Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>POLİTİKA
13 Kasım 2017 Pazartesi - 12:32

Eğitim-Sen'den TEOG yerine getirilen yeni sistem eleştirisi

Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, yazılı bir açıklama yaparak, TEOG yerine getirilen yeni sistem ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Eğitim-Sen den TEOG yerine getirilen yeni sistem eleştirisi

Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Karakaya, yaptığı yazılı açıklamada, TEOG yerine getirilen yeni sistemin “eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemi,  Lise Kayıt Uygulaması” şeklinde açıklandığını belirterek, "Öğrenci ve velilerdeki kaygı büsbütün arttı. Getirdikleri yeni sisteme bakılırsa gelen gideni aratır sözü aklımıza geliyor. Değiştirilen sistemin olumsuzluklarını gideren, iyi hazırlanmış bir sistem olmadığı görülüyor" dedi. 

Yeni sistemde, söylenenlerle gerçeklerin farklı olduğunu ifade eden Karakaya, açıklamasında eleştirilerini şöyle sıraladı; 

"1-"Yeni sistemde sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG´da sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı" diye Bakanlık açıklama yapılmaktadır. Oysa, ‘sınav kalktı’, isteyen girmez demek büyük bir kandırmacadır. Açıklananın aksine temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınav olgusu kalkmamıştır. Görülecektir ki, öğrencilerin önemli bir bölümü Haziran ayında yapılacak sınava katılacaktır. Bu söylem hem niteliksiz okula gideceği düşünülen %90’a bir hakaret olarak da görülmelidir. İyi okullarda okuması gereksiz görülmektedir. Diğer taraftan da bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. AKP İktidarı sorumlusu olduğu TEOG uygulamasından memnuniyetsiz olan geniş toplum kesimlerinin hoşnutsuzluğunu “sınav kalktı algısı” ile gidermek istemektedir.

2-‘Nitelikli okullara sınavla girilecek’ söylemi Bakanın ve AKP iktidarının kimlerin sözcüsü olduğunu ele veriyor. Sınıflı toplumlarda eğitimin, toplumun efendilerini ve kölelerini yetiştirme misyonuna sahip olduğu bilinir. Okulların %10’unu nitelikli, %90’ını (mahalle mektebi) niteliksiz görmek sınıfsal eşitsizliğin açık ilanı olduğu gibi, MEB açısından ibretlik bir adlandırma, bakanlığın sorumluluğuna sığmayacak pedagojik olmayan bir dildir.

3-Haziranda isteyenlerin gireceği sınavda, öğrencilere 60 soru yöneltilecek olması önümüzdeki dönemde değişikliğe uğrayacak bir söylem olduğu görülmektedir. 60 sorunun ölçme değerlendirme açısından bilimsel yeterliliği, geçerliliği ve güvenilirliği açısından kabul görmeyeceği görülecektir.

4-Bakan açıklamasında; "sınav yarışının öğrenciyi okul dışı kaynaklara yönlendirdiği şeklinde geniş bir algı var. Etüt merkezleri yayılmaya başlamıştı. Bu, ihtiyaçtan doğuyor. Demek ki sistemimiz okul dışı kaynaklara yönelimi artırmış. Toplumdaki algı bu. Bu algıyı düzeltmemiz lazımdı." diye konuşuyor. Görünen köy kılavuz istemez, Bakan’ın TEOG’un kaldırılmasına gerekçe olarak sunduğu ‘okul dışı kaynaklara yönelmesinin daha çok artması bu sistemde kaçınılmaz bir durum olacaktır. Çünkü sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara girmek için daha yüksek puan almayı gerektirecek ve kurs, etüt, özel derse yönelim daha fazla olacaktır.

5-Özel okullar isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek ya da merkezi sistemle öğrenci alabilecekleri ifade edilmişti. Özel Okullar Derneğinin bu konuda yaptığı “merkezi sınav sistemiyle öğrenci alabilecekleri” açıklamasının da değişebileceği yok sayılmasın. Ancak mahallesinde istediği okula yerleşemeyen öğrencilerin son alternatifi, açık lise ya da özel okul olacağı için bu sistem özel okullardaki öğrenci sayısını artıracaktır.

6-Bakan, sınavın öneminin mümkün olduğu kadar azaltılması gerektiğine, bu azaldığında stresin de azalacağına dikkat çekmektedir. Sınavın öneminin artması durumunda stresin de artacağının altını çizen Bakan, “akademik farklı seviyedeki insanları bir sınıfta tutarak okulların kalitesini artıracağız. Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir” açıklamasını yapmaktadır. Bunlar da tamamen demagojik, avutucu maval okumadan başka bir şey değildir. AKP iktidarı, geniş toplum kesimlerinin duygularını kamçılayarak abartılı, gerçek dışı söylemle yaratılacak algıyla onları kazanmaya çalışmakta, halk avcılığı yapmaktadır.  

7-Adrese dayalı kayıt sisteminin ise artık geçersizleştiği söylenebilir. Çünkü okulların önündeki başka yerlerden öğrenci taşıyan servis araçları bunu gösteriyor. Ayrıca bu durumun da birçok insanın mahalle değiştirme arayışına gireceği, iyi okulların olduğu bölgede oturmak isteyeceği görülmelidir.

8-Velinin istemediği okul türüne yerleştirilmeyeceği söyleniyor. Ancak fen liselerinin kontenjanı 33 bin, sosyal bilimlerin 10 bin, Anadolu liselerinin ise 340 bin ve toplamın 380 bin kontenjan olduğu belirtilmişti. Bunların bir kısmına sınavla girilecek de olsa 1,2 milyon öğrencinin yaklaşık 400 bini bu okullara girebilir. Geri kalan büyük bir öğrenci topluluğuna ise “imam hatipler” ve “meslek liseleri” adres gösterilmektedir. TEOG sürecinde İHL’ye yerleşme oranının %11-12 civarında olduğu dikkate alındığında, benimsenen modelin tüm teşviklere rağmen kontenjanlarını dolduramayan İHL’lerine yönlendirmeyi amaçladığı görülüyor. Bu durum öğrencinin ilgi ve yeteneğine göre, özgür iradesiyle eğitim alma hakkını ortadan kaldırmaktadır. Veli bu okulları da istemezse TEOG’daki gibi açık liseye gönderilmekten başka çaresi kalmayacaktır.

9-Bir başka durum ise; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri en fazla 5 şube açabiliyor. Haliyle bu okullar 5x30=150 öğrenci kaydedebiliyor. Ama imam hatiplerde sınır yok. Bu durum toplumun eğitim ihtiyacı mı? Yoksa AKP’nin ideolojik ihtiyacı mı? Bu durumu nasıl anlamalıyız? Yine sözel ve sayısal testlerden oluşacağı ilan edilen bu sınavda farklı puan türleri çıkmayacak mı? Okullara bu puan türlerine göre yerleştirme yapılmayacak mı?... Sorular, boşluklar devam edip gidiyor."

Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, yazılı açıklamasını şöyle tamamladı;

"Eğitimdeki kaos ve tıkanma sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de ipotek altına almaktadır. Eğitim sorunu artık, bu ülkede yaşayan herkesin üzerinde durması gereken bir sorun haline gelmiştir. Eğitimin hiçbir kademesinde öğrencilere ve ailelerine dayatmada bulunulmamalıdır. İlköğretimden üniversiteye kadar yapılan sınavlarla öğrenciler kapitalizmin “piyasacı eğitim” anlayışı doğrultusunda yarıştırılmakta, birbirleriyle rekabet etmeleri sağlanmaktadır. Bunun yerine, öğrencileri çağın ihtiyacına uygun çok yönlü bilgi ve beceri ile donatan nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir. Bilimsel, laik, kamusal eğitim çerçevesinde her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda okuyacağı özgürlükçü, demokratik bir eğitim sistemi mücadelesi vazgeçilmezdir."

 

 

 
Genç aşçılar madalyaya doymadı
 
"Yarımada Oyunları yapılacak"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Çam, “İzmir İstanbul olmasın”
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak ...
Çeşme CHP'de kongre tarihi belli oldu
Cumhuriyet Halk Partisi'nde kongre süreci devam ederken, CHP Çeşme İlçe ...
CHP Spor Kurulu Toplandı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Spor Kurulu’nun ...
 
MHP'den 10 Kasım mesajı
Milliyetçi Hareket Partisi Çeşme İlçe Başkanı Gazi Fildir, Gazi Mustafa ...
21 Kasım’da İzmir’de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış töreni ve partisinin ...
Oran, “CHP'nin yol haritası yalnız ve daima Atatürk devrimleridir”
CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran Manisa'daki AKP İl Danışma Meclisi'nde ...
 
MHP’den Cumhuriyet mesajı
HP Çeşme İlçe Başkanı Gazi Fildir, bir mesaj yayınlayarak ilçede yaşayan ...
ROMAN VATANDAŞLAR TBMM’DE
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Özcan Purçu, ...
Oran, "Biz halkız, ne yaptılarsa bilelim"
CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran seçilmiş belediye başkanlarının kamuoyuna ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Levent Donduran
Levent Donduran
İhtiyar gözyaşları…
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri