Sayıştay raporunda belediyelerin ihalesiz olarak doğrudan teminle iş yapabilmeleri için belirlenmiş parasal limitlerin altında kalmak amacıyla alımların yapıldığına dikkat çekildi. Raporda, Çeşme Belediyesi’nin ihaleyle yapması gereken alımları parçalara bölerek ihalesiz, doğrudan teminle yaptığı ortaya çıktı.
Yapılan incelemede, İdarenin aynı kapsam ve çerçevedeki işlerini ihale yöntemini tercih etmeyip, 2023 yılı doğrudan temin üst sınırı olarak belirlenen 431 bin 810 TL tutarındaki parasal limitin altında kalacak şekilde kısımlara bölerek doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirdiği tespit edildi.
Çeşme Belediyesi konuya ilişkin, Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 371 adet yapım, mal ve hizmet alımı karşılığında 58 milyon 005 bin 333,59 TL ödeme yapıldığını, aynı müdürlük tarafından yapılan doğrudan temin yöntemiyle yapılan satın alımların ortalama harcama değerinin 156 bin 348,61 TL olduğunu, ayrıca 4734 sayılı Kanun’un “Açık ihale usulü” başlıklı 19’uncu maddesine göre 8 adet satın alım gerçekleştirdiklerini, bazı satın alımların pratikte açık ihale usulü ile gerçekleştirilmesinin mümkün olmamasından dolayı aynı Kanun’da yer alan doğrudan temin yöntemini kullandıklarını kaydetti.
Sayıştay ise, “Her ne kadar Kamu İdaresi cevabında bulguda yer alan tespitlere katılmadığını ifade etse de; yapılan incelemeler sonucunda aynı mahiyette olan birden fazla yapım işinin aynı firmadan parçalar halinde yapıldığını” belirtti.
Öte yandan raporda Yat Limanı ve kamu idaresine ait kafeteryanın da ihaleye çıkmadan doğrudan teminle belediye şirketine verildiği ifadeleri yer aldı. Raporda, “Kamu İdaresi tasarrufunda bulunan yanaşma yeri ve kafeteryanın işletme haklarının ihaleye çıkılmadan doğrudan protokol yapılarak İdarenin, sermayesinin tamamına sahip olduğu şirkete verildiği görülmüştür."