İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Nisan ayında Çeşme Alaçatı Havalimanı’nı TBMM gündemine taşımış, önergesinde; “Çeşme Alaçatı Havalimanı projesinin ihalesi 20 Nisan 2018 tarihinde yapılmış, ihaleyi Terminal Yapı Ticaret A.Ş. kazanmıştır. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ve bitim tarihi Mayıs 2020 olan projenin yapım süresi 24 ay, işletme süresi ise 25 yıl olarak belirlenmiştir” demişti.
İYİ Parti Grup Başkan Vekili, bu projenin ne durumda olduğunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan’a sormuştu.
Bakan Turhan, Türkkan’ın soru önergesine yazılı olarak cevap verdi. “Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın yer teslimi 25.06.2018 tarihinde yapılarak yapımına başlanılmıştır.” diyen Bakan Turhan, “Havalimanı’nın yatırım süresinin tamamlanacağı tarih ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamış olup sözleşme ve ekindeki hüküm ve şartlar geçerlidir.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın ilgili kanun kapsamında yapılması nedeniyle yatırım bedelinin işin sözleşmesi gereği görevli şirketin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
“ZAMANINDA BİTİRİLEMEYEN ÇEŞME HAVALİMANI’NIN TURİZM AÇISINDAN YARATACAĞI KAYIP HESABA KATILDI MI?” Sorusuna bakan’dan kıyaslamalı cevap
İYİ Partili Türkkan, önergesinde Bakan’a “Bölge turizmi açısından bu kadar önemli olmasına rağmen zamanında bitirilemeyen Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın ülkeye turizm açısından yaratacağı kayıp hesaba katılmış mıdır?” sorusunu da yöneltmişti.
Bakan Turhan bu soruya verdiği cevapta İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı örnek gösterdi.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın her türlü uçak, yolcu ve uluslararası hava trafiğine açık olduğunu söyleyen Ulaştırma Bakanı, Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın 5 uçak kapasiteli, genel havacılığa yönelik sadece bölgeye hizmet verecek butik bir havalimanı yapılmak üzere ihale edildiği bilgisini verdi:
“Her iki havalimanı da birbirinin ikamesi durumunda değildir. Ülkemizin havacılık sektöründeki gelişimi dikkate alındığında ilk Havacılık Parkı/Kampüsü hedef ve misyonuyla hem genel havacılığın hem de sportif havacılığın bahse konu havalimanı bünyesinde yer alacak olması ülkemiz havacılığının gelişmesinin yanında bölge turizmine de katkıda bulunacaktır.”