Ege Ekonomik Forum’da global gündeme ek olarak “Yüksek Teknoloji”, “Sürdürülebilir Tarım ve Tarım 4.0” temalarının ele alınacağı organizasyon yarın sona erecek. Foruma TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra Ulaştıma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Başkanvekili Nihat Zeybekci ile birlikte milletvekilleri, oda ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Dünyanın ayarı bozuldu
Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren TBMM Başkanı Binali Yıldırım, özellikle ABD'de yapılan seçimlerden sonra dünyanın ayarı bozulduğunu söyledi. Bilhassa korumacılık ve günübirlik alınan keyfi kararların küresel iş dengesini çoktan beri bozduğunu anımsatan Yıldırım, “Dünyada her gün yeni krizlerin ve yeni öngörülemez bir sürecin başlamasını da hızlandırmaya başladı. ABD'nin bölgemize yönelik, doğu komşumuza İran'a yönelik yaptırım kararı, Rusya'ya ve bu bölgeye ekonomiyi, döviz kurunu, doları kullanarak uyguladığı doğrudan ve dolaylı baskılar ve yaptırımlar bölgesel gelişmeleri olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.
Değişimi ıskalarsak hayal kırıklığı yaşarız
Türkiye'nin 16 yıllık bir başarı öyküsü olduğuna dikkat çeken Yıldırım, ulaştırmada, sağlıkta gelişmiş ülkelerin ötesinde hizmet sunduklarını kaydetti. Ege Bölgesi’nin her zaman Türkiye'nin üreten bölgesi olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “İşte önümüzdeki sene sonu İstanbul-İzmir otoyolunu açıyoruz. Pahalı oldu geçiş şöyle böyle dediler. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Zaman bugün paranın önünde geçmiştir. Çevre yolunu hızlandırdık ve tamamladık. Sabuncubeli Tüneli yapıldı. Çandarlı'ya otoyol yapıyoruz. Belki de çoğu İzmirli'nin haberi yok. Konak Tüneli'ni yaparken sorun anlatsınlar neler çektiğimi. Biz inatla hizmet etmeye devam edeceğiz. En büyük kaynak insan kaynağı. O da bizde var. Kaynağı dışarıda aramamıza gerek yok. Gençleri hazırlayacağız. İzmir'de üniversiteler bunun için var. Uzmanların tahminlerine göre önümüzdeki dönemde bugün var olan mesleklerin çoğu gidecek. Onun için artık birbirimizi yoran yıpratan konulara değil ülkemizi ileri taşıyacak konulara vakit ayırmamız lazım. Değişimi ıskalarsak sonunda hayal kırıklığı yaşarız.”
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise küresel ekonomideki gelişmeler ışığında ikincisi düzenlenen Ege Ekonomik Forum'un çok önemli olduğunu belirterek, "Ege Ekonomik Forum'un bölge ekonomisine yeni açılımlar getireceğine inanıyoruz" dedi.
"Biz bu işten galip çıkmalıyız"
EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam da Ege Bölgesi şehirlerinin dayanışma içinde güçlü bir bölgesel kalkınmayı harekete geçirmek için lobi yaptığını ve birlikte hareket ettiğini söyledi. Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini hatırlatan Susam, "Biz bu işten galip çıkmalıyız. Bir ve beraber olarak, ülkemizi çağdaş uygarlığın üzerine çıkarmak için katma değerli üretim yapmalıyız" dedi.
Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise dünyadaki gelişmeleri değerlendirerek Türkiye'nin farklı bölgelerinde neler yapabileceği hakkında çalışmalar yaptıklarını, küresel rekabetin artığı ortamda bölgelerin gücünü artırmanın önemli olduğunu söyledi.
“Değişen Küresel Ekonomik Sistemde Nasıl Doğru Konumlanabiliriz?” isimli oturumla başlayanEge Ekonomik Forum, “Yeni Denge Arayışında Ege’nin Rolü”, “Yarının Üretim Modeli: Endüstri 4.0”, “Yarının Dünyasında Ege Kentleri ve Yaşam Alanları”, “Tarım ve Gıdada Yeni Politika Arayışları”, “Tarım 4.0: Tarımın Geleceğinden Toplumların Geleceğine”, “Sürdürülebilir Hayvancılık ve Ege Bölgesi için Fırsatlar”, “Ege’nin Başarılı Kadınları” ve son olarak “Ege Bölgesi Spor Ekonomisi” oturumları ile sürecek.