İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin tüm olumsuz koşullara rağmen yılın ikinci çeyreğinde % 5.1 büyümesinin büyük başarı olduğunu belirterek, “AB’den gelen haksız eleştirilere, terör olaylarına ve etrafımızdaki ateş çemberine rağmen bu büyüme oranları gelecek için büyük umut ışığı” dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ekonomisinin 2017 yılı ilk çeyreğindeki % 5 büyümesinin ardından, yılın ikinci çeyreğinde de % yüzde 5.1 büyümesinin büyük başarı olduğunu söyledi. Büyümeye ihracatın ve yatırımların verdiği katkının son derece arttığına dikkat çeken Demirtaş, “2016 yılı son çeyrekte büyümeye % 1-2 seviyesinde katkı veren ihracat ve yatırımın katkı oranı % 9-10 seviyelerine çıktı. Yatırımların büyümeye katkısı 2017 yılı 1. çeyrekte % 3 iken, 2. çeyrekte % 9,5’a tırmandı. Büyümede kamu harcamalarının yerini yatırımlar aldı. Yatırımların artması sevindirici ve istihdam için de gerekli. Diğer yandan inşaat sektöründeki % 6,8’lik büyüme de ikinci çeyrekte % 5 seviyesinin korunmasına yardımcı oldu. Birinci çeyrekte genel büyümenin altında olan inşaat bu sefer üstüne çıktı” dedi.
DIŞ SORUNLARA RAĞMEN BÜYÜME DEVAM EDİYOR
Avrupa Birliği’ndeki iç siyaset kaygısıyla yapılan negatif açıklamalara, terör saldırılarına ve Ortadoğu’daki ateş çemberine rağmen, yılın ikinci çeyreğinde, büyümenin yatırım ve ihracat ekseninde büyümesini önemli bir umut ışığı olarak değerlendirdiklerini belirten Demirtaş, “Büyümedeki artan bu tempo ve yükselen rakamlar gelecek için umut veriyor. İzmir Ticaret Odası olarak, her zaman yatırımın, üretimin ve ürettiğini özellikle de yurtdışı pazarlara satmanın ekonomik kalkınmanın hayati bir katalizörü olduğunun altını çizdik. Yatırım ve ihracat odaklı ekonomik büyüme bu şekilde devam ederse, OVP hedeflerinin aşılabileceğini ve en önemli problemlerimizin başında gelen işsizlik sorununun çözümünde büyük mesafe alabileceğiz” dedi. Kişi başına milli gelirin de 10 bin 883 dolar olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Bu takıldığımız 10 bin dolar seviyesinden sıçrama yapmamız lazım. Bunun için de ar-ge’ye ve inovasyana ağırlık verip, yüksek katma değerli üretim yaparak ihracat yapmamız lazım” dedi.