Çeşme'de 4 Şubat Cumartesi günü, aracıyla dolaşırken kırık bir heykel bulan Yeşim Yüksel, aracını durdurarak, heykeli heyecanla incelediğini söyledi.
Babasının heykeltraş olması nedeniyle heykellere meraklı olduğunu belirten Yüksel, kırık heykel başının kendisini çok heyecanlandırdığını anlattı.Heykelin yanındaki küçük parçaları da topladığını ifade eden Yeşim Yüksel, "Çok ağır olmasına karşın, zorlanarak da olsa insan başı şeklindeki heykeli arabamın bagajına koydum. Evime giderek eşime haber verdim. Tarihi olabileceğini düşündüğüm bir heykel bulduğumu söyledim. Pazartesi günü işime gideceğim için, Pazar günü Çeşme Müzesi'ne teslim edip edemeyeceğimizi araştırdık. İnternetten de araştırma yaparak, teslim şeklini öğrenmeye çalıştık" dedi.
"Helenistik dönem heykelleriyle eşleştiğini düşünüyoruz"
Araştırdığı kadarıyla heykelin Helenistik döneme ait olabileceği düşüncesinde olduğunu belirten Yüksel, "İnternette, Eriythrai diye yazdım. O bölgenin heykellerini araştırdım. Erythrai'deki heykellerle eşleşmediğini gördüm. Helenistik dönemi araştırınca, o dönemin heykelleri ile eşleştiğini gördüm. Aydın Çine'de bulunmuş bir mezar başı ile benzeşti. Eşimle çok heyecanlandık. Heykeltraş kızı olduğum için, heykeller konusunda algım açık. Adeta heykeller arasında büyüdüm. Heykeli bulduğum an öyle heyecanlandım ki, adeta dizlerimin bağı çözüldü. Duyarlı bir vatandaş olarak Çeşme Kalesi'ne geldik. Az sonra Müze Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz" diye konuştu.
"Gerçekten tarihi eserse, Çeşme'ye kazandırmış olacağız"
Cüneyt Yüksel de yaptığı açıklamada, araçlarını yeni aldıklarını vurgulayarak, "İlk anda, aracı yeni aldığımız araca taş parçaları koyduğu için eşime söylendim. Bagajdaki heykel parçasına baktığımda, Alaçatı taşına benzediğini gördüm. Herhangi birisi Alaçatı taşını yontarak heykel yapmaya kalksa, gözleri bu tarz yapmaz. Milattan önceki dönemdeki heykellere benziyordu. Bütün gece internette araştırma yaptık. Herhangi birileri bunu bularak atmışsa, biz bunu Müze'ye kazandıralım diye düşündük. Çünkü bu Çeşme'nin bir tarihi zenginliği. Çeşme'de, Helenler ve İyonlar yaşamış. Bu heykel parçacığı da o dönemlere ait olabilir diye düşündük. Daha fazla kırılıp, parçalanmasını, yok olmasını istemedik. Vatandaşlık görevimizi yaparak, bulduğumuz heykeli Müze'ye teslim etmenin huzuru içindeyiz. Bulduğumuz heykel, gerçekten tarihi bir eserse, Çeşme'ye kazandırmanın mutluluğunu yaşayacağız. Eğer tarihi eser değilse de, yine de sorumlu bir vatandaş olarak yetkililerin incelemesine sunduğumuz için huzurluyuz" şeklinde konuştu.
Çeşme Müzesi çalışanları, Cüneyt ve Yeşim Yüksel'in araçlarının bagajından heykel parçalarını alarak Çeşme Kalesi'ne taşıdılar. Çeşme Müzesi yetkilileri, bulunan parçaları detaylı olarak inceleyeceklerini, sonucun birkaç gün içinde belli olabileceğini söylediler.