Diyabetin ömür boyu süren bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Akalpoğlu, "Doğru bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda kalp, göz, böbrek gibi organlarımızda geri dönüşsüz hasarlara neden olabilmektedir. Hastalığı doğru bir şekilde tedavi edilebilmesi için doktorla işbirliği içinde olmak gerekir. Diyabetin tedavisinde en önemli şey, doğru bir yaşam tarzı olmalı ve tıbbi tedavi de doktorun tarif ettiği şekilde uygulanmalıdır" diye anlattı.
"Az kalorili beslenmeli ve daha hareketli bir yaşam tarzı belirlenmelidir"
Diyabeti kontrol altına almak için yapılması gerekenleri de anlatan Dr. Akalpoğlu, "Yaşam tarzı değişikliği dediğimiz doğru beslenme ve egzersiz programı. Beslenmede, karbonhidrat yönünden fakir ve sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca az kalorili beslenmeli ve daha hareketli bir yaşam tarzı belirlenmelidir. Her gün en az yarım saat tempolu yürüyüş, yılda bir kez göz muayenesi, mevsimine uygun sebze ve meyveyi haftada en az 2-3 kez yemek, beyaz et tüketmek, beyaz ekmek gibi rafineri ürünlerden uzak durmak, kepekli ve tam buğday ekmeği tercih etmek önerilir" diye vurguladı.
Dr. Şeyhmus Akaloğlu, Dünya Diyabet Farkındalık Günü nedeniyle yaptığı açıklamasını şöyle tamamladı;
"Hastalığın ilerlemesi durumunda görme sorunları, böbrek yetmezliği, ayak amputasyonları dediğimiz parmak ve bacak kesilmesi kaçınılmaz olabilmektedir. Bunları engellemek için çalışmalar yapılıyor. Hastalara eğitimler veriliyor. Hastanelerde diyabet okulları açılıp, hastalara gerekli eğitimler veriliyor."