Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal'ın çağrısı ile gerçekleştirilen toplantıya, Çeşme Belediye Meclisi Üyesi Aybars Yıldırım, çevreci avukat Şehrazat Mercan, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Mehmet Bilgiç, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, Boyalık Mahallesi Muhtarı Gül Postacıoğlu, Çakabey Mahallesi Muhtarı Birnaz Kopar Özer, Germiyan Mahallesi eski Muhtarı Şadan Kaya ve çevre duyarlılığı olan vatandaşlar katıldılar.
"Yol haritamızı birlikte çizelim"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme'nin çevre sorunlarının fazla olduğunun farkında olduklarını vurgulayarak, "Son günlerde Germiyan'da taş ocakları ve Ovacık'ta kıyıda kaçak yapılaşma sorunları öne çıktı. Bu konularda neler yapabileceğimizi, çevre gönüllüleri ile konuşmak istedik. Birlikte hareket ederek sorunları çözmemiz gerekir. Daha geniş katılımlı toplantılarla da halkı bilgilendirmenin yollarını aramalıyız. Çeşme hepimizin. Birlikte yol almamız gerekir. Yol haritamızı birlikte çizelim" diye çağrıda bulundu.
"Kümülatif etki ölçülmeli"
Toplantıda söz alan çevre gönüllüsü Faruk Tayfun Efeler, Germiyan Mahallesi'ndeki taş ocakları ve RES'leri gündeme getirerek, "Germiyan'daki kümülatif etkinin ölçülmesini istiyoruz. Kümülatif etki incelenmeden arka arkaya projeler hayata geçiriliyor. Biz mahalle olarak, aramızda para toplayarak davalar açıyoruz. Davaları kazanıyoruz, ama yeni ÇED kararları ile yeniden karşımıza çıkıyorlar" diye konuştu.
"5 defa iptal ettirdik, şimdi yeni ÇED süreci başlattılar"
Yarımadada açtığı çok sayıda çevre davası nedeniyle "çevreci avukat" olarak tanınan ve Germiyan taş ocakları ile ilgili davalar açan Şehrazat Mercan da yaptığı konuşmada, "Ben yarımadayı bir bütün olarak görüyorum. Kadıovacık ile Balıklıova arasında yeni bir taş ocağı için ÇED kararı verildiğinde, hemen mahallelilerle müdahale ettik ve açtığımız dava sonucu karar iptal edildi. Geçtiğimiz yıl Gülbahçe'de mücadele verdik ve kazandık. Ama yarımadada en dertli olan yer Germiyan. Dört tane taş ocağı var. Bunlardan birisi 39 yıllık bir taş ocağı. Burasını gerilete gerilete, en son ÇED kapsam dışı, yani 1980'de aldığı küçük bir ruhsattan müktesebine ilişkin geriledi. Son karar Danıştay'dan bozularak geldi. Onu da halledebildiğimiz zaman, o tesis fiilen çalışamaz durumda olacak. Böylece köye en yakın taş ocağından kurtulmuş olacağız. Ama diğer taş ocaklarından bir türlü kurtulamıyoruz. Biz ÇED'i iptal ettiriyoruz, yenisini veriyorlar. 7 yılda 5 defa iptal kararı aldırdık. Şimdi yeni bir ÇED süreci başlatıldı. 2-3 faaliyetten iptal ettiriyoruz, şimdi 6 faaliyetle yeni ÇED süreci başlatıyorlar" diye anlattı.
"Belediyenin pozisyon almasını bekliyoruz"
Avukat Mercan, konuyla ilgili belediyenin nasıl bir tavır alacağını bilmek istediklerini vurgulayarak, "ÇED kararı çıkmadan organizasyonumuzu yaparsak, nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi belirlersek, ben de avukat olarak bir an önce çalışmaya başlarım. Belediye bir an önce pozisyonunu belirlemeli" diyerek çağrıda bulundu.
"Yeni kanalizasyon hattından önce Terfi İstasyonları yenileniyor"
Toplantıda söz alan Boyalık Mahallesi Muhtarı Gül Postacıoğlu'nun, Boyalık'ta atık su sızması sorununu dile getirmesi üzerine, Belediye Meclis üyesi Aybars Yıldırım açıklamada bulunarak, "Bu konuyla ilgili İZSU Yarımada sorumlusundan net bilgiler aldım. Çeşme'nin kanalizasyon sorununun yanında su şebekesi sorunu vardı. 700 kilometrelik su hattı döşeniyor. Kanalizasyonu sorunuyla ilgili olarak da, öncelik 4 bin 500 logarın, 1800 tanesi şu anda atıkla dolmuş durumda. İlk etapta bu dolan logarlar temizleniyor. Yeni kanalizasyon hatlarını açmaktan önce, hali hazırdaki kanalizasyonu temizlemek, İZSU'nun önceliği oldu. Bu konuyla ilgili Yatırım Daire Başkanlığı'ndan gerekli onayı aldılar. Şu anda da ihale aşamasındalar. Öncelik, Terfi İstasyonları'nın yenilenmesi olacak. Şu anda Terfi İstasyonları'nın terfi için 400 litrelik kapasitesi var. İstasyonlar, limitlerinin üzerinde kullanılıyor. Yaz aylarında artan talep, nüfus yoğunluğu, alt yapıyı riskli duruma soktuğu için yeni kanalizasyon hattı döşenmesinden önce Terfi İstasyonları'nın pompalarının yenilenip, kapasitelerinin arttırılma kararı şu anda uygulamada. Bu sezona bazı istasyonların yenilenmesi yetişecek. Özellikle Boyalık Plajı ve Ilıca Plajı yakınındaki istasyonlar sezona yetişecek. Sezon sonunda da diğer istasyonlar değişerek, bu sorunu çözecekler" diyerek bilgi verdi.
Gücücek'teki kaçak yapılaşma, mühür feyki nedeniyle Savcılık'ta
Toplantıda, Ovacık Mahallesi Gücücek Koyu'ndaki kaçak yapılaşma da gündeme gelirken, Çeşme Belediyesi'nin kaçak yapılaşmaları mühürlediği, mühür feyki yapılması üzerine de tutanak tutularak, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu açıklandı.
Çevre toplantısında, gönüllü çevreciler Ahmet Güler, Faruk Tayfun Efeler ve Nurcan Albayrak'a, rapor hazırlama görevi verildi. Toplantıda, belirlenecek gündemle yeniden bir toplantı düzenlenmesi kararı da alındı.