye 45-50 sene önce balıkçı barınağı yapıldı. O zamanlar Çeşme'de çok az sayıda balıkçı teknesi vardı. Günümüzde Çeşme'nin nüfusu da teknelerin sayısı da çok arttı. Ama balıkçı barınağı aynı kaldı. Çeşme'de turizmin gelişmesiyle, günübirlik gezi tekneleri sektörü de gelişti. Ama ne yazık ki, bu gelişmelere karşın daha büyük bir balıkçı barınağı yapılamadı. Şu anda Çeşme'de günübirlik teknelerin barınabileceği bir yer yok. Dolayısıyla şu anda bizler sokaktayız. Hava şartlarının sertleştiği dönemlerde, sığıntı olarak bir yerlere sığınmaya çalışıyoruz. Çok zor durumdayız. Yetkililerden bir an önce sorunumuza çare bulmalarını istiyoruz. Acil bir şekilde çözüm istiyoruz. Çeşme Su Ürünleri Kooperatifi, Günübirlik Gezi Tekneleri Kooperatifi ve Çeşmeli denizcilerle birlikte Çeşme balıkçı barınağının büyütülmesi için bir proje sunmuştuk. Ayrıca Çeşme Marina'nın girişindeki mendireğin marinaya bakan bölümü şu an için atıl duruyor. Bu mendireğe kış aylarında teknelerimizi bağlamak için izin verilmesi bizler için geçici bir çözüm olabilir. Ama asıl kalıcı çözüm, Çeşme balıkçı barınağının büyütülmesi. Yetkililerin sesimizi duymalarını istiyoruz" diye konuştu.
Org Change'de imza kampanyası başlattılar
internetteki "Change Org" sitesinde, imza kampanyası da başlatarak vatandaşlardan destek isteyen gezi tekneleri sahipleri, isteklerini şöyle dile getirdiler;
"Denizcilerimiz mağdur, balıkçılarımız mağdur. Turizme en çok katkı sağlayan teknelerimiz, işletmelerimiz barınacak bir yer bulamıyor. Hiçbir yerde de barındırmıyorlar. Ne kadar çok kişi destek olursak, sesimizi o kadar çok duyururuz. Denizler bizim olduğu kadar da, denizdeki denizcilerimize, milli servetimiz olan teknelerimize sığınacak bir yer bulmak için seferber olalım. Yarınlar bizim ve bizden sonra gelen nesillerindir, unutmayalım."
"Neyi bekliyorsunuz? Teknelerin batmasını mı?"
Change Org sitesinde açılan imza kampanyasına ilk günden çok sayıda vatandaş imza vererek katılırken, bazı vatandaşlar da imza kampanyasındaki yorum bölümünde görüşlerini şöyle açıkladılar;
"Çeşme turizminin can damarlarından birisi de sahildeki tur tekneleridir. Maalesef şu an içinde bulunulan durum, vergisini veren, ekonomiye katkısı bulunan ve yazın onlarca kişiye iş imkanı sunan, binlerce kişinin Çeşme'de harika vakit geçirmesini sağlayan bu değerli sektör temsilcisi tekneler, sahipsiz bırakılmış ve üvey evlat muamelesi görüp, hiçbir şekilde yardım görememiş, dertleri azalacağına artmıştır. Teknecilere yapılan bu muamele çok yanlış ve tepki çekmektedir. En kısa sürede çözümlenmesi gereken bir problemdir. Teknelerin emniyetli şekilde bağlanacağı liman olmadığından, bütün kış, tekne sahipleri diken üstündedir. Neyi bekliyorsunuz? Teknelerin sert bir havada zarar görmesini yahut batmasını mı?"