Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesi kapsamında, Ekim ayının sonuna kadar sürecek olan etkinliklerde; 1-2 Eylül tarihlerinde Çiftlik Festivali, 1-12 Eylül tarihleri arasında 4. Uluslararası Klasik Müzik Akademisi, 22-23 Eylül'de 4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, 6-7 Ekim'de 5. Germiyan Festivali, 20-21 Ekim'de 4. Aşk Festivali gerçekleştirilecek. 3-4 Kasım tarihlerinde ise, Türkiye'nin birçok bölgesinden gelecek bisikletçilerin katılımıyla, Velotürk Gran Fondo Çeşme Bisiklet Yarışları düzenlenecek. Velotürk Gran Fondo Çeşme Bisiklet Yarışları için şimdiye kadar 1500 bisikletçi kayıt yaptırdı.
Stantlar ilgi çekti
Festivallerin ilki, Kurban Bayramı'nın sona ermesinin ardından 25 - 26 Ağustos tarihlerinde, Çeşme'nin tarihi değerleri ile ünlü Ildır Mahallesi'nde gerçekleştirildi. 5 bin yıllık antik kentin köklü sosyal ve kültürel yaşantısı ile tarihi dokusuna uygun olarak, bölge insanının günümüzdeki değerlerini ve sosyal yaşantısıyla harmanlayan ve bu yıl yedincisi yapılan Ildır Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, bölgede yaşayan halkın yetiştirdikleri ürünler ile ev kadınlarının evlerinde yaptıkları ürünler ve el işleri ile takıların satıldığı stantlar, festival ziyaretçilerinin ilgisini çekti. Festival ziyaretçileri, hiçbir teknolojik alet kullanılmadan, evlerde üretilen 30'dan fazla çeşidi olan reçelleri seçmekte zorlandılar.
"Ziyaretçileri kendisine hayran bırakan bir mahallemiz"
7. Ildır Kültür ve Sanat Festivali ile ilgili bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç; "Ildır'da, 7 İon kentinden birisi olan Erythrai'nin antik tiyatrosu başta olmak üzere binlerce yıllık sosyal hayatın izlerini bugün de görebilmek mümkün. Dünyanın dört bir yanından arkeoloji meraklılarını ağırlayan Ildır, sadece tarihiyle değil, doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir mahallemiz. Yarımada’nın en güzel gün batımı izleme noktalarından biri olmasından mutfağına kadar Ildır, 9 durağımızın en güzide noktalarından birisi. Son yıllarda balık avı turizminin de büyüyerek geliştiği Ildır'da, balık avı meraklıları, 12 ay boyunca Ildır'a gelip, balık avı turlarına katılabiliyorlar. Arkeolojisiyle, doyumsuz manzarası ile, balıkçılığı ile, taş evleri ile Ildır Mahallemiz,Çeşme'nin mutlaka ziyaret edilmesi gereken mahalleri arasında yer alıyor. Bu yıl yedincisini gerçekleştirdiğimiz bu festivalle, vatandaşlarımıza Ildır Mahallemizi de tanıtmış oluyoruz" diye konuştu.
Mozaik sanatını öğrendiler
Festival kapsamında, mozaik, makrome ve seramik atölyeleri de açıldı. Limonlu Bahçe Cafe'de gerçekleştirilen mozaik atölyesine, her yaştan festival ziyaretçileri ilgi gösterdi. Atölye çalışmasına katılan festival ziyaretçileri, doğal taş ve camlarla mozaik yapmayı öğrendiler. Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede de mozaik atölyesini ziyaret ederek, mozaik atölyesi eğitmeni Aysun Yenice'den mozaik sanatı hakkında bilgi aldı. Aysun Yenice, Erythrai Antik Kenti'nde yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan mozaik döşemelere dikkat çekerek, Ildır'da mozaik sanatının gelişmesi için, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kapsamında açılan kurslarda eğitmenlik yaparak çaba gösterdiğini ifade etti.
Makrome örgüsü ile elbise tasarımı
Festival kapsamında açılan makrome atölyesinde ise Şükran Tümer, makrome örgüsünü uygulamalı olarak anlattı. Makrome atölyesindeki çalışmaları da izleyen Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, makrome örgüsü ile yapılan elbise tasarımlarını inceleyerek, Şükran Tümer'den bilgi aldı. Ege Üniversitesi'nde, Moda Tasarım Bölümünde Öğretim Görevlisi olduğunu açıklayan Tümer, "Bugün güncel olan her türlü malzeme ve materyali, geleneksel olan her türlü tekniği, bugünkü alternatiflerle, tasarımlara taşımaya çalışıyoruz. Makrome, çok eskiden ev kadınlarının yaptığı bir örgü tekniği. Biz bu makrome tekniğini, moda tasarımıyla giysilere taşımaya çalıştık. Modern makrome dediğimizde, her türlü farklı iplikten, makrome örgü ve düğümleme tekniği ile, yeni tasarımlar yaratmaya çalıştık" diye bilgi verdi.
Sevim Çınar, seramiği öğretmek için kış boyu kurs eğitmenliği yapıyor
Seramik atölyesi eğitmeni Sevim Çınar da, Erythrai kazılarında ortaya çıkarılan seramiklerden de söz ederek, Ildır'da seramiğin yaygınlaşması için kış aylarında seramik kursları verdiğini anlattı. Seramik üretiminin, antik dönemde, el sanatlarının ötesinde, ticarette de önemli olduğuna dikkat çeken Çınar, "Kendine has kokusuyla Erthrai üzümlerinden üretilen şaraplar, yine burada üretilen amphoralarla deniz aşırı ülkelere ihraç edildiği, ele geçen kalıntılardan anlaşılmıştır. Burada üretilen amphoralardan bir bölümü de Çeşme Kalesi'ndeki müzede sergileniyor" dedi.
Didem ve Sinem Balık kardeşlere İstemihan Talay sürprizi
Festivalde, 25 Ağustos Cumartesi akşamı ise Didem ve Sinem kardeşlerin muhteşem konseri gerçekleştirildi. Opera Twins adıyla tanınan, tek yumurta ikizleri olmalarına karşın, Didem Balık'ın mezzo soprano, Sinem Balık'ın ise soprano söylediği konser, ilgi ile izlendi. Konseri, 18-19 ve 20. dönem DSP İçel Milletvekili ve 55.,56. ve 57. Hükümetler'de Kültür Bakanı olarak görev yapan İstemihan Talay, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve çok sayıda vatandaş izledi. İzmir 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olan ve 1998 yılı sonlarında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda kariyerlerine başlayan ve günümüzde dünyaca tanınan Didem ve Sinem Balık kardeşler, konserleri sırasında, kariyerlerinde yükselmelerini eski Kültür Bakanı İstemihan Talay'a borçlu olduklarını anlattılar. Okulları bitince kariyerlerinde ilerleyebilmek için Viyana'ya gitmek istediklerini, ancak maddi olanaksızlıklar yüzünden hedeflerine ulaşmakta zorlandıklarını anlatan Didem ve Sinem Balık kardeşler, o dönemde Kültür Bakanı İstemihan Talay'a durumlarını anlattıklarını ve kendisinin, "Ben sizlerin başarılı olacağınıza inanıyorum. Türk kadınının neler başarabileceğini dünyaya göstereceksiniz" diyerek, Talay'ın sağladığı bursla Viyana'da 10 yıl eğitim gördüklerini ve kariyerlerinde bugüne geldiklerini söylediler. Didem ve Sinem Balık kardeşler, festivalde konserlerini izleyen İstemihan Talay'a teşekkür ettiler.