Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
Cumhuriyet’in çınarları baloda buluştu
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen öldü
Her pedal bir fidan
Her pedal bir fidan
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Fedon ; ‘’Yazı ben başlatır ben bitiririm’’
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
Metin Arolat, sahnede hayatını kaybetti!
HABERLER>DUNYA
23 Ağustos 2018 Perşembe - 08:25

“Basmakalıp mesajlar bayramın özüne uymuyor”

İletişim Uzmanı Ali Kayadibi, "Ziyaretlerdeki yüz yüze tatlı dille yapılan sohbetlerin yerini sorumsuzca kullanılan dil aracılığıyla hazırlanan mesajların alması acı verici" dedi.

“Basmakalıp mesajlar bayramın özüne uymuyor”

Yusuf Çınar/

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi, iletişim uzmanı Ali Kayadibi, toplumun şekillenmesinde dilin öneminin içinde bulunduğumuz Kurban Bayramında bir kez daha net olarak görüldüğünü söyledi. Özellikle sosyal medya aracılığıyla hazırlanan kutlama mesajlarındaki dil seçiminin, aynı bayramı iki farklı algıyla sunduğuna dikkat çeken Kayadibi, “Kurban’ın dini bayram olması nedeniyle dini terminolojiyi kullanmaktaki ısrarı, ortaya samimiyetten uzak bir anlam çıkarıyor. Diğer yanda dini duyguları zayıf kişilerin mesajlarında da bayram heyecanından yoksunluk dikkat çekiyor. Her zaman olduğu gibi bayramın ruhuna uygun geleneksel dilin etki gücü kendini fark ettiriyor” dedi.

Din, gelenek ve görenek, sanat, dünya görüşü, tarih gibi temel kültür unsurlarının geçmişten geleceğe dil aracılığıyla taşındığını hatırlatan Ali Kayadibi, toplumu ayakta tutan bu unsurların her birinin saygıyı hak ettiğini söyledi. Dili, “Milletin ses dünyası” diye tanımlayan Kayadibi, “Dil ve din ayrılmaz ikilidir. Doğru, bütünlük içinde yürümesi halinde toplumun dinamikleri sağlam temeller üzerinde yükselir. Dil, toplum içinde değerini kaybederse birlik anlayışı da zedelenir. Bunun en açık örneğini içinde bulunduğumuz Kurban Bayramında görmekteyiz. İnanç ve kültüre dair bütün unsurları taşıyan dilimize önem verilmeli. Aksi halde ayrıştırıcı bir hal alır. Dilin birleştirici gücünü kullanmak toplumsal gücümüzü de artırır” diye konuştu.

TATLI DİLİN YERİNİ SOĞUK MESAJ ALDI

Türk topluluklarının tarihin hiçbir döneminde devletsiz kalmadığını hatırlatan eğitim uzmanı Ali Kayadibi, yüzyılların içinden süzülüp gelen din, gelenek görenek, kültür ve dünya görüşlerinin yeni nesillere aktarılmasında ortak ve verimli bir dil kullanılmasını önerdi. Kayadibi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurban Bayramı mesajlarını okuduğumuzda hepsinde, ‘Küskünlerin barıştığı…’ diye başlayıp, ‘… şöyle olsun, böyle olsun…’ temennileriyle bitiyor. Yaratıcılıktan, özgünlükten ve heyecandan yoksun bu dil bayramın dönüştürücü kudretini de yok ediyor. Toplun içine varlığını güçlü biçimde göstermek isteyen kişiler de çoğunlukla aile ziyaretleriyle bayramın özüne uygun sohbetlerle heyecanı paylaşıyor. Diğer yanda sosyal medya aracılığıyla samimiyetten uzak, soğuk ve her yerde aynı kalıpla bayram kutlama mesajları da dikkat çekiyor. Bu açıdan baktığımızda dilin gücü ve etkisini bir kez daha net olarak görüyoruz.”

"DİLE DOĞRU ANLAMLAR YÜKLENMELİ"

Bayramları, “küskünlerin barıştığı özel günler” olarak tanımlayan mesajların yaygın olarak kullanılmasının gelenek haline geldiğini, ancak işlevsel olarak dini jargonun uygulamada pek görülemediği görüşünü savunan iletişim uzmanı Ali Kayadibi, “Özellikle yeni nesle geçirilecek dini duygularla bezenmiş bayram ritüellerinin, kalıcı olabilmesi için dile doğru anlamlar yüklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bize ait ne varsa, geleceğe taşınması için büyüklerimizden öğrendiğimiz dil, dil, kültür ve yaşantıların da doğru kullanılması gerekir. Gelenekler, uzun bir insanlık tarihinin mirasıdır ve saygıyı hak etmektedir. Toplumun ilerlemesine engel teşkil eden tarafları ayıklanır. Ancak, toplumu bir arada tutan değerlerin hepsi dilde toplanır. Bir konuşma eğitimi uzmanı ve iletişimci olarak dilin etkili ve güzel kullanılmasında uyarıyı bir görev olarak kabul ediyorum” dedi.

 

 
ÇEŞFOT fotoğraf sergisi ilgi çekti
 
3 bin yıllık teknikle ahşap ev üretiyorlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÇEŞFOT fotoğraf sergisi ilgi çekti
Çeşme Fotoğrafçılar Topluluğu (ÇEŞFOT) üyelerinin, profesyonelce çekilmiş ...
Özel konuk Çeşme'de ağırlandı
Mövenpick Hotels & Resorts’un yeni Avrupa Bölge CEO’su Sabin Dorn –Ağlagül’ü Çeşme’de ağırlandı.
İzmir İş Dünyası Derneği Başkanı'ndan bayram kahvaltısı
İzmir İş Dünyası Derneği Başkanı Feyyaz Sungur, eşi Alev Sungur ile birlikte, ...
 
Kuruluş yıldönümlerini Çeşme'de kutladılar
Manisa'nın ünlü organizasyon firmalarından F&S Organizasyon 12. kuruluş ...
Sıla'nın keyfi yerinde
"On'dan Kalanlar" adlı Ege Turnesi'ne devam eden Sıla, 20 gün aradan sonra ...
Bülent Ersoy paramparça
Çeşme'deki konseri sırasında selfi çektirmek isteyen hayranlarının hücumuna ...
 
Ve Başladı...
Tüm dünyayı yeni yıl heyecanı sararken 2018’e giren ilk ülke Y. Zelanda oldu.
ABD Şokta: Can kaybı 58'e yükseldi
ABD'nin Las Vegas kentinde Route 91 Harvest isimli müzik festivalinde ...
Japonya'da İzmir tanıtıldı
İzmir’in turizm ve yatırım olanakları, Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleştirilen ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ŞÜKRAN DANSI
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER..."
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Benim kitap fuarlarım...
Esat Erçetingöz
Esat Erçetingöz
Alaçatı’da “Windfest 2024” rüzgarı esti
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÖZTEPE'NİN "KOCA KAPTANI" GÜRSEL AKSEL
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Alaçatı'nın Kuşları yok olmasın!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri