İzmir Valiliği, Seferihisar Orhanlı Köyü'nde, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nce, baraj yapmak üzere ikisi kaya ocağı, ikisi de taş ocağı ve kırma eleme tesisi, asfalt şantiyesi olmak üzere, toz çıkaran bir çok tesisin kurulması ve baraj bittikten sonra da çevreye malzeme sağlaması için ucu açık yıllar için çalışmak kaydıyla, 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmişti.
Taş ocağı açılma girişimleri üzerine tepki gösteren çevreciler ve Orhanlı Köyü sakinleri, taş ocağı açılmak istenen bölgedeki zeytinliklerin zarar göreceği gerekçesiyle, kararın iptali için çevreci avukat Şehrazat Mercan aracılığıyla İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde dava açarak kazandılar. Mahkeme'nin iptal kararının Danıştay'a gönderilmesi de sonucu değiştirmedi.
CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi çevreci avukat Şehrazat Mercan, sosyal medya sayfasında bir paylaşım yaparak, haklılıklarının Danıştay tarafından da onaylandığını açıkladı. Mercan, sosyal medya sayfasındaki paylaşımında şöyle dedi:
"İzmir 3. İdare Mahkemesi Kararı iptal etti. Çünkü çevredeki zeytinlikler zarar görecekti. Bizim itirazımız da bu yöndendi. 'Baraj yapılsın ama taş v.b. malzemenin bir kısmı, yine köyde halen faal bir ocaktan temin edilsin. Yeni taş ocakları açılmasın' diyorduk. Kararı Danıştay da onadı. Orhanlı bir taş ocağından daha kurtuldu. Darısı gereksiz veya yanlış yerlere yapılmak istenen ocak ve tesislerin tehdidi altındaki köylere..."