Çeşme’nin ekmeği ile ünlü Germiyan’ın adını taşıdığı 5. Germiyan Festivali’nin ilk gününde vatandaşlar düzenlenen etkinliklere büyük ilgi gösterdiler.
-Otantik Evde Lezzet Şöleni-
Bu yıl 5. Kez düzenlenen Germiyan Festivali’nin en çok ilgi gören mekanlarından birisi de Otantik Ev oldu. Birçok diziye ev sahipliği yapan evin mutfağı ise lezzet tutkunlarının vazgeçilmez durağı oldu. Ev yapımı reçellerden hazırlanan kahvaltı, güveçte kuru fasulye ve zeytinyağlı yemekler, ziyaretçiler tarafından beğeni ile tadıldı.
-Etkinliklere Yoğun İlgi-
Birçok ev halkının el emeği ile hazırladığı yiyecek ve içecekler ise ziyaretçiler tarafından tüketilirken en çok ilgiyi ise ünlü Germiyan ekmeği gördü. Festivalin sabah düzenlenen etkinlikleri arasında damat kurabiyesi olarak da bilinen Şekeriçi’nin yapılışı ile yine yöreye özgü Kopanisti Peyniri’nin atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Festival kapsamında, Köy Kahvesi'nde "Eski Fotoğraflar" sergisi, Eski Un Fabrikası’nda “Eski Araç Gereçler" sergisi ve “Suna Erdoğan Resim Sergisi” açılışları gerçekleştirildi.
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Önen tarafından; "Germiyan’ın Sosyal ve Kültürel Tarihi: Belgeler, anılar ve öyküler" söyleşisi çok sayıda vatandaş tarafından ilgi ile dinlenirken,
festivalin ilk günü, saat 19.30'da Germiyan Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan Germiyan usulü “Kına Gecesi Sini Töreni” ile son bulacak.
-Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, festivalin her yıl daha fazla ilgi gördüğüne vurgu yaparak, “ Bu yıl 5. Kez gerçekleştirdiğimiz Germiya Festivali, 2014 yılında başlattığımız ‘9. Durak 9 Deneyim’ etkinliklerinin bir parçası. Bu etkinlikler, bölgeye özgü kültürel ve geleneksel yaşam tarzını unutmamak, yaşatmak adına gerçekleştiriliyor. Bunun içinde de gastronomi turizmi olarak baktığımız yöresel lezzetler ön plana çıkıyor. Bugün de ekmeği ile ün yapmış Germiyan Festivali ile ziyaretçilerimizi ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Dalgıç, Çeşme Belediyesi olarak bölgenin yaşam tarzını ve değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak adına bu etkinliklerin önemine vurgu yaparak, “ Bu festivalin içerisinde yemek, düğün, kına gecesi, içecek, eğlence ne ararsanız var. Tıpkı büyüklerimizin, dedelerimizin geçmiş yıllarda yaptıklarını şimdi bizler yapıyoruz. Ekşi maya ile yapılan Germiyan ekmeği, dalından koparılıp hazırlanan hurma zeytini, özenle hazırlanan Kopanisti peyniri ile Germiyan, değerine değer katmaya devam ediyor. Bu etkinliklerin geleneksel olarak devam etmesi için en az 10 yıl gerekiyor. Bunun da en güzel örneği Alaçatı Ot Festivali’dir. Şunu da sevinerek söylemeliyim ki, Çeşme bu etkinliklerle sezonu daha da uzatmıştır. Artık Çeşme’de sezon 3 ay değil 8-9 aylara çıkmıştır. Gelecek yıllarda turizm faaliyetlerimizi 12 ay üzerinden planlayacağız. Sevindirici taraf ise düzenlediğimiz her etkinliğe bölge halkının tam katılım sağlamasıdır. Festivallerimize gösterilen ilgi de bizi ayrıca memnun ederken, eksikliklerimizi de görme fırsatımız oluyor. Bütün halkın bu etkinlikte yer alması da bizim doğru bir iş yaptığımızın en güzel örneği. Burada yapılan işlerin evlere ekonomik girdisi de ayrıca memnuniyet verici. Bunu da iddia ile söylüyorum 2-3 yıl içerisinde Germiyan çok farklı bir konuma gelecek. Burada yaşayan vatandaşlarımız ellerindeki arsa ve tarlaları ellerinde tutsunlar. Burada yaşanacak ekonomik artış çok hızlı olacak” diyerek sözlerini tamamladı.
5. Germiyan Festivali’nin yarın ki bölümünde ise saat 13.00’de kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek. Köy kahvesinde gerçekleştirilecek söyleşinin ardından ise her yıl olduğu gibi geleneksel Germiyan Ekmek Yarışması gerçekleştirilecek.