Dr. Ahmet Güler, Gündem Çeşme’de yayınlanan yazısında şu görüşlere yer verdi;
“Kültür ve Turizm Bakanı Kanal Çeşme diye ortaya atılan projenin ise uydurma olduğunu söyleyerek Çeşme için kendi planlarını açıkladı.
Bakan Çeşme’de ki kamulaştırmalar için "15-20 milyar dolarlık bir turizm bölgesi ihale edeceğiz, proje yılda 4-5 milyar dolar turizm geliri yaratacak" dedi.
Bakan Ersoy, “Kanal Çeşme, için bakanlığımızın böyle bir projesi yok, uydurma” , “Suudi Arabistanlı bir grup diye bir şey de yok” açıklaması yaptı. Birileri yalan söylüyor. Zira İzmir’den İZ gazete ve Çeşme Life gazeteleri Şubat başında “Kanal Çeşme” projesini hazırlayan SND grubun sahipleri ile röportaj yapmışlardı. SND grup projeyi bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı’na sunduklarını açıklamışlardı.
Bakan Ersoy, projeyi bölge halkının, Çeşme Belediyesi’nin fikirlerini alarak şekillendireceklerini belirtiyor ve bol keseden atıyor, :
Çeşme’ye yılda en az 3-4 hatta 5 milyar dolarlık gelir gelebilir,
- Proje yatırımı için 14 -20 milyar dolar olacak,
- Ege’nin turizm sezonunu 12 aya yayacak,
- 2 kattan fazla yapılaşma olmayacak (Ev-konut projesi yani),
- 20 adet golf sahası, nitelikli spor tesisleri, termal tesisler, sanat ve kültür etkinlik alanları, yapılacak.
- Bölgenin en büyük sorunu olan suyu denizden elde edecekler,(Dünyanın en pahalı su üretme şekli)
- Sinema Platosu kurulacak,
- 100 bin lisan bilen kişinin istihdam edilecek..
- Sivil Toplum Kuruluşları ile görüş alışverişi olacak,
- İhalelerin 2021 yılı sonunda başlayacak,
Bakan’ın açıkladığı hayaller yıllardır bu bölgede konuşulan turizm öngörüleri. Hatta bazı büyük yatırımcılar 15-20 sene önce bölgede golf tesisleri kurmak için çok büyük araziler satın almıştı ama su probleminden dolayı yatırım aşamasına gelmemişti. Bakan çok güzel bir tablo çiziyor ama belki kendisi bile başka güç odaklarının neler planladığı bilmediğinden eksik ve yanlış bilgi veriyor.
Sayın Bakan sade Çeşme ile ilgili konuşuyor. “Çeşme için düşünülen projenin toplam arazi büyüklüğü sadece 9 bin 574 hektar, çoğu kamu arazisi, sadece 80 özel şahıs parselini kamulaştıracağız,” diye belirtiyor. Gerçekler ise bambaşka, 25.Ocak 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 2054 numaralı Cumhurbaşkanlığı Acele Kamulaştırma Kararnamesi’nde, Çeşme Alaçatı’da 178 parsel, bitişiğinde ki Urla Zeytineli’nde ise 333 özel parsel, toplam 511 araziye el konuldu. Kararnameden çok önce 6 Ocak’ta bu özel arazilerin tapu kayıtlarına “satılamaz” şerhi konuldu.
Yani kamulaştırılarak el konulan arsa sayısı Bakan’ın bahsettiği gibi 80 adet değil, 511 adet.
Bakan sadece Çeşme’den bahsediyor. Kamulaştırılan esas büyük araziler Urla Zeytineli bölgesi. Mühendislerin 4 milyon m2 olduğunu iddia ettiği bu kısımda nasıl bir proje yapılacağından bakan hiç söz etmiyor, belki de kendisine de söylenmemiştir, bilmiyordur..
Tarihte Türkiye çok böyle bakanlar ve onların vaatlerini duydu..,
Şimdi isimlerini, vaadlerini hatırlayan bile yok..”