Karaburun Saip Altı Limanı'na gelen bir Akdeniz Fok'u heyecan yaratırken, Karaburunlular, balık çiftliklerine karşı çıkış nedenlerinden birisinin de Akdeniz Fokları olduğunu söylediler.
1 Şubat Çarşamba günü sabah saatlerinde, Saip Altı Limanı'na gelen bir Akdeniz Foku, Karaburunlular tarafından sevgiyle karşılanırken, limanda bir tekneye çıkan Fok, gece 23.30'a kadar teknede dinlendikten sonra yaşam alanına geri döndü.
Akdeniz Foku'nun Saip Altı Limanı'na gelmesi üzerine, Karaburun Emniyet Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Karaburun Yerel Fok Komitesi temsilcileri, Akdeniz Foku'nun rahatsız edilmemesi için bölgeyi emniyet şeridi ile koruma altına aldılar. Akdeniz Fokları'nın korunması için faaliyet gösteren SADAFAG adlı sivil toplum örgütünün temsilcisi Ozan Veryeri tarafından yapılan kısmi gözle muayenede, ergin dişi fokun kondisyon durumunun iyi olduğu, herhangi bir yara ve bereye rastlanmadığı gözlendi.
Yetkililer, Akdeniz Foku'nun olta iğnesi yutmuş olma şüphelerinin de olduğunu belirterek, fokun gözlemleneceğini, normal dışı bir davranış tespit edilmesi durumunda da antibiyotik tedavisi uygulayacaklarını ifade ettiler. Karaburunlulardan, Akdeniz Foku'na kesinlikle dokunulmamasını isteyen yetkililer, fok balığına yaklaşmadan gözlem ve fotoğraf çekimi yapılabileceğini, yakınında yüksek sesle konuşulmamasını, ıslatma, besleme ve benzeri müdahalelerde bulunmamalarını istediler. Yetkililer, Akdeniz Foku'nun dinlenme ihtiyacının yüksek olduğunu belirterek, kendi kendisini tedavi edebilmesi için fırsat verilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Karaburun Kent Konseyi de bir açıklama yaparak, Akdeniz Foku'nun, ülkemizin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla koruma altında olduğunu hatırlatarak, "Karaburun'da, 387 hektarlık çok geniş bir deniz alanında kurulması planlanan Agromey Balık Çiftliği Projesi'ne halkın karşı çıkışının önemli nedenlerinden biri de, Karaburun kıyılarının dünyanın en nadir 12 memelisinden biri olan Akdeniz Foklarının son üreme ve yaşam alanlarından biri olması" dedi.