Çeşme Kent Konseyi'nin ev sahipliğindeki toplantı, 8 Kasım Çarşamba günü, Alaçatı Mahallesi'ndeki The Stay Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Çeşme, Urla, Seferihisar, Karaburun ve Güzelbahçe Kent Konseyleri Başkanları katıldılar. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da toplantıda, Yarımada Kent Konseyleri'nin projelerini dinledi. Başkan Dalgıç, Yarımada Belediyeler Birliği toplantısında gündeme gelen projeler hakkında da bilgi verirken, Kent Konseyleri'nden de ses getirecek projeler üretmelerini istedi.
Yarımada oyunları gündeme geliyor
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, geçmiş yıllarda gerçekleştirilen "Yarımada Oyunları"nın tekrar yapılmasının Yarımada Belediyele Birliği'nde karar verilmesine çok mutlu olduklarını belirterek, "Yarımada Oyunları'nın geçmiş yıllarda yarımadaya önemli bir ekonomik katkı sağladığını biliyorum. Yarımada Oyunları tekrar hayata geçirilirse, yarımadadaki ilçelerimizin kaynaşmasına ve ekonomik canlanmaya neden olacaktır" dedi.
Kültürel gezi önerisi
Önal, Çeşme Kent Konseyi olarak, 60 yaş üzerinde olup da yarımadanın birçok bölgesini görme imkanı bulamamış kişiler için özel bir gezi tasarladıklarını belirterek, "Yarımada'daki ilçerimizde bulunan Kent Konseyleri ile görüşerek, bir program oluşturmak istiyoruz. O ilçede belirlenecek bir rehber eşliğinde, bölgenin kültürel ve doğal zenginliklerini tanıtacak bir gezi düzenlemek düşüncesindeyiz. Tabi bu düşüncemizi bir öneri olarak kabul ederek, Yarımada Kent Konseyleri olarak değerlendirmeliyiz" diye konuştu. Kent Konseyleri temsilcileri, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal'ın önerisini doğru bulduklarını belirterek, projenin yaş sınırlaması olmadan, "Yarımadayı bilmeyen kalmasın" projesi olarak hayata geçirilebileceğini söylediler. Temsilciler, projenin Yarımada Belediyeler Birliği'ne sunulabileceği önerisinde de bulundular.
"Kültürel gezilere destek veririz"
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, öğrencilerin eğitimine destek olmak amacıyla her gün 1400 öğrenciyi okullarına taşıdıklarını açıklayarak, "Kültürel gezilerde de Belediye olarak elbette desteğimizi vereceğiz. Ama çocuklarımızı taşımak da bir sorumluluk gerektiriyor. O nedenle kültürel geziyi, belirli sayıda öğrenci ile sınırlamak gerekir. Öğrenci taşımacılığında biz belediye olarak sadece şoför verebiliyoruz. Öğrenci velilerinin de katılmasıyla bu tür kültürel gezilere elbette destek veririz" dedi.
"Eğitime katkı veriyoruz"
Başkan Dalgıç, Çeşme'deki okullara yılda 2,5 milyon harcama yaptıklarını açıklayarak, "Bu parayı eğitim için harcasak, okullarımızdaki eğitimin kalitesi yükselir. Ama biz badanaya, tadilata, taşımaya harcama yapabiliyoruz. Üniversiteyi kazanan öğrencilerimize de 13 yıldır katkı sağlıyoruz. Üniversiteyi kazanan her öğrencimize, bu yıl da 1500 lira ödül verdik. Sadece bu yıl verdiğimiz ödül 600 bin liranın üzerinde. Çeşme Belediyesi olarak çocuklarımıza katkımız bundan sonra da sürecek" diye konuştu.
"Bir başarı hikayesi yazmalısınız"
Yarımada Kent Konseyleri'nin projeler üretmesi gerektiğini belirten Başkan Dalgıç, "Çok miktarda proje üretin. Ama bunların içinden uygulanabilecek olanları oybirliği ile belirleyip bize getirin. Gerçekten yarar getirecek projelere yoğunlaşın. İhtisaslaşın. Çok proje değil, en önemli projelerde yoğunlaşın. 'Her şeyi yapalım' anlayışı mümkün değil. Siz de yetişemezsiniz, belediyenin imkanlarını da aşırı zorlamış olursunuz. Gündemli toplantılar önemlidir. Proje üretilir. Gündeme alınır, tartışılır. Proje sayısını 5'e indireceksiniz. Tam olarak planlayıp, 5 proje üzerinde duracaksınız. Hatta ortak proje olarak, 3'e, 2'ye indirerek ses getirecek projeler üretmelisiniz. Bir başarı hikayesi yazmalısınız. Yoksa, gönül her şeyi yapmayı istiyor. Biz de birçok projeyi hayata geçirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
"Yarımada'da turizmin tarımsal alanı gelişmeli"
Yarımada'nın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Dalgıç, "Örneğin geçtiğimiz günlerde İngiltere'den bir televizyon ekibi geldi. Onları Urla'ya da gönderdim. Urla'da üzüm bağlarını çektirdim. Karaburun için de, Seferihisar için de söylüyorum. Sibel Uyar hanıma da söyledim; 'Bir bölgeyi turizm gelişme alanı ilan edin, bundan çekinmeyin' dedim. Urla'da konaklama tesisi yok. Urla 500 kilometrekarelik bir alan. Turizmin önünün açılması gerekir. Karaburun için de farklı bir şey söylüyoruz. Karaburun'da hurma zeytine önem verin, tarıma önem verin, bina yapılmasın. Turizmin tarımsal yapısını destekleyecek bir alan olsun. Büyükşehir Belediyesi büyük ölçüde tarımsal desteklemeyle bunları yapıyor. Turizmde her gün, her müşteri için yumurta gerekli. Üretilmesi gerekiyor. Bunu Çeşme'de yapamayız. Çeşme bitti. Urla ve Karaburun yapabilir. Bunu anlatmaya çalışıyorum" diye kaydetti.
"5 gün Çeşme, 2 gün Sakız projesi hayata geçmeli"
Sakız adası ile Çeşme arasında projelendirilen, ancak hayata geçirilemeyen turizm planlarından da söz eden Başkan Dalgıç, "Yıllardır konuşuluyor, 7 günlük pakette, 2 gün Sakız, 5 gün Çeşme veya o bölgede, 5 gün Sakız, 2 gün Çeşme. Yapılamadı. Bu projeyi gerçekleştirmek gerekli" dedi.
"Festivallerde, bölgeler birbirine taşınmalı"
Gran Fondo Bisiklet Yarışları'nın yarımadaya yayılmasını istediklerini belirten Dalgıç, "Örneğin, bisiklet yarışı yapıyoruz. Yarışı Urla'ya uzatmaya çalışıyoruz. Son yarışlarda 1481 kişi kayıt yaptırdı, 1276 kişi yarışa girdi. Bu yarışları yarımadaya yaymak gerekir. 'Yarımada ortak projeler üretmeli' demekteki kastım bu. Seferihisar 'Mandalin Şenliği' yapıyor. Karaburun da 'Mandalin Şenliği' yapıyor. Narlıdere de yapıyor. Böyle olmamalı. Urla 'Enginar Festivali' yaptığı için biz yapmıyoruz. Festivalleri ortak proje olarak gerçekleştirmek gerekli. Mandalin Festivali, en iyi nerede ise orada yapılmalı. Festivallerde, bölgeler birbirine taşınmalı. Böylece festivaller daha da büyür" diyerek sözlerini tamamladı.