Çakabey Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, esnaf ve sanatkârlar, mahalle muhtarları, meclis üyeleri, kurum müdürleri ve başkan yardımcıları katıldı. Toplantı, Çeşme’nin ekonomik ve ticari hayatını iyileştirmek için yapılan verimli bir fikir alışverişine ev sahipliği yaptı.
Başkan Denizli: “Sorunları Birlikte Çözeceğiz”
Başkan Denizli, konuşmasına “Çeşme’mizin kalkınmasında esnafımızın görüşleri çok değerli. Sorunları birlikte tespit edip çözüm yollarını beraber oluşturacağız.” diyerek başladı. Ardından, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, esnafın karşılaştığı ana sorunlara dikkat çekti.
Köfüncü: “Pahalılık Algısı Esnafa Zarar Veriyor”
Köfüncü, Çeşme’deki “pahalılık algısının” hem turizm hem de esnafın iş yapma potansiyelini olumsuz etkilediğini belirtti. Bu algının düzeltilmesi için daha güçlü bir işbirliği çağrısında bulunan Köfüncü, 2024 yılının ekonomik açıdan zorlu geçtiğini ve Çeşme’de kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerin, yasal yükümlülüklerini yerine getiren esnafa haksız rekabet oluşturduğunu ifade etti. Bu sorunun çözülmesi için etkin denetimlerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, Çeşme ve Alaçatı çarşılarındaki tabela kirliliği ve düzensizliğin giderilmesi gerektiğini belirterek, konar-göçerlerin özellikle Alaçatı’da güvenlik sorunları yarattığını dile getirdi. Çeşme’nin modern bir sanayi sitesine acilen ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.
Başkan Denizli’den Çözüm Önerileri
Başkan Lal Denizli, Çeşme’de yapılan kentsel tasarım değişikliklerinin günümüz ihtiyaçlarına yeterince uyumlu olmadığını belirterek, yeni bir tasarım hazırladıklarını duyurdu. Bu tasarımda, LED tabelaların yasaklanacağını ve sokaklarda gelişi güzel yerleştirilen buzdolaplarının, dış cepheyle uyumlu hale getirileceğini açıkladı. Ayrıca, esnaflara bu değişiklikler için makul bir süre tanıyacaklarını ve Çeşme’nin görsel kalitesinin artırılmasını amaçladıklarını belirtti.
Konar-göçerler ve güvenlik sorunlarına ilişkin, Başkan Denizli, bu meselelerin asayiş birimleriyle işbirliği içinde çözülebileceğini vurguladı. Sanayi sitesi projesinin de ilçede uygun bir alan bulunmadığı için, ilçenin dışında bir bölgede hayata geçirilmesi planlandığını söyledi.
Fiyat Politikaları ve Turizm Modeli
Başkan Denizli, Çeşme’deki fiyat politikalarına belediyelerin doğrudan müdahale edemeyeceğini ancak Çeşme’de her bütçeye uygun mekanlar bulunduğunu ifade etti. Çeşme’nin turizm modelinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Denizli, Mikonos gibi üst segment bir hedef mi yoksa daha mütevazı bir model mi benimsenmesi gerektiğini belirtti. Çeşme’nin yüksek maliyetlerle gelir elde etmek zorunda olduğunu ve bu nedenle fiyatların yüksek olduğunu, ancak sunulan hizmetin kalitesinin de yüksek olduğunu söyledi. Ayrıca sezonu yılın farklı dönemlerinde canlandırmanın önemini vırgıladı.
Esnafların Talepleri
Toplantıda esnaf, özellikle çarşı içindeki ve Uzun Sokak’taki motor trafiği nedeniyle yaşadıkları güvenlik sorunlarını dile getirdi. Yaşlılar, çocuklar ve sokak hayvanları için bu durumun risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, Çeşme sahilinin daha iyi aydınlatılması, halk plajlarının daha temiz tutulması gerektiği, dükkan kiralarının yüksekliği ve modern bir sanayi sitesinin yapılması talepleri dile getirildi. Çeşme’nin daha temiz ve düzenli bir yer haline gelmesi için çeşitli öneriler de sunuldu.
Başkan Denizli: “Yılbaşı İçin Çeşme’yi Hazırlayalım”
Başkan Denizli, esnafın taleplerini dikkate alarak çözüm üretmeye devam edeceklerini belirtti. Yeni yıl için, kentin belirli bölgelerinin süsleneceğini ve esnafın da dükkanlarını küçük ama etkili süslemelerle dekore etmeleri halinde, Çeşme’nin göz alıcı bir atmosfer kazanacağını söyledi.