Önümüzdeki aylarda Karşıyaka’da gerçekleştirilecek festivalin paydaşları arasında Yunanistan’ın Sakız, Midilli ve Samos adaları ile Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi de yer alacak.
GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI
Karşıyaka Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlık çalışmaları başlatılan uluslararası festivalin ilk toplantısı, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz; Sakız ve Samos Belediyelerinin temsilcileri; Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanları; İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Turist Rehberleri Odası, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ege Gastronomi Turizm Derneği’nin yöneticileri katıldı.
EGE MUTFAĞI TANITILACAK
Ege Mutfağı’nın geliştirilmesine ve tanıtımına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Tugay “Yunan adaları ile kendi kültürümüzdeki ögeleri bir araya getirince, benzerlikleri ve ortak noktaları fark etmemek mümkün değil. Bir Ege Mutfağı kültürümüz var. Ancak ne yazık ki dünyada yeterli ve doğru şekilde tanınmıyor. Bizlerin kendi aramızda bir işbirliği ile bu mutfağın özelliklerini tanımlamamız, karşılıklı iletişimle sahip olduğumuz kültürü zenginleştirmemiz, sonrasında da hep beraber dünyaya bu mutfağı tanıtmak için biraz daha aktif olmamız gerektiğine inanıyoruz. Böyle bir düşünce ile yola çıkan festivale katkılarınızı bekliyoruz. İçeriğimizi, hangi yoldan gideceğimizi, festivalimizin planlanması ve yürütülmesinde izleyeceğimiz yöntemi birlikte belirleyeceğiz” dedi.
“DESTEĞE HAZIRIZ”
İşbirliğine hazır olduklarını söyleyen Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz da konuşmasında şunları kaydetti: “Bozcaada Turizm İşletmeleri Derneği ile bu yıl Bozcaada Yerel Tatlar Festivalimizin 8’incisini düzenleyeceğiz. Bozcaada’nın hem Rum hem de Türk halkının günümüze taşıdığı gastronomik değerlerini, Bozcaada’ya özgü yemekleri, tamamen adalı kadınlar, teyzeler yapıyor. Karşıyaka’daki festivalde de ünlü ve usta şeflerin yanında mutlaka yerel halkın katılımı ve yemeklerini sunmasını da sağlamalıyız. Müzik, halk dansları ve her iki yakanın kültürel değerleri ile süslenmiş bir organizasyon olmalı. Biz elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız.”
GASTRONOMİ TURİZMİ
Organizasyonun detayları hakkında bilgi veren Karşıyaka Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Turan Ateş ise “İki gün sürmesini planladığımız festivalin temelini gastronomi oluşturuyor. İki yakada ortak olan, farklı olan, isimleri benzeyen yemeklerimiz var. Bunları bir araya getirmek, gastronomi turizminin gelişimi açısından da ortak bir adım atmak istiyoruz. Her iki tarafın yemeklerinin yer alacağı bir kitap hazırlamak da hedeflerimiz arasında. Ayrıca kültürel ve sportif etkinliklerimiz de olacak. Ekim-Kasım döneminde, Karşıyaka’nın bir noktasında konser, sunum ve yarışmaların yapılacağı büyük bir festival alanı oluşturmayı, ilçemizin farklı noktalarında da eş zamanlı etkinlikler yapmayı tasarlıyoruz. Paydaşlarımız ile yapacağımız görüş alışverişimiz neticesinde kısa süre içerisinde bu ayrıntıları da netleştireceğiz” diye konuştu.