Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, fuarın açılışına katılan Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü Genel Sekreteri Talep Rifai'ye teşekkür etti.
Türkiye ile ilgili ne zaman üzücü bir olayla karşılaşılsa, ilk sesini yükselten kişilerden birinin Rifai olduğunu dile getiren Avcı, "Atatürk Havalimanı'na saldırı gerçekleştiği zaman, 'Şimdi Türkiye'ye gitmek zamanıdır' diyen sayın Talep Rifai'dir. Türkiye 15 Temmuz'da, akıl almaz bir hain saldırıyla karşılaştığı zaman beni telefonla arayıp 'Sözleştiğimiz gibi 22'sinde Madrid'e protokol imzalamaya geliyorsunuz değil mi Sayın Bakan?' diyen, Sayın Rifai'dir. 22 Temmuz'da Madrid'e gittiğimizde, uluslararası medyayı toplayıp '15 Temmuz'dan sonra yurt dışına çıkan ilk Hükümet temsilcisini dinlemek için, ona sorular sormak için işte size fırsat, buyurun gelin' diye çağrıda bulunan ve Türkiye'nin gerçekten ne durumda olduğunu, gerçek değerlerini anlatmamıza zemin hazırlayan Talep Rifai'dir. Türkiye size minnettardır." diye konuştu.
Fuara katılan konuk bakanlara, uluslararası turizm örgütlerinin temsilcilerine de teşekkür eden Bakan Avcı,
"Bu birliktelik, kendi başına bir mesaj oluşturuyor. Sadece burada olmamız ve birlikte olmamız bile dünyaya verilmiş bir mesaj. Evet, biz buradayız ve daha iyi bir dünya için hep birlikte mücadele etmeye, hep birlikte dayanışma içinde dünyayı güzelleştirmeye devam edeceğiz. Turizm artık, turizmden fazla bir şey olmaya başladı. Turizm aynı zamanda dünyada barışın, huzurun, güvenliğin de zemini olmaya başladı. O bakımdan bugünkü 21. EMITT Fuarı, dünyaya ve dünyayı daha yaşanmaz bir hale getirmek isteyen karanlık güçlere karşı bir meydan okuma. Burada bir medeniyet hamlesi gerçekleşiyor. Bu hamleye, bu harekete, bu mücadeleye katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. 21. EMITT Fuarı'nın dünya barışına, sadece Türkiye turizmine değil, dünya turizmine katkıda bulunmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Bugün bütün dünyada 1950'lerde 25 milyon olan turist sayısının 1 milyar 200 milyonun üzerine çıktığını anlatan Avcı, "Bu şu demek; turizm destinasyonu ülkeleri olarak, birbirimizle rekabet etmemize gerek yok. Bu 1 milyar 200 milyon, önümüzdeki dönemde sizlerin de gayretleriyle 2 milyara yaklaşacak. Dolayısıyla her ülke, istediğinden daha fazla turisti ağırlayabilecek imkanlara sahip olacak. Bu yıl Türkiye'ye gelenler, gelecek yıl Tunus'a gidecekler. Bu yıl Filistin'e gidenler, önümüzdeki yıl Makedonya'ya gidecekler. Dolayısıyla dünya barışına, dönüşümlü olarak katkıda bulunacaklar. O bakımdan turizmdeki rekabet, yıkıcı bir rekabet değildir. Tam tersine turizmdeki rekabet, birbirini besleyen ve çoğaltan bir rekabettir." diye konuştu.
Bakan Avcı'nın konuşmasının ardından, fuarı düzenleyen ve destek veren kurum ve kuruluşlara plaketleri takdim edildi.
Daha sonra Bakan Avcı, Taleb Rifai, Avrupa Otel Restoran ve Kafeler Birliği Başkanı Susanne Kraus- Winkler, Alman Seyahat Birliği Başkanı Norbert Feibig, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Avcı ve beraberindekiler açılışın ardından fuarda yer alan bazı stantları gezdi, ülkelerin yerel sanatçılarının gösterilerini izledi, bazılarına da eşlik etti.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki 70 bin metrekarelik 12 salonda gerçekleştirilen fuarda 80 ülkeden 5 bin kurum ve kuruluş, dünyanın dört bir yanından tatil destinasyonlarını tanıtıyor.