Türkiye'nin ilk "Slow Food" köyü olan Germiyan'da 4.kez düzenlenen festivalin bu seneki teması "Kültürlerin Buluşması" oldu.
Festival teması çerçevesinde, mübadele öncesi Reisdere'de yaşayan Rumlar ve ikinci, üçüncü kuşak yakınları Çeşme'ye davet edildiler. Sakız adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis ile birlikte Germiyan Festivali'ne katılan Yunanlı konuklar, festivaldaki söyleşide Reisdere'deki eski anılarını anlatınca duygusal anlar yaşadılar.
4. Germiyan Festivali, yöresel ürünlerin ve tatların satıldığı stantların açılması ile başladı. Çeşme'den ve İzmir'den yoğun katılımın olduğu festivalde, yeşil zeytinden "Çekişte zeytin"in yapılışı ve salamurada dikkat edilmesi gereken özellikler, Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Tetik tarafından anlatıldı. Yöresel bir lezzet olan "Bazina"nın yapılışı ise Germiyanlı Şefika Kaya tarafından uygulamalı olarak konuklara gösterildi.
Festivalin en renkli görüntüleri ise kortej yürüyüşü sırasında yaşandı. Davul zurna eşliğinde yapılan kortej yürüyüşüne, çocuklar folklör giysileri ile katılırken, Germiyanlı kadınlar da yöresel giysileri ile kortej yürüyüşüne renk kattılar. Kortej yürüyüşüne, eşi Semra Dalgıç ile el ele tutuşarak katılan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Başkanı Ömer Önal, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, CHP Çeşme İlçe Örgütü Sekreteri Veysel Ayhan, ADD Çeşme Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Bilgiç, Çeşme Rotary Başkanı Suzan Çırağ, ÇEŞKA Başkanı Berna Güler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
4. Germiyan Festivali ile ilgili bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, göreve ilk başladığında, ‘ 9 Durak, 9 Deneyim, 9 Festival’ dediklerini hatırlatarak, "Bu kapsamda, hem yurt dışından hem de yurt içinden konuklarımızın da katılımıyla Germiyan Festivali'nin dördüncüsünü yapıyoruz. Çeşme yarımadasındaki festivallerimizin isimlerini artık kimse yadırgamıyor. Ot Festivali dedik, tüm Türkiye'ye adını duyurdu. Ekmek Festivali, Aşk Festivali ile içeriği olan, o bölgenin yaşanmış değerlerini, geleneksel kültürlerini hem gelecek kuşaklara aktarmak, hem de gelen konuklara anlatmayı amaçladık. Sezonun bitmesinin ardından yaptığımız etkinliklerle hareketlilik yaratmaya çalışıyoruz. Festivallerimize olan ilgiden memnunuz. Germiyan Festivali'ne olan katılım da oldukça iyi. 85-90 yaşındaki babaannem de, annem de, teyzem de Germiyan sokaklarında. Ürettiği, bahçesinde, tarlasında yetiştirdiği, evinin mutfağında yarattığı ürünleri gelen konuklara pazarlamaya çalışıyor. Kendi el becerilerini sergiliyorlar. Az önce nakış ve el işlerinin sergilendiği bir evi ziyaret ettik. Geleneğimizde olan çeyizler, ekonomik bir değere dönüşmüş" şeklinde konuştu.
Germiyan Festivali'nin dördüncüsüne Yunanistan'dan konukların da katıldığını belirten Başkan Dalgıç, "Festivallerimizi, ulusal düzeyden uluslararası düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. Festivallerimiz her sene daha da büyüyecektir. Bir kahve içimi uzaklığımızda olan Yunanistan'dan, Sakız adası eski Belediye Başkanı ve yakın dostum Markos Mennis de konuğumuz olarak geldi. 17 yıl önceden beri kendisini iyi tanıyorum. Diğer Yunanlı konuklarımızın da gelmesi bizleri çok memnun etti. İki ülkenin insanı her yönden birbirine çok yakın. Mübadele döneminden önce Çeşme yarımadasında tek Türk Köyü Germiyan'dı. Germiyan, tarihsel değerleri olan bir köy. Germiyan'ın hemen yanındaki Reisdere'de yaşamış olan Yunanlıları ve onların ikinci, kuşaklarını, Germiyan'da ağırlamaktan çok memnunum" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarım ve hayvancılık konusunda, gelecek kuşaklara katkı sağlayacak ciddi yatırımları olduğunu hatırlatan Başkan Dalgıç, "Aynı şekilde biz de tarıma ve hayvancılığa önem veriyoruz. Çeşme yarımadası, endemik bitki çeşitliliği yönünden inanılmaz bir yarımada. Bu endemik yapıyı ve geleneksel yeme içme kültürünü ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Tarım ve hayvancılık Türkiye'de bitme noktasına gelmiştir. Büyükşehir Belediyesi de biz de, bu nedenle tarım ve hayvancılığa katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ovacık'taki Tarım ve Sakız Koyunu Festivali ve Germiyan'daki festivallerimiz bu açıdan önemli" diyerek sözlerini tamamladı.
Festivalin öğleden sonraki bölümünde, Köy Kahvesi'nde gerçekleştirilen, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Önen'in sunduğu, "Türkler ve Rumlar'ın Ortak Yaşadığı Dönemin Kültürel İzleri" adlı söyleşiye Yunanlı konuklar Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis, mübadele öncesi Reisdere'de yaşamış Markos Yianiçakır, Tasos Façar, Katerina Georgulis, Nikos Georgulis, Ekaterini Luru ve Maria Luru da katıldılar. Duygusal anların yaşandığı söyleşiyi, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz ve İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer de izlediler. Söyleşiyi sunan Engin Önen, Türk ve Yunan kültüründeki yakınlaşmayı, tarla, arazi ve mekan isimlerine yansıyan kültürel izler, mutfak, giysi ve ev eşyalarındaki isimlere yansıyan kültürel izleri örnekleriyle anlattı. Daha sonra söz alan mübadele öncesi Reisdere'de yaşayan Markos Yianiçakır, geçmiş döneme ait anılarını anlattı. Mübadele öncesi Reisdere'de yaşayan Rumlar'ın üçüncü kuşak torunu olan Katerina Georgulis de büyüklerinin anlattığı anılarını duygusal bir dille aktarırken kendisinin ve diğer Yunanlı konukların gözlerinin yaşarması dikkatleri çekti. Sakız adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis de kendilerini Çeşme'de ağırlayan Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a teşekkür etti.
4. Germiyan Festivali'nin birinci günü, yöresel "Kopanisti Peyniri"nin yapılışının anlatıldığı söyleşiyle devam etti. Germiyanlı Ayşe Kabasakal ve Karaburun ilçesinin Yaylaköy'ünden gelen Süreyya Sarıca, kopanisti peynirinin yapılışını ve dikkat edilmesi gereken özellikleri anlattılar. Söyleşinin ardından konuklara Germiyan ekmeği ve kopanisti peyniri ikram edildi. Festivalin birinci gün etkinlikleri, Ege Üniversitesi Devlet Türk Muzikisi Konservatuvarı Zeybek Ekibi'nin sunuduğu "Zeybek ve Zeybetiko" oyunları gösterisi ile sona erdi.