İhalesi geçen yıl DHMİ tarafından 20 Nisan’da yapılan ve ihaleyi kazanan Terminal Yapı ve Ticaret A.Ş. tarafından pist zemininde toprak çalışmasının önemli bir bölümü tamamlanan Alaçatı Ekrem Pakdemirli Havalimanı inşaatında, pistin uzatılması ile ilgili revize planın onayının beklenmesi nedeniyle çalışmalara ara verilirken, bazı yayın organlarında havalimanının iptal edildiği ile ilgili haberler çıkması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
“Sözleşmenin herhangi bir şekilde iptali veya fesih durumu yoktur"
Gelişmeler üzerine, havalimanı inşaatını gerçekleştiren ve işletmeyi yapacak olan Terminal Yapı ve Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Delimollaoğlu, “Sözleşmenin herhangi bir şekilde iptali veya fesih durumu yoktur. DHMİ’ye 25 yıllık işletme döneminde ihtiyaç duyulabilecek ilave alanlar için vermiş olduğumuz master plan sonrası, Kültür ve Turizm Bakanlığının bölgede başkaca tasarrufu olabileceği gerekçesiyle talep edilen revize plan sunulmuştur ve onayı beklenmektedir” açıklamasını yapmıştı.
"Küçük, tarifeli uçaklarla Alaçatı Havalimanı'na değer katılabilir"
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de bir açıklama yaparak, doğru haberi herkesin beklediğini söyledi Demir, yaptığı açıklamada, "'Çeşme'de havalimanına ihtiyaç var mı?' 'Alaçatı Havalimanı ile ilgili düşünceniz nedir?' diye Çeşme Otelciler Birliği olarak daha önce bize sorulduğunda, şunu demiştik; 'Adnan Menderes Havalimanı, büyük bir havalimanı. Adnan Menderes Havalimanı'ndan tarifeli direk uçuşların çoğaltılmasını, yurt dışı uçuşların çoğaltılmasını, eğer ihtiyaç olursa, özellikle, Mikanos, Santorini gibi, belki Atina, belki Bodrum, Antalya gibi turizm destinasyonlarına, küçük, tarifeli uçaklarla Alaçatı Havalimanı'na değer katılabilir' demiştik. Biz, bunu hala savunuyoruz" diye konuştu.
"Havalimanının amacı kamuoyuna açıklanmalı"
Havaalanının yapılış amacının kamuoyuna en kısa zamanda açıklanması gerektiğini ifade eden Demir, "Eğer Çeşme'ye havalimanı yapılacaksa, devletimiz bunun kararını vermişse, ihalesini yapmışsa ve buraya yatırımcı gelmişse, bu havalimanının amacının kamuoyuna açıklanması gerekir. 'Havalimanı şu amaçla yapılıyor' denilmeli. Ben şuna karşıyım; sadece eğitim amaçlı ise, Selçuk'taki havalimanı aklıma geliyor ve turizme çok fazla katkısı yok. 'Amacı VIP uçuşlar' denilirse, bunun da turizme çok katkısı olmayacaktır. Oraya çok az uçak inecektir. Dolayısıyla da mas turizmine değer kazandırmayacaktır" diye belirtti.
"Turizm için hangisi daha yararlıysa onu istiyoruz"
Eğitim amaçlı uçuşlarda, çok sayıda uçağın havada hareketi Alaçatı'ya gürültü de katabileceğine dikkat çeken Demir, "Buna da dikkat etmek gerekir. Sayın bakanımızın da orada turizm bölgesi olarak planlama yapması ve havaalanına karşı çıkması da söz konusu. Eğer havalimanı çevresinin turizm bölgesi olmasına, havalimanı aksi tesir yapıyorsa, biz de burada turizm için hangisi daha yararlıysa onu istiyoruz. Havalimanının durumu belli, ama Bakanımızın dediği gibi, turizm bölgesi olmasına engel edici bir durum söz konusuysa, onu da gözden geçirmek gerekir" diye belirtti.
"Ulusal ve uluslararası tarifeli uçuşlar buraya entegre olmalı"
Kamuoyunun net açıklamalar beklediğinin altını çizen Yakup Demir, "Biz, hızlı bir şekilde, bakanlığımızdan ve yatırımcıdan; 'Buranın planları bu, görselleri bu, pist genişliği ve uzunluğu bu, buraya şu uçaklar inebilir' diye net bir açıklama bekliyoruz. Bodrum'dan Çeşme'ye araçla gelmek istemeyen oldukça fazla. 'Bodrum'dan uçak olsa Çeşme'ye geliriz' diyenler var. 'İki gün Mikanos'a gidelim, iki gün Santorini'ye gidelim' diyen tatilciler var. İstanbul'da da Sabiha Gökçen Havalimanı'na benzer havalimanları yapılırsa, küçük havalimanları ile entegre olacak bir çalışma yapılırsa, Alaçatı Havalimanı turizme değer katar. Ama bunun dışında VIP uçuşlar, eğitim uçuşları tali destek verebilir. Havalimanının direk amacı; küçük de olsa, ulusal ve uluslararası tarifeli uçuşların buraya entegre olması gerekir. Ayrıca turizm destinasyonlarına entegre olmalı" diyerek görüşlerini dile getirdi.
Alaçatı Havalimanı, 11. Kalkınma Planı'nda da yer aldı
Alaçatı Bekir Pakdemirli Havalimanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan, 2019-2023 yıllarını kapsayan ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen 11’inci Kalkınma Planı'nda da yer almıştı.