7 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen festivalin ikinci gününde Germiyan sokakları, Çeşme'nin yanı sıra, İzmir, İstanbul, Aydın, Uşak, Kütahya, Bursa, Manisa, Antalya gibi illerden gelen çok sayıda ziyaretçi ile doldu. Festival ziyaretçileri, gün boyunca yöresel ürünlerin ve lezzetlerin satıldığı stantlardan alış veriş yaparken, bazı Germiyanlıların kafeye dönüştürdükleri evlerinin balkon, teras ve sokağında, yöresel yiyecek ve içeceklerin tadına baktılar.
İkinci gün etkinlikleri, ev sabunu yapımı ve Germiyan sokaklarını desenleri ile renklendiren Nuran Erden'in taş boyama atölyeleri ile başladı. Germiyan'daki bir cenaze nedeniyle ikinci güne ertelenen kortej yürüyüşü ise bu yıl da oldukça renkli görüntülere sahne oldu.
Kortej yürüyüşü davul zurna eşliğinde gerçekleştirildi
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın, eşi Semra Dalgıç ile birlikte katıldığı kortej yürüyüşüne, Germiyanlı kadınlar da yöresel giysileri ile renk kattılar. Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan ve çok sayıda festival ziyaretçisinin katıldığı festival yürüyüşü, davul zurna eşliğinde gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşü sırasında Başkan Muhittin Dalgıç'ın eşi Semra Dalgıç ve Germiyanlı kadınlar oyunları ile yürüyüşü renklendirdiler. Germiyan İlkokulu önünden başlayan ve Germiyan sokakları boyunca devam eden kortej yürüyüşü, köy meydanında sona erdi. Germiyanlı kadınların oyunları köy meydanında da devam ederken, Belediye Başkanı Dalgıç da eline aldığı bayrakla halaya katıldı. Başkan Dalgıç, bir süre kadınlarla birlikte halay çekti.
"Amacımız, gelenek ve göreneklerimizi gelecek kuşaklara taşımak"
Kortej yürüyüşü ardından köy meydanında bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Germiyan'ın yöresel lezzetlerini ve Germiyan'da üretilen ekşi maya ekmeğini tanıtmak için düzenlediğimiz Germiyan Festivali'nde beşinci defadır bir aradayız. 9 Durak 9 Deneyim dediğimiz etkinlik programlarından bir tanesi de Germiyan Festivali'ydi. Çeşme'nin mahallelerinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerdeki temel amacımız; gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması, bu gelenek ve görenekleri festival ziyaretçilerine tanıtmak ve gelecek kuşaklara taşımaktır" dedi.
İkinci gün etkinlikleri kapsamında, köy kahvesinde, "Tarım Zehirleri ve Yerli Tohumun Önemi" konulu söyleşi, Seferihisar Can Yücel Tohum Takas Merkezi Yöneticisi Aylin Bostan ve İzmir Yerel Tohum Topluluğu Sözcüsü Göknur Yumuşak tarafından gerçekleştirildi.
Ekmek yarışmasını Nurcan Kurnaz kazandı
Söyleşinin ardından ise 10 Germiyanlı'nın katıldığı ekmek yarışması düzenlendi. Ekmek yarışmasını, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutan Vekili Engin Keçeci, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev ve çok sayıda festival ziyaretçisi izledi. Sunuculuğunu Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal'ın üstlendiği ekmek yarışmasının jüri üyeliklerini; Şamil Akşit, Mine Ataman, Gökçen Adar ve Murat Büyükateş yaptı. Yarışmacı olarak ise; Neşe Kaya, Suna Sarı, Nurcan Kurnaz, İklim Erden, Sude Mutlu, Esmanur Kurnaz, İlayda Telbaş, Simay Limon, Hazal Kaya ve Tayfun Ertan katıldı. Oldukça çekişmeli geçen yarışmanın ardından birinciliği Nurcan Kurnaz kazanırken, İklim Erden ikinci, Esmanur Kurnaz ise üçüncü oldu.
"Festivalin geleneksel hale gelmesini diliyorum"
Birincilik ödülünü Nurcan Kurnaz'a veren Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, yaptığı konuşmada, 9 Durak 9 Deneyim projesinin Çeşme Belediyesi'nin en güzel çalışmalarından birisi olduğunu vurgulayarak, "En kutsal olan ekmeğin festivali gerçekleştiriliyor. İlköğretim çağında çocuklarımız, teyzelerimiz yarışmaya katıldılar. Yarışmaya katılan, katılmayan , festivale gelerek destek veren, ayrıca bu güzel festivali düzenleyen belediyemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umuyorum ki, bu güzel ekmek festivalimiz, Çeşme'de geleneksel hale gelir" dedi.
"Çeşme'nin en önemli özelliği insan yapısıdır"
İkincilik ödülünü İklim Erden'e veren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da bir konuşma yaparak, "Çeşme'nin en güzel mahallelerinden bir tanesindeyiz. Germiyan'ın sadece ekmeği değil, buranın ve tüm Çeşme'nin en önemli özelliği insan yapısıdır. Çeşme'ye yazlık evinize veya konaklamak için geldiğinizde, Çeşmeli insanların sevecen, gülen yüzlerini görüyorsunuz. Ben bütün Çeşmeliler'e sevecenliklerinden ve güleryüzlülüklerinden dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
5. Germiyan Festivali, ekmek yarışmasının ardından gerçekleştirilen Deniz Polat konseri ile sona erdi.
Germiyanlılar festival için ne dedi?
Cengiz Kaya: "Bu yıl Germiyan Festivali daha kalabalık. Bu yıl yabancı turist de geldi. Alaçatı Ot Festivali ile boy ölçüşemeyiz ama, Germiyan Festivali'nin artık oturduğunu düşünüyorum. Germiyanlılar olarak, köyümüzün tanınmasından ve festival nedeniyle alışveriş hareketliliğinden çok memnunuz. Germiyan'ın tanınmasını, ziyaretçi sayısını artmasını istiyoruz, ama Germiyan'ın elimizden kaçmasını istemiyoruz. İstanbulluların Alaçatı'yı ele geçirdiği gibi Germiyan'ın başkalarının eline geçmesini istemiyoruz. Kendi yağımızla kavrulalım, büyüyeceksek de kendimiz büyüyelim."
Fatma Ertan: "Festivalimiz bu sene de kalabalık. Bu festivali düzenleyenlerden Allah razı olsun. Hepimiz memnunuz."
Özcan Şengönül: "Germiyan Festivali'nde köyün halkı kendi mahsullerini satıyor. Kimse dışarıdan mal alıp satmıyor. Bizler için bir gelir kaynağı oldu. Çeşme dışından da çok ziyaretçi geldi. Çok memnunuz."
Saim Taşbasan: "Germiyan keşkeğiyle de meşhurdur. Ben 2000 yılından beri keşkek yapıyorum. Son 5 yıldır da Germiyan Festivali'ne özel keşkek yapıyorum. Keşkek çok ilgi gördü. Yiyenler çok memnun. Germiyan Festivali sayesinde bütün Türkiye Germiyan'ın adını duydu. Yurt dışına bile açıldık. Dün Fransa'dan üç kişi geldi. Onlar da keşkeğimizin tadına baktılar. Çok memnun kaldılar. Onlar mutlu olduğu zaman biz de mutlu oluyoruz. Keşkek yemeğe gelenlerle sohbet ediyorum. Aydın'dan, Kütahya'dan bile gelenler var. Germiyan'ı tanıyorlar ve bizim lezzetlerimizi tadıyorlar. Keşkek, 600-700 yıllık yörük yemek kültürümüz. Bu yemek kültürünü yaşatıyoruz. Keşkek'te kullandığımız zeytinyağı da köyümüzün zeytinyağı."
Leyla Kaya: "Bu gördüğünüz bez bebekleri ben yapıyorum. Gelinim burasını üç sene önce kafe diye açmıştı. Kafede süs olsun diye bir tane bez bebek yaptım. İnsanlar satın almak istediler. Ben de yapmaya devam ettim. Burada gördüğünüz bez bebeklerin bir bölümünün sahibi var. Gelip alacaklar. Bez bebek yapmayı ablamdan öğrendim. Ablam bana bebek yapardı. Çocukluğumda onun yaptığı bez bebeklerle oynardım. Bebekle oynamayanın çocuğu olmazmış derler. Ablam bebekle oynamazdı. Onun hiç çocuğu olmadı. Benim beş çocuğum oldu. Festival için gelenler bez bebeklere çok ilgi gösterdiler. Bebeklerle fotoğraf çektirdiler. Festival Germiyan'a bereket getirdi."
Yadigar Bal: "Festival çok güzel oldu. Çok memnunum. El açması börekler yaptım. Kendi zeytinimizi, zeytinyağımızı, bademimizi, salçamızı satıyorum. Festival sayesinde torbam doldu. Yüzümüz güldü."
Durdu Mehmet Yanar: "Festivalimiz bizleri çok memnun etti. İzmir dışından gelen çok misafirimiz var. Bizler de elimizden geldiği kadar ikramda bulunuyoruz. Evimin bahçesine küçük bir fırın yaptım. Ekmekleri odun ateşinde pişiriyorum. Ekşi maya ile ekmeklerimizi yapıyoruz. Festivalde ekmek yetiştiremedik. Çok ilgi gördü. Ekmeğimizin özelliği 10-15 gün dayanması. Festival için cevizli, sarımsaklı, kekikli ekmekler yaptık. Benim sarımsağım da meşhurdur. Bir arkadaşımdan bir diş sarımsak almıştım. Sekiz sene üreterek çoğalttım. İki yıldır da satışa sunuyorum. Sarımsağım iri dişli olduğu için çok ilgi görüyor."