Sağlıklı beslenme alışkanlığı ve Ege Üniversitesinin topluma hizmet hedeflerine katkı sağlamak amacıyla, Arçelik firmasının destekleri ile hayata geçirilen projede, balık seçiminden muhafazasına kadar pek çok konuda kurs ve çalıştayların yanı sıra Türk ve dünya mutfaklarına ilişkin tariflerin de öğretilmesi hedefleniyor.
Projenin amacından bahseden Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, “Su ürünleri yetiştiricilik sektörü, 2018 yılında 1 milyar dolar olan ihracat hedeflerini gerçekleştirerek üzerine düşen görevi yapmıştır. Ülkemizin 2023 hedefleri arasında bu rakamın 2 milyar dolara çıkarılması için sektör yoğun bir çaba harcamaktadır. Biz akademisyenlerin de sektöre bilimsel katkımızı ve birikimimizi paylaşmamız önemlidir. Görüldüğü üzere sektör, üretimi arttırır iken ne yazık ki halkımızın tüketim alışkanlıklarında su ürünlerini tercih etmemesi dikkat çeken bir olgudur. Son 10 yılın su ürünü tüketim değerleri incelendiğinde ortalama olarak 6 kilogram kişi başı yıllık tüketim değeri karşımıza çıkıyor. 2000 yılında 8 kilogram olan bu değerin her geçen yıl nüfusun artmasına karşın azalması gerek sektörün, gerek ise paydaş olarak biz su ürünleri fakültelerinin bu konuya öncelik vermesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır” dedi.
Ege Üniversitesinin Araştırma Üniversitesi olmak, öğrenci odaklı üniversite olmak ve kurumsal akreditasyon hedeflerine fakülte olarak projeler ile destek verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Sunlu, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın üniversitemizin gelişimine yönelik hedeflerinin ortak noktasında öğrenciyle, hakla ve sektörle bilgiyi paylaşan ve topluma hizmet veren bir üniversite olmak yer alıyor. Bu doğrultuda bu atölyenin halkımız, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz için bilginin yoğurulacağı ve sektörle paylaşılacağı bir ‘Su Ürünleri Mutfak Atölyesi’ olacağını belirtmek isterim. Atölyemizin kurulumunda büyük emeği olan Arçelik firması üst yönetimi ve Ege Bölgesi yönetimine teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu.
Atölye, su ürünleri tüketim alışkanlığının artmasına katkı sağlayacak
Su Ürünleri Mutfak Atölyesinin su ürünleri tüketim alışkanlığının gelişimine katkı vereceğine değinen EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Su Ürünleri Avlama ve İşleme Tek. Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Tolga Dinçer, “Yapılan araştırmalar sonucunda balık ve su ürünlerinin neden sofralarımızda haftada en az iki kez yer almadığı sorusuna halkımız; pahalı olması, pişerken kötü kokması, yetiştirilen balıkların tercih edilmemesi gibi cevaplar verdikleri saptanmıştır. Bizlerin amacı bu alışkanlığın hafta içi günlerde de sofralarımızda evlerimizde yer almasıdır. Neden yetiştirilen balıkların ve donuk su ürünlerinin tercih edilmediği, balıkta tazeliğin nasıl tespit edileceği ve muhafazanın nasıl yapılması gerektiği konularda düzenlenecek kurs ve çalıştaylar ile bu bilgi eksiklerinin tamamlanarak su ürünlerinin sofralarımızdaki değerinin artmasının sağlanması mümkündür” dedi.
Prof. Dr. Dinçer, Su Ürünleri Mutfak Atölyesinin 10 kişilik temalı özel sertifikalı kursların yanında 80 kişilik seminer ve organizasyonlar düzenleyecek kapasite ile tasarlandığını ifade etti. Atölyenin kuruluş amacına yönelik konuşan Prof. Dr. Dinçer, “ Fakültemiz müfredatında bulunan Su Ürünleri Gastronomisi ve bağlantılı derslerin uygulamalarında kullanılmak üzere öğrencilerimiz için profesyonel mutfağın oluşturulması, su ürünleri içerikli yöresel ve geleneksel yemek tarifleri temalı çalıştaylar, dünya mutfaklarında su ürünleri temalı uygulamalı çalıştaylar, su ürünleri kalitesini koruma yolları ve pişirme teknikleri üzerine EGESEM sertifikalı kurs programlarının gerçekleştirilmesi, kısa tanıtım videoları ve bilgilendirme spotlarının hazırlanması, TV programlarının yapılması gibi birçok etkinlik planlıyoruz” dedi.