Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmir suikastı sonrasında, Ilıca'ya 30 Haziran'da gelip 8 gün kalması anısına, Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğin ilk gününde, hem denizde, hem de karada bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
"2. Ilıca'dan Ata'ya Selam" etkinliğine, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlik, Hanri Benazus'un Atatürk Fotoğrafları Koleksiyonu ve Taner Morova'nın eski Çeşme Fotoğrafları Koleksiyonu'nun sergisi ile açıldı. Serginin açılışını, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara ve protokol üyeleri gerçekleştirdi. Oldukça ilgi çeken serginin ardından, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Hanri Benazus'un Atatürk Fotoğrafları kitabını Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara ve protokol üyelerine hediye etti. Protokol üyeleri, daha sonra da Çeşmeli Yazar Mehmet Culum ve yazar Yılmaz Karakoyunlu'ya kitap imzalattılar.
Öte yandan, Arkas Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü'nde eğitim gören çocukların, eğitim yelkenlileri ve kanolarla düzenlediği gösteri büyük ilgi gördü. Yelkenlilerine Atatürk posterleri ve Türk Bayrağı asan çocuklar, sahile yakın bölümde gösteri yaparken, arkalarından kanolarıyla takip eden çocuklar da Atatürk posteri açınca sahildeki vatandaşlardan büyük alkış aldılar.
Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları ekibinin sunduğu zeybek gösterisinin ardından, tarihçi yazar Yılmaz Karakoyunlu'nun "Atatürk'ün Hayatında Kadınlar" ve Çeşmeli yazar Mehmet Culum'un "İzmir Suikasti ve Ilıca" başlıklı söyleşileri gerçekleştirildi.
"2. Ilıca'dan Ata'ya Selam" etkinliği, yazarların söyleşilerinin ardından, Çeşmeli Baş Balerin Burcu Olguner'in Dansçı Görkem Dizdar ile sunduğu Vals ve Çeşmeli Baş Balerin Aslı Çilek'in Baş Balet Dolun Doyran ile birlikte sunduğu bale gösterisi ile devam etti. İkisi de Çeşmeli olan İzmir Devlet Opera ve Balesi Baş Balerinleri'nin kendi memleketlerinde sahneye çıkmaları heyecanlanmalarına yol açtı.
Baş Balerin Aslı Çilek, sahneye çıkmadan önce duygularını şöyle dile getirdi; "Ilıca'da, doğduğum topraklarda sanatımı icra etmeyi dört gözle bekliyordum. Bu yıl, Çeşme Belediyesi'nin de davetiyle, doğduğum topraklarda sanatımı icra etme fırsatını buldum. Çok mutluyum, çok sevinçliyim. Umarım ilerideki yıllarda sanatımı Çeşme'de daha geniş icra etme fırsatım olur."
Baş Balerin Burcu Olguner de, "Babam, annem, dedem, babaannem ve benim Çeşme'de çok güzel anılarımız var. Burası bizim evimiz gibi. Çeşme'nin bende çok ayrı bir yeri var. Burada olmaktan büyük gurur duyuyorum" diye konuştu.
Beğeniyle izlenen vals ve bale gösterisinin ardından, etkinlik alanında sahil bölümüne yerleştirilen ve büyük ilgi gören "Atatürk" yazısının önünde bayrak ve meşaleleri ile toplanan yüzlerce vatandaş, "İzmir Marşı", "Onuncu Yıl Marşı" gibi marşları hep bir ağızdan söylediler. Etkinliğin birinci günü, "Atatürk" yazısının önünde çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.