Etkinlikte konuşan usta gazeteci, yazar Uğur Dündar, Büyük Önder Atatürk'ün, 1926 yılında, İzmir’de kendisine dönük hain suikast girişimi sonrasında Çeşme’nin Ilıca mahallesine gelerek, yaşadığı gerilimi sekiz gün boyunca bu güzel beldede aştığını vurguladı.
Etkinliğin gerçekleştirildiği 20 Temmuz'un iki önemli yıldönümünü daha kapsadığını belirten Dündar, "Birisi; 83 yıl önce, büyük devlet adamı İsmet İnönü'nün imzaladığı ve Türk askerinin boğazları kontrolünü sağlayan Montrö Sözleşmesi'nin 83. yıldönümü. Ayrıca yine 20 Temmuz; merhum Başbakan Bülent Ecevit'in, 1974 yılında yaptığı Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45. yıldönümü. Her iki büyük lidere ve Kıbrıs'ın Türk kesimi için canları pahasına mücadele eden mücahitlere, Barış Harekatı'nda şehit düşen kahraman Türk askerlerine, ilk kurucu Başkan Fazıl Küçük'e ve Rauf Denktaş'a rahmet diliyorum" diye konuştu.
"Çanakkale Şehitliği, temeli atıldıktan 60 yıl sonra tamamlanabildi"
Dündar, konuşmasında Atatürk’ü ve Cumhuriyet'i anlamak için Milli Mücadele'nin önsözü olan ve destansı bir direniş zaferi olan Çanakkale’yi, Dumlupınar’ı, 30 Ağustos’u, 9 Eylül’ü anlamak gerektiğini ifade ederek, 30 Ağustos’un da bir yerde Cumhuriyet'in önsözü olduğunu belirtti. Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın temeli atıldıktan 60 yıl sonra tamamlanabildiğini belirten Dündar, bir Belediye Başkanı'nın Dumlupınar'ı, ormancılık günü ile bir tutmasını ve "Dumlupınar herkesin bayramı değil" demesini eleştirerek, 1992 yılında yapılan Dumlupınar Şehitliği'nde, 8 yaşındaki kız çocuklarının şehit olduğunu gösteren mezar taşları olduğunu ve şehitliğin kitabesinde yazılı olan destanları duygulanarak anlattı.
"Destansı zaferlerin mirasçısıyız ve gücümüzü onlardan alıyoruz"
Dündar, sözlerini şöyle tamamladı;
"Cumhuriyet işte böyle kuruldu ve o akan kanlarla yazılan önsözler, Büyük Önder Atatürk'ün veciz bir şekilde belirttiği gibi, harikulade öngörüsüyle vadettiği gibi, ilelebet payidar kalacaktır. Çünkü Cumhuriyet'in temellerinde, şehit kanları ile yazılmış destanlar bulunuyor. Hiç kuşkunuz olmasın; FETÖ'nün kumpaslarında, baskı döneminde, meslektaşlarımız cezaevinde çürürken, Sözcü'ye, bize iftiralar atılırken, 'Umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz' dedim. İlk defa Atatürk'ün söylediği o sözdeki gibi, 'Her şey çok güzel olacak.' Biz, siz, hepimiz varız ve bu varlık, her şeyin çok güzel olacağının göstergesidir, teminatıdır. Biz, Çetmili Kara Ali Çavuş'un, 19 yaşında şehit düşen oğlu Mehmet'in, Falih Rıfkı Atay'ın anlattığı o destansı zaferlerin mirasçısıyız ve gücümüzü onlardan alıyoruz. Onların kanını asla yerde bırakmayan ve emperyalizme bu toprakları dar eden Mustafa Kemal ve askerlerinin çocuklarıyız. O'nun askerleriyiz."
"Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarıyla tamamlanan konuşmanın ardından Uğur Dündar’a, Çeşme Belediyesi’nce adına Çeşme Sakızlar mevkiinde 10 adet sakız fidanı dikildiğine ilişkin bir belge, Belediye Meclis Üyesi Havva Evci tarafından takdim edildi.
Çeşmeli baş balerinler nefes kesti
Söyleşinin ardından, Çeşmeli baş balerinler Burcu Olguner ve Aslı Çilek, partnerleriyle birlikte birer gösteri sundular.
Çeşmeli Baş Balerin Burcu Olguner'in Dansçı Görkem Dizdar ile sunduğu "Mazi kalbimde yaradır" tango gösterisi ve Çeşmeli baş balerin Aslı Çilek'in baş balet Dolun Doyran ile birlikte sunduğu "Dansın Rengi" bale gösterisi ilgiyle izlendi. İkinci gün etkinlikleri, İzmir Devlet Senfoni Quarted'in "Vals ve tangolar" gösterisi ile sona erdi.
Etkinlikler bugün sona eriyor
"Ilıca'dan Ata'ya Selam" etkinliklerinde bugün, saat 21.00'de, gazeteci, yazar Yaşar Aksoy'un sunumuyla, "Hasan Tahsin'den Mustafa Kemal'e" adlı belgesel gösterimi gerçekleştirilecek. Saat 21.30'da, Çeşme Kültür ve Sanat Derneği Türk Sanat Müziği Korosu'nun "Atatürk'ün sevdiği şarkılar" konseri ile devam edecek olan etkinlikler, Arkas Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü sporcularının yelken ve kano geçişi ile sona erecek.