Ay’ın Dünya’ya en yakın konumda olduğu ‘Süper Kanlı Mavi Ay’ tutulması Türkiye’den kısmen izlendi.
Çeşme’den de izlenen Ay tutulması izleyenlere güzel bir doğa olayı olarak yansıdı.
2018 yılında gökyüzü meraklıları üç Güneş Tutulması ile iki Ay Tutulması’na şahit olacak. Bu tutulmalardan sadece 27 Temmuz’daki Tam Ay Tutulması Türkiye’den izlenebilecek, diğer tutulmalar ise genellikle kuzey ülkelerinden izlenebilecek.
Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'nın kuzeyinden gözlemlenen Ay tutulması, Türkiye saati ile 13:51 ve 19:08 saatleri arasında, Dolunay ise 16:29’da meydana çıktı.
Tam Ay tutulması Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor. Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya'dan yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna "Kanlı Ay" adını veriyorlar.
Öte yandan bu gök olayı, Ay'ın aynı aylık periyotta ikinci kez Dolunay halini aldığı "Mavi Ay" ve eliptik yörüngede Dünya'ya en yakın olduğu, dolayısıyla en büyük halde göründüğü "Süper Ay" görünümleriyle aynı tarihe denk geliyor. Dünyanın farklı yerlerindeki insanlar yarın gökyüzünde "Mavi Süper Ay"ı seyrederken, Kuzey Amerika sahillerinden Pasifik'e adar bölgede yaşayan insanlar Ay'ın bu konumda tutulduğunu görecekler. Bu üçlü görünüm en son 1982 yılında ortaya çıkmıştı. "Mavi Süper Kanlı Ay"ın bundan sonra en erken 2037'de görüleceği belirtildi.