Datça Belediyesi, Engelim Olmayın Derneği, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği, Kadıncık Sanat Evi ve çevre gönüllerinin de destek verdiği grup, plastik poşetlerin çevreye verdiği zarara dikkat çekmek amacıyla, Datça'da bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Çevreci grup üyeleri, yürüyüşün ardından Datça Pazarı'nda kendi diktikleri bez poşetleri sembolik fiyatlarla vatandaşa sattılar.
Yetti Gari Plastik Poşet Grubu, bir basın açıklaması da yaparak eylemlerinin amacını açıkladılar. Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi;
”Bugün Datça’mızda plastik poşet kullanımına karşı bir eylem başlatıyoruz. YETTİ GARİ PLASTİK POŞET eylemi.
Bakın durum ne kadar acı; 'Kim Milyoner Olmak İster' isimli TV programında bile soru oldu; 'Yollarda sık sık görülen uçuşan nesne nedir?' diye. Cevap şıklarından birisi ve doğru olanı poşetti. Poşet bu denli yaşamımıza girmiş ve öyle kanıksamışız ki farkında bile olmadan kullanıyoruz; hem de aşırı miktarlarda kullanıyoruz; daha doğrusu çevreye saçıyoruz.
50 yıl öncesine kadar poşet yoktu. Bez torbalar, file, kese kâğıtları kullanılıyordu. Süper marketlerin ortaya çıkmasıyla birlikte bir pazarlama promosyon aracı olarak poşet devreye girdi. Bir poşete girecek kadar alışveriş yapıyorsunuz; önünüze üç poşet itiliyor. Pazarda tezgâhın başına gidiyorsunuz, seçip dolduralım diye poşet uzatılıyor. Kasapta, balıkçıda, bakkalda, fırında alışveriş yaptığımız her yerde satın aldığımız her şey plastik poşetlere konuyor. Biz de bu poşetleri doğaya saçıyoruz. İşte sonuç. Dünya güzeli Datça’mızda, denizden ve karadan plastik poşet canavarı tarafından kuşatılmış durumdayız. Dalgıçlar denizin dibi poşet dolu diyorlar. Sahillerde bir saatte bir çuval dolusu poşet toplamak mümkün. Çiçek açan badem ağaçlarının dallarında asılmış, domates tarlasına yayılmış, yollarda ayağımıza dolaşan poşetler.
Doğada yok olması 400 yıl süren bu canavar, denizi, balıkları, yer altı sularını, tarım toprağını zehirliyor, dolayısıyla insanı kanser yapıyor; imal ve imha ederken çıkardığı gazlar iklim değişikliğini körüklüyor. Üstelik gözümüzü gönlümüzü rahatsız ediyor. Dünyanın cennet köşesi Datça’mızda bu çevre kirliliğine artık dur demek zamanı geldi geçiyor. Tüm hemşerilerimiz adına sorumluluk duyan bir grup Datçalı olarak, YETTİ GARİ PLASTİK POŞET dedik ve ayağa kalktık.
Amacımız yerel yönetimlerin her hangi bir yasaklama yapmasını beklemeksizin Datçalının plastik poşeti hayatından çıkarmasını; onun yerine bez torba, file ve kese kâğıdı kullanmasını teşvik etmek; böylece Datça’mızda poşet kullanımını mümkün olan asgari düzeye indirmek.”